Archief: artikelen van Maart 2005.

| Home |

 

shownieuws

Donderdag 31 Maart 2005 in categorie Cartoons

shownieuws

staatkundige vernieling

Woensdag 30 Maart 2005 in categorie Politiek & Maatschappij

Sommige mensen geven blijk van een bijzondere geslepenheid in hun carrièreplanning. D66-voorzitter Alexander Pechtold was eerst veilingmeester, toen eventjes burgemeester van Wageningen, straks eventjes minister van Bestuurlijke Vernieuwing en een paar Koninkrijkszaakjes en daarna een héééle tijd riant wachtgeldgenieter.

Bij zijn aantreden in Wageningen beloofde burgemeester Pechtold dat hij zijn termijn van zes jaar zou uitdienen. Maar na anderhalf jaar hopt hij al naar de volgende job. We krijgen hiermee direct een duidelijk inzicht in de betrouwbaarheid van deze aankomend minister.
Hij wordt benoemd vóórdat het partijcongres van Democraten 66 heeft bepaald of de partij wel in deze regering blijft zitten. De opvallendste woorden in de voorgaande zin zijn 'benoemd' en 'democraten'. En dus krijgen we tevens direct een duidelijk inzicht in het huidige democratisch gehalte van deze partij.

Want het is erg democratisch van D66 om even gauw een minister te laten benoemen die misschien nauwelijks de tijd krijgt om de stoel in z'n werkkamer uit te proberen. Vervolgens kost hij de staat alleen maar een hoop geld voor niet geleverde diensten. Maar dát is wat D66 blijkbaar onder 'staatkundige vernieuwing' verstaat. Misschien kunnen we het beter gewoon fraude noemen.
De gekozen minister, is dát niet wat voor in 't partijprogram?
staatkundige vernieling

een mening op een etiketje

Dinsdag 29 Maart 2005 in categorie Politiek & Maatschappij

Ik ga maar eens een nieuw begrip in de politiek introduceren: de 'tag'. De term bestaat al langer in de sector graffiti, maar hij is breder inzetbaar en dus maak ik daar fijn gebruik van.
Een 'tag' is een mooi Engels woord voor etiket, maar het staat tevens voor gemeenplaats, cliché, afgezaagde aanhaling. Deze term dekt dus aan alle kanten de lading. Jammer dat we in het Nederlands zo vaak woorden moeten lenen om in één keer klaar te zijn.

In de politieke discussie is de 'tag' tegenwoordig een plaag. Aan het gebruik ervan herkent men de gemakzuchtige opinie en de hokjesgeest (óók een tag trouwens). Om er enkele te noemen: de linkse kerk, het linkse bolwerk, de conservatieve commune, subsidievreters, subsidiesponzen, het pluche, handelaren in angst, de draaikont, de gedachtenpolitie, achterkamertjespolitiek, oude politiek, moraalridder, regentenmentaliteit.

En daarmee hebben politicus en kiezer hun afgewogen mening dan weer uitgebreid verkondigd...
Ik zie er vast nog enkele over het hoofd, dus gaat uw gang...
een mening op een etiketje

geen troep in de omroep

Dinsdag 29 Maart 2005 in categorie Kunst en Cultuur

Staatssecretaris (voor zo lang het nog duurt) Medy van der Laan van D66 (voor zo lang het nog duurt) pakt de publieke omroep aan. Het moet namelijk maar eens afgelopen zijn met al die oppervlakkige programma's vol stompzinnig jolijt. Daar mogen de commerciëlen ons voortaan mee vervelen.

Jack Spijkerman dacht even dat zijn programma Kopspijkers eveneens werd weggecensureerd uit het publieke bestel. Hij kreeg van schrik spontaan een klaplong. Maar gelukkig vond Medy dat Kopspijkers bijdroeg aan het politiek debat. Spijkerman mocht dus blijven en kon weer opgelucht ademhalen, ware het niet dat zoiets nu eenmaal wat lastig gaat met een klaplong.

De publieke omroep is er straks alleen nog maar voor de diepere dingen, zoals cultuur, politiek en educatie. Onderbroekenlol en ander oppervlakkig volksvertier mag niet meer van Medy. Daar zijn onze belastingcenten niet voor.

In dit voornemen zie ik nog wel één lichtpuntje: in het journaal geen nieuws meer over D66, want die partij is niet meer dan een regelrechte, uitgekauwde, ordinaire klucht.


Foto: Ronald Frederick
geen troep in de omroep

worp

Dinsdag 29 Maart 2005 in categorie Lezen

"Ja, dit is al weer de derde worp," zegt de jonge vrouw, wijzend naar de baby op haar arm.
"Het heeft iets van een fabriek," antwoordt de jongeman, die verder niet naar het kindje kijkt.
Ik vang hun woorden op in het voorbijgaan als ongevraagde hagelstriemen. Even draait m'n maag zich om. Ik kan er niet goed tegen.

Maar er zijn veel meer dingen waar ik niet erg goed tegen kan. Het heeft te maken met een opmerking van de baas van onze fietsenstalling, een wijs mens, Bertus heet hij. Toen ik hem uitlegde dat ik mensen soms zo grof vond doen en kwetsend en dat niet begreep, zei hij: "Ga niet steeds voor anderen nadenken!"
Ik probeer het te onthouden maar het lukt niet.

Rob van Erkelens was hoofdredacteur van 'Zoetermeer', een literair blad, althans dat stond op de kaft. In een van de verhalen herinnerde Rob zich hoe een nichtje van hem werd geboren. Die bevalling was niet eenvoudig, het kindje wilde maar niet komen.
De dienstdoende arts zou opeens tegen zijn tante hebben gesist: "Persen trut!" worp Lees verder...

beste dokter finkelstrauch (2)

Maandag 28 Maart 2005 in categorie Gastcolumns

Beste dokter Finkelstrauch,

Mijn koffers zijn uitgepakt. Het was laatst nog een hele toer om ze die acht trappen naar de bovenste etage op te krijgen. Het zijn nauwe steile trappen. Gelukkig was de man die naast mij woont zo vriendelijk een helpende hand te bieden. Hij kwam wat gesedeert op mij over, maar lachte me wel vriendelijk toe met de drie rotte tanden die hij nog had.

Het resocialiseren gaat prima, dokter. Ik heb mijn eerste potje macaroni al gekookt. Eigenlijk is het spaghetti. Die heb ik in duizenden stukjes gebroken omdat er in de Albert Heijn to go verder alleen maccheroncini, cannelloni, vier granen pasta en tagliare te krijgen was. Maar dat geeft niet. Ik begrijp nu meteen uw uitspraak over de macht der verbeelding. Daar heb ik nu mooi profijt van met die spaghettimacaroni. beste dokter finkelstrauch (2) Lees verder...

Pasen: kunst met kippensoep

Zondag 27 Maart 2005 in categorie Beeld en Geluidpaasspecial
Marion Kahane is fotografe. Zij woont en werkt in Antwerpen. Meer werk van haar is te bewonderen op marionkahane.com
Pasen: kunst met kippensoep

goede vrijdagvermaak

Vrijdag 25 Maart 2005 in categorie Cartoons

goede vrijdagvermaak

oplichters

Vrijdag 25 Maart 2005 in categorie Schandelijke taferelen

Vandaag val ik u lastig met iets volslagen onbenulligs: de prijs van de bloemkolen. Bij Albert Heijn moest ik eergisteren tot mijn leedwezen vaststellen dat deze 2,99 Euro bedroeg. In nostalgische guldens is dat fl. 6,59.

U begrijpt dat ik twee volle dagen nodig heb gehad om dit emotioneel te verwerken. Ruim zeseneenhalve gulden voor een rottig bloemkooltje? Is die bonusgrutter nu helemaal bedonderd, belazerd, van de pot gerukt en van de ratten besnuffeld?

Ik begrijp niet waar het CBS die lage inflatiecijfers vandaan haalt. In elk geval toch zeker niet van de bloemkolen! O ja, toch: in februari 2005 bedroeg de inflatie 1,6 procent. Dat is 0,1 procent hoger dan in januari en toen was het al 1,5 procent meer dan een jaar eerder. De recente stijging is vooral te wijten aan de verhoging van de brandstofprijzen en... Juist: de groenten!

Ik ben nu geheel gerustgesteld. Vrolijk zingend loop ik bij Albert Heijn tussen de schappen door: "Ik heb hele dure bloemkolen, bloemkolen..."
De filiaalchef deelt mijn luidruchtig enthousiasme niet. Vreemd... oplichters

revanche!

Donderdag 24 Maart 2005 in categorie Politiek & Maatschappij

Ik vind het altijd heerlijk om mijn fantasie eens lekker de vrije loop te laten. Vooral ook wanneer het gaat om de achterliggende motieven bij hoog oplopende politieke kwesties. En zo'n aftreden van Thom de Graaf geeft natuurlijk weer volop aanleiding tot speculaties.

U kent het verhaal: De Graaf wilde een gekozen burgemeester, maar onder aanvoering van Ed van Thijn blokkeerde de Eerste Kamer de grondwetswijziging die daarvoor nodig was.
Openlijk zou hij het nooit doen, maar in huiselijke kring zal de sluwe PvdA senator zich vergenoegd in de handen hebben gewreven omdat hij nu op zijn beurt Thom een hak heeft kunnen zetten. Hij heeft er elf jaar op moeten wachten, maar gisteren kon hij eindelijk revanche nemen. revanche! Lees verder...

Fietsen stallen en stelen

Woensdag 23 Maart 2005 in categorie Observaties & Kritische beschouwingen

Eind januari was er in Amsterdam de nodige ophef over het feit dat het stadsdeel Centrum op grote schaal fietsen verwijderde van de openbare weg. Dure sloten werden daarbij onverbiddelijk doorgeknipt.

Het stadsdeelbestuur meende dit te mogen doen op grond van de Algemene Plaatselijke Verordening. Dit bleek niet juist. In de APV staat slechts dat de gemeente hiertoe bevoegd is wanneer de fiets is vastgeketend aan gemeentelijke bouwwerken of wanneer zij ergens de doorgang ernstig belemmeren. Het stadsdeel moest bakzeil halen.

Ondertussen heeft menige argeloze Amsterdammer zijn van stadsdeelwege gestolen fiets ergens in een veraf gelegen opslagplaats mogen ophalen en de nodige euro's kunnen neertellen voor een nieuw slot.

Fietsen stallen en stelen Lees verder...

onder de groene linde

Dinsdag 22 Maart 2005 in categorie Het vaderlandsch cultuurgoed

Heel, héél lang geleden, jongens en meisjes, was er eens een radioprogramma. Als ik mij goed herinner werd het uitgezonden aan het begin van de middag, waarschijnlijk rond een uur of twee. Toch al geen tijd waarop je bioritme op z'n best is.
De naam luidde: 'Onder de Groene Linde'. Het is reeds lang uit de ether verdwenen en de goden zijn hiervoor geloofd en geprezen. Want wat zich allemaal onder die groene linde voltrok tart elke beschrijving. onder de groene linde Lees verder...

Snuffelen in ieders kruis

Maandag 21 Maart 2005 in categorie Opinie

Heeft u jonge kinderen? Ik zou zeggen: voed ze alvast op als uiterst gehoorzame en brave burgers. Ze zullen die vaardigheden straks hard nodig hebben. Praat ze geen idealisme of non-conformisme aan, want dan zijn ze straks zwáár de pineut. Nee, uw kinderen moeten goed op de toekomst zijn voorbereid.
Leer ze precies binnen de lijntjes te lopen die de Nederlandse en Europese overheden voor ze hebben uitgestippeld. Want men weet ze straks te vinden!

Wanneer u het nieuws een beetje volgt kunt u de bui al zien hangen. Donkere wolken pakken zich samen boven het lieflijke landschap van onze burgerlijke vrijheden. Dit alles onder het mom van 'terrorismebestrijding'. Laat ik een paar van die buien noemen...

Snuffelen in ieders kruis Lees verder...

donkere wolkers

Zondag 20 Maart 2005 in categorie Lezen

Het is waar, je hoeft helemaal niet meer te kunnen schrijven om uitgegeven te worden. Het is aan het literaire front voortdurend flipperkasten geblazen. Het ene debuut is nog niet weggerold of de volgende afzwaaier dient zich aan, gevolgd door een nieuwe blindganger.

Veel uitgevers brengen achter elkaar debuten op de markt in de hoop dat die ene bestseller erbij zit die de rest van het fonds vlot kan trekken. De omloopsnelheid van het gemiddelde boek is almaar korter. Men bekijke maar eens de steeds sneller verdwijnende stapels bij de kassa's van de gemiddelde boekwinkel.

Mooie gelegenheid die Boekenweek, de nationale plaag van halve en hele mislukkingen, om er een tandje bij te zetten. Al sinds jaar en dag krijgt de argeloze boekenkoper er dan het Geschenk bij cadeau. Oplage 800.000 stuks! Dit jaar mocht Jan Wolkers. donkere wolkers Lees verder...

in de ban van het vaticaan

Zaterdag 19 Maart 2005 in categorie Israël en het Midden-Oosten

Normaal gesproken word ik een beetje kriegel als ik fictie lees waarin duidelijk herkenbare historische personages en gebeurtenissen worden gebruikt om een geheel uit de duim van de schrijver gezogen verhaal te vertellen. Nog geïrriteerder raak ik als door de auteur of door anderen gesuggereerd wordt dat het om meer dan zomaar verzinsels gaat.

Toch denk ik erover om Dan Brown's 'Da Vinci Code' te gaan lezen. En wel hierom: het serieuze fanatisme waarmee het Vaticaan tegen het boek ten strijde is getrokken zou me bijna doen geloven dat het hier veel meer dan zomaar hersenspinsels van Dan Brown betreft. Zijn de honger, armoede, ziekten en andere narigheid de wereld uit en is de komst van de Messias nabij? Je zou het haast denken als je ziet hoeveel geld, tijd en energie er wordt gestoken in de anti-Da Vinci campagne door mensen als Tarcisio Bertone. Hij is de kardinaal die verantwoordelijk is voor de katholieke gedachtenpolitie. in de ban van het vaticaan Lees verder...

stroom in drie gedaanten

Vrijdag 18 Maart 2005 in categorie Beeld en Geluid

stroom in drie gedaanten

beste dokter finkelstrauch

Vrijdag 18 Maart 2005 in categorie Gastcolumns

Beste dokter Finkelstrauch,

Ik ben zojuist aangekomen op mijn nieuwe kamer in het verre Utrecht. Mijn twee oude koffers staan nog onuitgepakt. Het is een hele overgang, van vier witte rechte muren naar een modieus, pastel getint studentenhok. Ik dacht: laat ik u meteen een brief sturen. Dat lijkt mij een toepasselijk begin van mijn resocialisatieprogramma.

Ik hoor het u nog zeggen, dokter Finkelstrauch: "Het afbouwen van de benzo's levert een dunne lijn op tussen absent zijn en Absintzin."
Dat was een hele mooie woordspeling van u. Jammer genoeg snapte ik hem niet. Maar ik hoor u wel vaker wat zeggen in mijn hoofd. Ik besteed daar maar geen aandacht aan. Het is nogal een lege bedoening hier. In elk geval lijkt deze nieuwe start op het stickertje van mijn doosje Lithium: heel doorslikken, niet kauwen. beste dokter finkelstrauch Lees verder...

comeback

Donderdag 17 Maart 2005 in categorie Cartoons

comeback

spraakverwarring

Woensdag 16 Maart 2005 in categorie Schandelijke taferelen

De hoogleraren Groenendijk, Boves en Kortmann waarschuwen het parlement dat de spraakcomputer van Verdonk niet deugt (Volkskrant). Het apparaat gaat straks examens afnemen bij immigranten van buiten de EU. Dat gebeurt via de telefoon op de ambassade van het land van herkomst. Volgens de hoogleraren is de spraaktechnologie echter onvoldoende ontwikkeld om betrouwbaar te zijn. De computer begrijpt geen spraakgebreken, accenten en aarzelgeluiden en verstaat zelfs autotochtone Nederlanders dikwijls niet.

Het is goed dat de hoogleraren dit even aankaarten. Iedereen die vroeger wel eens heeft zitten spelen met de software van bijvoorbeeld Lernout & Hauspie weet wat een martelgang het kan zijn om je na maandenlange training enigszins verstaanbaar te maken bij zo'n programma. spraakverwarring Lees verder...

Onafhankelijkheidsverklaring

Maandag 14 Maart 2005 in categorie Politiek & Maatschappij

Geert Wilders presenteert zijn 'onafhankelijkheidsverklaring'. Wat moeten we dáár nu weer mee? Heel simpel: we moeten het pamflet gewoon zien als een klachtenlijstje, een opsomming van maatschappelijke onvrede.
De recente geschiedenis (hoofdstuk 'Pim Fortuyn') heeft ons geleerd dat we dit soort grieven maar beter serieus kunnen nemen. Anders moeten we straks opnieuw een hoop politiek variététheater verduren. U weet wel, met van die nieuwe politieke bewegingen vol charlatans. Het enige dat daaraan politiek beweegt is het jojo-effect in de peilingen. Of met andermaal een martelaar, inclusief herbegrafenis en bedevaartsoort in Italië. Daar hebben wij intussen onze onderbuik van vol.
Het is daarom raadzaam dat het 'politiek establishment' de klaagzang van Wilders goed op zich laat inwerken. Je weet maar nooit...

Onafhankelijkheidsverklaring Lees verder...

wielklem

Maandag 14 Maart 2005 in categorie Beeld en Geluid

wielklem

verdonk doet een boekje open

Zaterdag 12 Maart 2005 in categorie Media

Minister Verdonk van Vreemdelingenzaken heeft er kennelijk genoeg van om via de media emotioneel gechanteerd te worden door de zielige verhalen van uitgeprocedeerde asielzoekers. Zij behoudt zich vanaf nu het recht voor om ook eens een dossiertje open te doen over de 'andere kant van de medaille'.

Dit bericht werd met gejuich ontvangen door de illegale vreemdelingen Habibullah J. en Hesamuddin H. Deze asielzoekers werd al in 1996 de toegang tot Nederland pertinent geweigerd. Het resultaat van deze weigering is werkelijk schrijnend: sindsdien wonen zij respectievelijk in het rustieke Benschop en Boskoop. verdonk doet een boekje open Lees verder...

grondwet als gameboy van gepensioneerde elite

Donderdag 10 Maart 2005 in categorie Opinie

Een typisch Nederlandse situatie: het ene ondemocratische orgaan houdt afschaffing van het andere tegen. De Eerste Kamer – zoals bekend gekozen door de leden der Provinciale Staten (wie? Oh die) – dreigt nu de grondwetswijziging over de burgemeestersbenoeming tegen te houden. Nu staat er nog (art 131) : “De commissaris van de Koning en de burgemeester worden bij koninklijk besluit benoemd.”

De PvdA in de Eerste Kamer heeft laten weten (misschien) tegen te stemmen omdat een andere wet, die na de grondwetswijziging kan komen, haast- en broddelwerk is. Ik vind dat een oneigenlijke en ondemocratische argumentatie. Stuur dan de wet terug waartegen - terecht - bezwaren bestaan. Maar ja, daarvoor is geen tweederde meerderheid nodig, en dus heeft de PvdA dán geen machtspositie. Eigenlijk zegt de Eerste Kamer hiermee een meerderheid van de Tweede Kamer niet te vertrouwen.

Door nu een grondwetswijziging waar de PvdA eigenlijk vóór is te blokkeren, dreigt de Grondwet te verworden tot politiek speelgoed voor de senaat. Het ontbreekt er nog maar aan dat Hare Majesteit straks weigert haar handtekening (contraseigne) te zetten…

Op 9 februari schreef ik op mijn eigen log: "Wat mij betreft worden de Eerste Kamer en de Provincie afgeschaft".
Dat gevoel wordt almaar sterker...

Mr. Lodewijk Asscher is fractievoorzitter van de Partij van de Arbeid in de Amsterdamse gemeenteraad en universitair docent informatierecht aan de Universiteit van Amsterdam.

