lijstduwer zet hakken in 't zand

Woensdag 11 April 2007 in categorie Politiek & Maatschappij

De Partij voor de Dieren is ietwat in zwaar weer. Schrijver Maarten 't Hart fungeerde aanvankelijk als lijstduwer, maar vindt nu dat twee prominenten van de partij, Marianne Thieme en Nico Koffeman, moeten opstappen. Zij schaden volgens 't Hart het imago van de partij omdat zij tevens lid zijn van het kerkgenootschap der Zevendedagsadventisten. En die club houdt er 'lugubere opvattingen' op na, aldus de schrijver.
Een bekende lijstduwer die na een tijdje niet meer duwt, maar zelfs de hakken in het zand zet, lijkt me echter ook niet bevorderlijk voor het imago van een partij.

Waaruit bestaan de 'lugubere opvattingen' die door Thieme en Koffeman worden aangehangen? De Zevendedagsadventisten geloven dat Jezus wederkomt en alle ongelovigen dan voor eeuwig worden verdelgd, aldus Maarten 't Hart in de Volkskrant. En dat gaat volgens leider Bruinsma binnenkort gebeuren. Ik kan me nauwelijks voorstellen dat Thieme en Koffeman dit doomscenario onderschrijven. Immers, waarom zou je een partij oprichten als je ervan overtuigd bent dat je nauwelijks de tijd krijgt om je partijprogramma te realiseren? Dat partijprogramma gaat voor het belangrijkste deel over dierenwelzijn, maar getuigt óók van een grote compassie met de mens, de samenleving en het milieu. Waarom zouden Thieme en Koffeman dan het verdelgen van kuikens in de shredder veroordelen, maar vervolgens de verdelging van de ongelovige mens als toekomstvisie hebben?

Politici mogen geloven wat zij willen. Zolang ze daardoor maar niet in strijd handelen met het partijprogramma waarop ze zijn gekozen. Marianne Thieme heeft er nog geen blijk van gegeven dat hier sprake is van tegenstrijdige belangen. Zolang ze dus niet gaat bepleiten dat alle winkels op zaterdag dicht moeten omdat de Zevendedagsadventisten dan hun sabbat houden, lijkt me er weinig reden tot ongerustheid.

Wanneer Maarten 't Hart dus kritiek heeft kan hij die beter richten op kwesties die niet in het partijprogramma staan, maar waar de Zevendedagsadventisten wél een uitgesproken opvatting over hebben. Opvallend is namelijk dat het programma van de Partij voor de Dieren bol staat van de ethische kwesties rondom dieren, maar dat de menselijke ethische kwesties veel minder aan bod komen.
Wat is bijvoorbeeld het standpunt van de partij ten aanzien van abortus en het homohuwelijk? Ik kan het nergens vinden. De Zevendedagsadventisten daarentegen zijn er duidelijk in: het huwelijk is niet voor homo's, abortus mag alleen na verkrachting, incest of wanneer het leven van de moeder in gevaar is.

Het zou dus veel interessanter zijn wanneer Maarten 't Hart déze vragen eens publiekelijk opwerpt in plaats van zich druk te maken over de verdelging der mensheid na de terugkeer van Jezus. Daarvoor krijgt de Messias tóch geen meerderheid in de Kamer.

Links:
Column Maarten 't Hart (met dank aan weblog Warme Woorden)
De repliek van Marianne Thieme.


Beluister het Radiolog van Verbal Jam elke woensdagavond om ±21:45 uur bij
De Avonden, het cultureel radioprogramma van de VPRO.

Aflevering gemist? Alle Radiologs kunt u als audiostream terugluisteren in de rechterkolom onder de kop 'Verbal Jam op de radio'.

Klik hier voor de inhoud van De Avonden van woensdag 11 april 2007.

Het programma De Avonden is te ontvangen via de Concertzender op de kabel, met DAB-radio en als live stream op internet.Tags: