Archief: artikelen van April 2008.

| Home |

 

Smikkelen en smullen op kosten van de zaak?

Woensdag 30 April 2008 in categorie Amsterdam Centraal

Wanneer een overheidsinstelling van plan is opdracht te geven tot het leveren van producten of diensten, moet zij zich houden aan de Europese richtlijnen voor openbaar aanbesteden. Dat is vanwege de vrije concurrentie binnen Europa.
Alles wat naar verwachting boven de 206.000 euro (dienstverlening aan 'andere aanbestedende diensten' dan de centrale overheid) uitkomt moet Europees worden aanbesteed.
De meeste Nederlanders raakten voor het eerst op de hoogte van dit Europese gedoe tijdens de kwestie van de gratis schoolboeken. Grote onderwijsinstellingen moesten oppassen dat zij bij het inkopen van die schoolboeken geen Europese richtlijnen overtraden.

Voor de rest onttrekt het verschijnsel 'Europees aanbesteden' zich grotendeels aan onze waarneming. Eigenlijk is dat jammer, want het kan een bron van vermaak en/of verontwaardiging zijn.
Zo gaat het politiekorps Amsterdam-Amstelland de organisatie van zijn eerstvolgende nieuwjaarsreceptie Europees aanbesteden. Ja, fêteren is vooruitzien, je moet er vroeg bij zijn.

In het Parool van 26 april stond daarom een 'Aankondiging van Europese aanbesteding'.
Het schijnt een feestje te zijn voor 4000 personen. Daar gaat hoofdcommissaris Bernard Welten in gala-uniform natuurlijk weer een mooie toespraak houden. Dat wordt smikkelen en smullen! Smikkelen en smullen op kosten van de zaak? Lees verder...

Fijn foto's kijken...

Dinsdag 29 April 2008 in categorie Beeld en Geluid

Fijn foto's kijken... Lees verder...

AD zwaar getraumatiseerd door brute misdaad

Maandag 28 April 2008 in categorie Criminaliteit en recht

Het Algemeen Dagblad vindt zichzelf blijkbaar heel belangrijk. Belangrijker dan gewone burgers. Dit leid ik af uit een gevalletje huisvredebreuk in Krimpen aan de Lek.
Daar gebeurde het volgende: de gemeente Krimpen aan de Lek had per ongeluk vertrouwelijke stukken toegezonden aan AD-journaliste Jorina Haspels. De gemeente ontdekte de blunder en stuurde ijlings een bode bij haar langs om de stukken terug te halen. Maar Jorina was niet thuis. De bode vroeg hulp aan haar buurvrouw, het raadslid Liesbeth Troe. Liesbeth heeft namelijk een sleutel van Jorina om de plantjes water te geven. Liesbeth ging de woning van haar buurvrouw binnen en gaf de stukken aan de bode.

Het AD schreeuwt nu moord en brand met grote koppen in de krant en video op de site. Diefstal! Huisvredebreuk! Volgens de krant vindt 'de bevolking' van Krimpen aan de Lek dat raadslid Troe direct moet opstappen. Aan het artikel te zien bestaat 'de bevolking' van Krimpen aan de Lek uit pakweg acht mensen. AD zwaar getraumatiseerd door brute misdaad Lees verder...

Bezwaar maken als bijverdienste

Vrijdag 25 April 2008 in categorie Amsterdam Centraal

Mijn mond hangt na drie kwartier nog steeds open van verbazing en ongeloof. In het Parool lees ik een bericht over de Amsterdamse woningcorporatie Het Oosten, die een man 120.000 euro heeft betaald om te zorgen dat hij zijn bezwaar tegen een bouwproject introk.
De reden: de bouwvertraging door het bezwaar was veel kostbaarder dan het afkopen van de bezwaarmaker. En dus kreeg de man 20.000 euro op z'n rekening en nog eens 100.000 euro cash in het handje.
Attentie Belastingdienst, koop het Parool van vandaag!

Menig Parool-abonnee zal op de kalender kijken om zeker te weten dat 1 april al voorbij is en vervolgens verbijsterd het artikel nog twaalf keer opnieuw lezen. Nee, het staat er echt!
De 'ingezonden brieven'-rubriek staat komende week vol met 'het moet toch niet gekker worden in dit land', dat garandeer ik u.

Wie nog op zoek is naar een leuke bijverdienste weet nu wat hem te doen staat. Geen saai thuiswerk meer met het assembleren van reclamebalpennen, nee, bezwaarschriften schrijven!
Na verloop van tijd loopt u vanzelf binnen. Bezwaar maken als bijverdienste Lees verder...

Consumentenvertrouwen

Donderdag 24 April 2008 in categorie Geldkwesties

In de kranten valt vandaag te lezen dat het consumentenvertrouwen deze maand licht gedaald is. Ik ben ook een consument, maar ik ben mij er niet van bewust dat mijn vertrouwen überhaupt is gemeten, laat staan afgenomen. Goed dat ik dat in de krant lees dus!

Maar eigenlijk wil ik wel eens weten hoe ze daarbij komen! Er wordt hier (onder andere) uit mijn naam van alles beweerd. En dat terwijl mijn consumentenvertrouwen momenteel juist erg hoog is! Natuurlijk moest ik daar eventjes nadrukkelijk over nadenken, want geen mens staat 's morgens op met de gedachte: hoe staat het vandaag met mijn consumentenvertrouwen? Anders ben je rijp voor de kliniek.

Ik ga me dus maar eens eventjes inlezen in dit onderwerp... Consumentenvertrouwen Lees verder...

Handboeien

Donderdag 24 April 2008 in categorie KnipselsInkoppertje natuurlijk, maar dit wordt lastig kaartjes knippen zo... Handboeien

Een feestelijke onthulling!

Woensdag 23 April 2008 in categorie Kort en Tussendoor

Al geruime tijd is ons land wanhopig op zoek naar zijn nationale identiteit. De fanatieke patriot speurt ijverig naar de kenmerken die ons onderscheiden van het buitenland. Elke vreemdeling die het heeft gewaagd zijn toevlucht te zoeken tot ons grondgebied krijgt deze dingen ingepeperd tijdens de inburgeringscursus. Maar tot dusver was de collectie nogal magertjes. Hij bleef beperkt tot lulligheden als kaas, worst, tulpen, klompen, molens, driekleur, water, haring, boerenkool en hutspot.
Elke nieuwe vondst is dus welkom.
Tot mijn genoegen kan ik meedelen dat ik enige tijd geleden weer een stukje nationale identiteit heb opgegraven. Het voldoet aan alle eisen van Nederlandse lulligheid, kleingeestige ondernemingszin en spaarzaamheid.
Staat u mij toe het hier feestelijk te onthullen!
Een feestelijke onthulling!

Het pseudoniem van Geert Wilders

Dinsdag 22 April 2008 in categorie Observaties & Kritische beschouwingen

Geef maar toe, u was de rel allang weer vergeten (ik ook), maar begin april vorig jaar ontstond er rond Pasen behoorlijk wat ophef over een artikel in Liberaal Reveil. Dit blad wordt uitgegeven door de Teldersstichting, het wetenschappelijk bureau van de VVD. Iemand schreef daarin onder het pseudoniem 'Frankenvrij' een verhandeling over de Koran. De auteur was van mening dat de inhoud daarvan ‘primitief, ongenuanceerd, onverdraagzaam, agressief en haatdragend met name jegens andersdenkenden’ is. Volgens hem moest er dan ook een gekuiste versie van de Koran komen. De rest van de inhoud moest verboden worden.

Wie was deze geheimzinnige 'Frankenvrij'? Er werd voluit over gespeculeerd. Bijna alle media besteedden er aandacht aan. Eindredacteur Heleen Dupuis van Liberaal Reveil kwam in Nova uitleggen dat het artikel een 'aanzet was tot een discussie over de rol van gewelddadige teksten uit de Koran in het publieke domein en hoe die zich verhouden tot onze rechtsstaat'.
Bij deze 'aanzet' is het gebleven, hij is hooguit vele malen herhaald, vooral in de aanloop naar Fitna. De film zelf had een climax in het debat kunnen zijn, maar bleef teleurstellend steken in een oproep om het telefoonboek te verscheuren.

Het pseudoniem van Geert Wilders Lees verder...

Bloggers takelen af...

Maandag 21 April 2008 in categorie Incrowd: over webloggen

Ik begin me toch wel een beetje zorgen te maken om deze Alzheimer-epidemie onder de bloggers... Bloggers takelen af...

Dreigende ramp

Maandag 21 April 2008 in categorie Amsterdam Centraal

Nou zeg, dat was een week of wat geleden behoorlijk schrikken! Ik moest 's avonds met de tram en sloeg onder het avondeten nog eventjes de krant open.
'Openbaar vervoer op instorten!' luidde de alarmerende kop op de voorpagina van het Parool. Volgens een rapport van Booz Allen Hamilton dreigde er een 'catastrofale ineenstorting' van het Amsterdamse openbaar vervoer. Men vroeg zich namelijk ernstig af of het Gemeentelijk Vervoer Bedrijf wel in staat was om metro en tram goed te onderhouden.

Geheel toevallig natuurlijk kwam het rapport uit nadat enkele dagen eerder een metrotreinstel was ontspoord. Zie je wel!
De reizigersvereniging Rover was woedend geweest over die ontsporing, want hij was misschien wel veroorzaakt door 'het verouderde materieel waarmee het GVB rondrijdt'.
Dat klonk dus allemaal niet best! Zou ik maar niet beter op de fiets gaan? Ik twijfelde, want ook mijn fiets valt in de categorie 'verouderd materieel'. Dat schoot dus niet op... Dreigende ramp Lees verder...

De opgerekte zondagsrust

Vrijdag 18 April 2008 in categorie Ergernis, Woede of Frustratie

Onlangs was er een hoop gesteggel over hoe vaak de winkels op zondag open mochten. De inwoners van de religieuze reservaten op de Veluwe zien op zondag geopende winkels als een aantasting van de zondagsrust. Geef ze eens ongelijk: hoe kun je nu op zondag rustig in de kerk zitten als je weet dat bij de Mediamarkt die kekke staafmixer in de aanbieding is (op=op)? Die gaat dan aan je diepgelovige neus voorbij. Moet je in het zweet des aanschijns de hutspot weer met de hand prakken!

Gek genoeg debatteert niemand over de onnavolgbare openingstijden van allerlei dienstverlenende instanties, zoals overheidskantoren en banken. Blijkbaar werken ze daar korter dan normale mensen, want je staat er op de meest onverwachte momenten voor een dichte deur. Het begrip 'werkdag' wordt bij die clubs bijzonder creatief ingevuld, heb ik gemerkt. De opgerekte zondagsrust Lees verder...

Cursus boycotten voor senioren

Woensdag 16 April 2008 in categorie Kunst en Cultuur

Wanneer oudere mensen hun greep op de werkelijkheid verliezen is er sprake van een zekere geestelijke aftakeling. Maar hoe zit dat bij oudere cabaretiers? Bij hen moeten we nog wat strenger in de diagnose zijn, vind ik.

Politieke cabaretiers zijn traditioneel de scherpe critici van de gevestigde orde, houden ons een spiegel voor en maken onze burgerlijke trekjes belachelijk. Hard en gewetenloos stellen ze de misstanden in de wereld aan de kaak.

We kunnen dus niet toestaan dat leden van deze beroepsgroep tekenen gaan vertonen van gezapigheid en mildheid. Je kunt immers de maatschappij geen spiegel voorhouden waarin je zelf ook te zien bent. Dan wordt het tijd om je terug te trekken op je riante landgoed en te gaan genieten van je Zwitserleven pensioen.

Cabaretiers waarover ik mij momenteel op dit punt grote zorgen maak, zijn Youp van 't Hek en Freek de Jonge. Niet omdat zij in 't algemeen niet geestig meer zijn, maar omdat zij inmiddels zijn ingelijfd bij het establishment waar zij vroeger zo vilein tegenaan schopten.

Zo refereert de heer Van 't Hek tegenwoordig onder het mom van zelfspot in zijn programma's graag aan zijn eigen rijkdom. We signaleerden hem al enige tijd geleden op het chique verjaardagspartijtje van Harry Mulisch in het Amstel Hotel. Een bijeenkomst waar de bourgoisie van afdroop en waar uiteraard alleen de elite werd toegelaten. Cursus boycotten voor senioren Lees verder...

Tineke Huizinga: de som der weke delen

Dinsdag 15 April 2008 in categorie Politieke Portretten

Er gaat bijna geen week voorbij of ons parlement houdt wel een spoeddebat. Dat doen de kamerleden niet omdat ze haast hebben, maar om de bevolking om de tuin te leiden. Met een spoeddebat lijkt het namelijk net alsof je heel alert bent en direct maatregelen treft. Dat is natuurlijk niet zo, een spoeddebat is voornamelijk de parlementaire reactie op berichten die 's morgens in de krant stonden.

Nu komt er weer een spoeddebat over de gekraakte OV-chip. Nergens voor nodig. Iedereen die iets koopt dat niet deugt mag van de fabrikant verlangen dat deze het probleem binnen redelijke tijd oplost. Dat staat in de wet. Dus retour met al die plastic handel. Een béétje pittige staatssecretaris gaat op hoge poten terug naar de winkel met die troep.

Maar deze staatssecretaris is niet pittig. Dat is het werkelijke probleem. Laten we dáár eens een spoeddebat over houden! Over Tineke Huizinga-Heringa (ChristenUnie). Zij is staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat en onder meer verantwoordelijk voor de marktwerking in het openbaar vervoer. En kennelijk dus ook voor de OV-chipkaart. Tineke Huizinga: de som der weke delen Lees verder...

Beruchte bijeenkomsten

Zondag 13 April 2008 in categorie Voor de Notulen & Ter Kennisname

Vele mensen zijn lid van een vereniging om gezellig met anderen hun vrije tijd te besteden. De vereniging is de institutionalisering van onze evolutionair ingebakken kuddegeest.
Ik heb ergens gelezen dat er in Nederland 250.000 stichtingen en verenigingen zijn.
Voor elke denkbare activiteit bestaat er wel een vereniging. Een vereniging heeft uiteraard leden. Om periodiek alle neuzen dezelfde kant op te krijgen zijn er vergaderingen nodig.
Het meest berucht in dit verband is 'de algemene ledenvergadering'.
Daar gaan maar weinig mensen heen. Want de 'algemene ledenvergadering' kenmerkt zich door saaiheid en procedureel geneuzel. Daar komen alleen de idealisten. En degenen die zich sowieso al dood vervelen in dit leven.

Bij een vereniging is altijd een chronisch tekort aan bestuursleden. Het is immers liefdewerk oud papier en men is er een hoop tijd mee kwijt. Geef aan de vereniging daarom nooit een signaal af dat kan worden opgevat als betrokkenheid. Meestal word je vervolgens direct uitgenodigd om zitting te nemen in het bestuur.
De meeste besturen bestaan uit mensen die geen nee kunnen zeggen. En uit mannetjes die thuis geen bal te vertellen hebben. Zij krikken hun ego op met een bestuursfunctie.

De 'algemene ledenvergadering' is geen pretje. De enigen die ernaar uitkijken zijn de bestuursleden. Dit is immers het enige moment waarop zij hun belangeloze inzet kunnen etaleren. Beruchte bijeenkomsten Lees verder...

Aangifte gedaan. En nu?

Donderdag 10 April 2008 in categorie Criminaliteit en recht

Ongeveer een maand geleden deed ik aangifte van een misdrijf bij ons plaatselijke politiebureau. Met een vervalste pas had een onverlaat de bankrekening van mijn oude moeder zomaar leeggehaald.
Die aangifte verliep in twee fasen. Bij mijn eerste bezoek werd mij verzocht een afspraak te maken voor de volgende dag. Ze zouden namelijk nét gaan eten.
Ik maakte een afspraak. De volgende dag waren ze die afspraak vergeten, want 'het systeem had er een tijdje uit gelegen'. Maar niettemin kwam 'een collega' de aangifte keurig netjes en professioneel opnemen. Geen kwaad woord daarover, alle hulde.

Een week of wat later kreeg ik een brief van onze hoofdcommissaris Bernard Welten. Kijk eens aan! Ze lieten er geen gras over groeien daar bij de politie! De zaak werd door de hoogste baas voortvarend opgepakt! Dat ging dus helemaal goed komen!
De heer Welten schreef mij hoe blij hij was dat ik aangifte had gedaan. Dankzij mij konden ze misschien ook nog wel andere misdrijven oplossen. Of toch op z'n minst 'trends signaleren'!
Bij zijn brief voegde hij een luxe brochure met de titel: 'Aangifte gedaan... En nu?'

Aangifte gedaan. En nu? Lees verder...

Wij zijn allemaal honden

Dinsdag 08 April 2008 in categorie Criminaliteit en recht

1996 Een kamerlid schreeuwt op een demonstratie dat hij de multiculturele samenleving zal afschaffen zodra zijn partij aan de macht komt. De rechter veroordeelt hem in 1997 tot twee maanden voorwaardelijke gevangenisstraf en een boete van 7500 gulden. Later stapt hij naar het Europese Hof, maar hij gaat voortijdig de pijp uit. Naar verwachting zou hij in het gelijk zijn gesteld, omdat andere politici dergelijk uitspraken ook hadden gedaan en niet waren vervolgd.

1998 Een kamerlid noemt homoseksuelen net zo erg als dieven. Hij wordt hiervoor veroordeeld, maar krijgt in hoger beroep vrijgespraak. De Hoge Raad bevestigt later dit vonnis. Het kamerlid heeft de (op zichzelf beledigende) uitlatingen gedaan om zijn geloof uiteen te zetten en moeten daarom in die context worden gezien, aldus de Hoge Raad.

2002 Een imam noemt homoseksualiteit 'een ziekte' en kwalificeert Europeanen als 'lager dan varkens'. De rechtbank spreekt hem vrij omdat hij deze uitlatingen baseert op zijn geloof. Vrijheid van godsdienst, nietwaar?

Wij zijn allemaal honden Lees verder...

De hulpvraag

Dinsdag 08 April 2008 in categorie Amsterdam Centraal

Opnieuw organiseerde Amsterdam Centraal gisteravond het discussieprogramma Amsterdam Centraal Live in het Parool Theater te Amsterdam. Gasten waren Bas van 't Wout, VVD gemeenteraadslid, en Paul van Grieken, GroenLinks stadsdeelbestuurder in Oud-Zuid.
Ter afwisseling droeg ik daar onderstaand proza voor.


Het brein is een fascinerend onderdeel van het menselijk lichaam. Vooral als je een hoge leeftijd bereikt. Dan lijkt het wel of er steeds meer schilletjes afgepeld worden, op non-actief komen te staan.
Wat denkt iemand in zo'n situatie? Denkt hij überhaupt nog wel? Of flakkert de geest als een olielampje, waarvan het vlammetje steeds zwakker gaat branden en waarvan het glaasje steeds meer beroet raakt?

Mijn vader is bijvoorbeeld van 1910 en inmiddels 97 jaar oud. Dat is een hele hoge leeftijd en wij vroegen ons in de familie dan ook al jaren af of het niet eens tijd werd dat hij ging dementeren. Dat klinkt vals, maar zwarte humor is in onze familie altijd het middel bij uitstek om moeilijke situaties te trotseren.

Want de laatste tijd is het eindelijk zover. Het kortetermijngeheugen van mijn vader brokkelt steeds verder af en zijn wereld krimpt in tot de enkele vierkante meters rond zijn leunstoel. Daar zit hij de hele dag in en hij komt er alleen uit om de wc te bezoeken. 's Nachts verlaat hij regelmatig het bed om op strooptocht te gaan door de keuken. Daar snaait hij dan plakjes kaas en worst of lepelt de jampot leeg. Met als gevolg dat mijn moeder en hij bij het ontbijt heel zielig kaal brood met alleen een laagje Becel zitten te eten.
"Is er niks op brood?" vraagt hij dan oprecht verbaasd.
"Ja, dat heb je allemaal opgegeten," zegt mijn moeder met een diep gefrustreerde gelaatsuitdrukking.
"Daar weet ik niks van!" De hulpvraag Lees verder...

Overal complotten

Maandag 07 April 2008 in categorie Media

Op De Nieuwe Reporter woedde onlangs een heftige discussie over de complottheorieën die worden verkondigd op het weblog Zapruder Inc. Aldaar schijnt men van alles in twijfel te trekken waar de rest van de wereld het allang over eens is. Zo zet men op Zapruder z'n vraagtekens bij de aanslagen op de Twin Towers, het bestaan van HIV en Aids, de opwarming van de aarde en recent nog het nut van de vaccinatie tegen baarmoederhalskanker. Vooral de farmaceutische industrie moet het dikwijls zwaar ontgelden.

Maarten Reijnders maakte op De Nieuwe Reporter de kachel aan met de standpunten van Zapruder en sprak er schande van dat een dergelijk weblog een Dutch Bloggie had gewonnen. Onder de kop 'AIDS-ontkenners verdienen geen Dutch Bloggie' kreeg Zapruder van hem flink onderuit de zak. Heftige en ellenlange discussies waren het gevolg. Patrick Savalle van Zapruder kreeg van DNR gelegenheid tot weerwoord en schreef een fel tegenartikel. Hij verklaarde dat Reijnders een hekel aan journalistiek had en ook aan andere meningen dan z'n eigen mening. Meters lange discussies waren opnieuw het gevolg, waarbij de gevestigde journalistiek uiteindelijk zuchtend afhaakte.

Overal complotten Lees verder...

De afgeplakte stad

Maandag 07 April 2008 in categorie Amsterdam Centraal

Onlangs werd tijdens het krantje lezen mijn aandacht getrokken door de woorden 'Amsterdam Centraal' en 'uitkleden'. Ik veerde overeind. Had ik op de redactievergadering een puntje gemist?
Het was loos alarm. Het bleek te gaan om acht modellen die voor het Centraal Station uit de kleren gingen en zich daarna hulden in stickers en tape. Onder het motto 'donate your space' doneerden zij een stukje van hun lichaam.

Was dit een radicale actie voor het donorcodicil? Ik snapte er geen ruk van, eerlijk gezegd. Na het artikel drie keer gelezen, gespeld en ontleed te hebben, begreep ik eindelijk dat het hier een actie voor de millenniumdoelen betrof. Voor een betere wereld dus. Georganiseerd door Move Your World.

De bedoeling is geloof ik dat iedereen die ergens een stukje ruimte over heeft, die ruimte afplakt met stickers en tape. Daarop staat dan één van de millenniumdoelen genoemd. Overal schoon water, minder kindersterfte, uitbanning van honger en armoede enzovoort. En wanneer een heleboel mensen en instanties dat doen, komt er vanzelf meer aandacht voor de noden en misstanden in de wereld.
Nou, sympathieke actie! Maar zeg dat dan meteen! De afgeplakte stad Lees verder...

VPRO op hellend vlak

Vrijdag 04 April 2008 in categorie Media

Gaat het nog wel goed met de VPRO? En dan met name de VPRO-televisie? Wanneer ze daar niet uitkijken treedt de vervlakking in en is de VPRO straks een omroep als alle andere, met veel alledaags vertier voor de massa.

Natuurlijk wordt er nog heel veel moois gemaakt (In Europa), maar de kwaliteitsprogramma's drijven naar mijn indruk vooral op de 'oudere jongeren' bij de omroep. Als die straks met pensioens zijn is het misschien wel gedaan met de films buiten de mainstream, de boeken, de geschiedenis, de kunst, de thema-avonden. Ik maak mij daarom ongerust. De VPRO-leiding mag wel eens kritisch bij zichzelf te rade gaan, want adeldom verplicht. VPRO op hellend vlak Lees verder...

Gescheurde spieren

Donderdag 03 April 2008 in categorie Waargebeurde verzinsels

Bent u ook zo moe en sufgeluld van dat hele gedoe rond de Partij Voor de Verzieking en de rest van ultra-rechts Nederland? Hebben we net dat kamerdebat achter de rug waarin iedereen elkaar voor leugenaar uitmaakte, krijgen we hedenmorgen weer een bijdrage van mevrouw Verdonk, die in het radioprogramma De Ochtenden verklaarde een heropening van het debat te willen. Ze had er namelijk niet bij kunnen zijn dinsdagavond wegens afgescheurde spieren. En ze had nog wel wat vragen, want ze vertrouwde het allemaal voor geen meter.

Het ergste is nog dat al die kwesties mijn geest volledig blokkeren. Wanneer ik denk: 'waar zal ik vandaag weer eens gezellig over schrijven?', dan komen de woorden Wilders, Fitna en Verdonk als irritante strontvliegen mijn inspiratie verstoren. Virtueel om me heen slaan met de vliegenmepper is onbegonnen werk. Dergelijk onverdraagzaam gedachtegoed produceert namelijk in al zijn stinkende bedorvenheid steeds weer nieuwe strontvliegen. Ik moet er hoognodig eens tussenuit geloof ik.

Die gescheurde spieren van Verdonk vind ik trouwens wel fascinerend. Hoe zou dat nou weer gekomen zijn? Gescheurde spieren Lees verder...

Stagiair betrapt

Woensdag 02 April 2008 in categorie Knipsels

Dat zal de stagiair(e) wel weer zijn geweest! Je moet als eindredacteur ook overal zelf op letten tegenwoordig! Vanmorgen stond in de Volkskrant email-nieuwsbrief de volgende kop:De Volkskrant deed er toch meer dan twee uur over om de fout te herstellen. In de online editie staat het nu goed:Toevoeging 3 april 2008

Ook Elsevier lijkt nog niet helemaal bekomen van de ontregelende effecten die de overgang naar de zomertijd met zich meebrengt. In de online versie is de fout verbeterd, maar de RSS-reader toont nog onverbiddelijk wat er oorspronkelijk stond: Stagiair betrapt Lees verder...

En dan houden we erover op

Dinsdag 01 April 2008 in categorie Religie

Eigenlijk had ik nooit gedacht dat ik hier nog eens de Koran zou zitten uitleggen. Nou ja, uitleggen, een paar citaatjes naast elkaar houden en dan het spelletje 'zoek de verschillen' doen. Het ging mij ook niet zozeer om het boek, maar om het punt dat het publiek wordt voorgelogen en gemanipuleerd.

Maar goed, het was een mooie aanleiding om sommige stukken nog eens opnieuw te lezen. Eigenlijk is het een heel saai boek, totaal geen pageturner. Ik beklaag de mensen die het van achter tot voor (vanuit ons perspectief, want ze lezen en schrijven daar andersom) uit hun hoofd moeten leren. Dan heb ik nog liever het Oude Testament, daar staan tenminste spannende verhalen in. Dat is goed te doen, hoewel daar ook stukken in zitten die niet om door te komen zijn. Ellenlange verhandelingen over hoe je een tent moet opzetten of hoe je precies moet barbecueën (in die tijd 'offeren' genoemd). Dat werk.

Wat zelfs de leek al snel opvalt is de werkelijke functie van dat soort boeken: ordening brengen in de maatschappij via leefregels. Dat het er bij het afdwingen en handhaven van die regels niet al te zachtzinnig aan toeging is logisch. Immers, de leiders van die tijd hadden te maken met niet al te hoog opgeleide onderdanen, dus moest flink de beuk erin. Hout sprokkelen op de sabbat? Stenigen die vent! Een voorbeeld stellen! En dan houden we erover op Lees verder...