Gerelateerd:
De Nacht van Noten grondwet als gameboy van gepensioneerde elite

traditie

Donderdag 10 Maart 2005 in categorie Lezen

Vroeger hield ik niet van tradities. Het was bovendien erg onhandig om er wél van te houden. Al gauw werd je voor een rechtse bal gehakt versleten en dat wilde je niet. Veel tradities verdwenen overigens vanzelf.

In Oxford wordt één hoogleraar al sinds 1708 niet benoemd, maar gekozen. Het is de poëziehoogleraar. Eens in de vijf jaar mogen alle afgestudeerden hun voorkeur laten blijken voor de nieuwe prof. Daarvoor moeten ze dan wel persoonlijk naar Oxford komen, stemmen per volmacht is niet toegestaan. In toga stemmen zoals amper vijftien jaar geleden hoeft niet meer.

Winnaar van vorig jaar was Christopher Ricks, een 71-jarige professor die honderden gedichten uit zijn hoofd kent. Hij won de verkiezing met 214 stemmen. Beroemde voorgangers van Ricks waren W.H.Auden en Nobelprijswinnaar Seamus Heany. Eén van zijn ex-studenten was zelfs met het vliegtuig uit New York overgekomen om op Ricks te kunnen stemmen. traditie Lees verder...

De donor uitdaging

Woensdag 09 Maart 2005 in categorie Lijf en ledematen

Het grootste deel van het parlement stemde tegen het automatische donorschap. Ik begrijp dat benepen gedoe niet. Laten we dus als weblogs maar eens een daad stellen onder het motto: Durf donor te zijn!

Kom allemaal uit de kast en zet een afbeelding van je codicil online. Kijk, zó makkelijk is dat:

De adresgegevens kun je beter onleesbaar maken, anders krijg je weer gezeur aan de deur.

Heb je nog geen codicil? Geeft niks, je kunt je reputatie nog redden door er hier eentje aan te vragen. Je bent vast wel weer eens toe aan een nieuwe uitdaging!
Voor alle duidelijkheid: welke keuze je op het codicil hebt gemaakt is hier niet aan de orde. Het belangrijkst is dat je tenminste gekozen hébt.

Doe dus allemaal gezellig mee en zegt het voort.

Ik verwacht hierbij uiteraard dat alle winnaars van de Dutch Bloggies het goede voorbeeld geven. Noblesse oblige1), nietwaar?

1) Surtout pour ceux avec une grande bouche.

Eerdere stukken hierover:
- Slachtafval.
- Donor-lef.

De donor uitdaging

Amsterdam kiest burgemeester

Dinsdag 08 Maart 2005 in categorie Baanbrekende denkbeelden

In Amsterdam kunnen wij niet wachten tot het eindeloos gesteggel op regeringsniveau over de gekozen burgemeester is afgelopen. Wij gaan dat heel anders aanpakken. En wel op een manier waarbij de politiek meteen een stuk dichter bij het volk staat. Daarom doen wij het aldus: op de lokale dorpsomroep AT5 organiseren wij een kwis.
De formule daarvoor jatten we van 'De Grootmeesters'. Onze plaatselijke Paul Witteman, Felix Rottenberg, gaat hem leiden. We doen het alleen wél wat strenger en moeilijker.

De Amsterdamse grachtengordelintelligentsia gaat de vragen verzinnen. De eerste opgave zal dan ook luiden:
"Hoe spel je 'grachtengordelintelligentsia' en wat is daarvan de scrabbelwoordwaarde?" Voor het spellen krijgen ze drie seconden de tijd.
Hierbij blijkt al direct het voordeel van deze 'Amsterdamse methode', want populistische morsige marktkooplieden als het huidige raadslid Henk Bakker (Leefbaar Amsterdam) vallen dan direct af.

Amsterdam kiest burgemeester Lees verder...

lezende pakken

Maandag 07 Maart 2005 in categorie Beeld en Geluid

lezende pakken

dooi

Maandag 07 Maart 2005 in categorie Ergernis, Woede of Frustratie

De wolken zijn er alweer met de sneeuw vandoor en laten ons achter met de blubberzooi. Het onmondig kind zeurt nog dat het sleeën wil, dus zie dan maar uit te leggen dat dit statistisch wel weer vijftig jaar kan duren.
Door de omstandigheden en het kind gedwongen hebben wij de slee nog net voor het weekend kunnen kopen. Het was de laatste, maar nu? Waar laten wij het kreng de komende halve eeuw?

De fiere sneeuwpop in de tuin is ook nog slechts een kledderige hoop ellende. De oude pijp van opa die wij in z'n kop hadden gestoken heeft hij bij het ineenzijgen nog aan Maarten willen geven. Maar in onze straat woont helemaal geen Maarten. Dus ligt het afgekloven rookgerei nu uitgeblust tussen de kleumende kopjes van de eerste krokussen. Het dakloos buurtkonijn is er inmiddels met zijn wortelneus vandoor.
'Water zijt gij en tot water zult gij wederkeren...'
Wederom, zie dat allemaal maar weer eens aan een pruilende peuter uit te leggen.

O, gelukkig, hij staat er blijkbaar minder lang bij stil dan ik en is intussen alweer over tot de orde van de dag. Aan het geronk te horen komt het speelgoedverkeer in zijn kamer weer langzaam op gang...

Ter overbrugging: Build a snowman, an artistic activity for kids.
dooi

gefotografeerde bejaarden slaan terug

Zondag 06 Maart 2005 in categorie Cartoons

gefotografeerde bejaarden slaan terug

de nacht van noten

Zondag 06 Maart 2005 in categorie Politieke Portretten

Han Noten, de uitgerangeerde NS-er die nu voor de PvdA in de Eerste Kamer zit, gaat tegen de grondwetswijziging stemmen die nodig is om ons een gekozen burgemeester te bezorgen. Minister Thom de Graaf loopt namelijk veel te snel voor de troepen uit, vindt hij. Dat kunnen de gemeentes niet bijbenen. Rustig aan dus, het jaar 2010 is vroeg genoeg. Han Noten krijgt nu morgen vast een fijne doos sigaren toegestuurd van Hans Wiegel, want ook binnen de VVD is men als regentenpartij pur sang niet enthousiast over de democratisering van het burgemeesterschap.

Die doos sigaren kan Noten beter niet oproken. Niet zozeer omdat het ongezond is, maar omdat Wiegel die straks terug wil hebben. Ik vermoed hier namelijk een verborgen agenda van de PvdA. Als de gekozen burgemeester straks op de lange baan gaat is D66 kwaad en is er herrie in het kabinet. Dit onderwerp is dus een mooie gelegenheid om deze regering beentje te lichten.

Binnenkort krijgen we in de Eerste Kamer de 'Nacht van Noten'. Net als indertijd die 'Nacht van Wiegel', toen deze dat andere troetelkind van D66 om zeep hielp: het referendum. Wiegel rookt binnenkort dus weer een sigaar uit eigen doos. Of anders wel een zware pijp.
Die Noten is tenminste een man met ballen!

Zie ook: Brechtjesblogje. de nacht van noten

de domheidseconomie

Zondag 06 Maart 2005 in categorie Schandelijke taferelen

Via de beeldbuis kwam vandaag weer enig gebabbel tot ons van de minister van Economische Zaken Brinkhorst. Het ging voornamelijk over China, maar tussendoor refereerde hij nog even aan het grote belang dat Nederland moet hechten aan het stimuleren van de eigen kenniseconomie. Immers, daarin ligt in de toekomst onze kracht.
Met die bevordering van de kenniseconomie mogen hij en zijn kabinetscollega's dan wel eens voortmaken, want tot dusver is het beleid bedroevend. de domheidseconomie Lees verder...

De domheidseconomie

Zondag 06 Maart 2005 in categorie Opinie, Politiek & Maatschappij

EzelVia de beeldbuis kwam vandaag weer enig gebabbel tot ons van de minister van Economische Zaken Brinkhorst. Het ging voornamelijk over China, maar tussendoor refereerde hij nog even aan het grote belang dat Nederland moet hechten aan het stimuleren van de eigen kenniseconomie. Immers, daarin ligt in de toekomst onze kracht.
Met die bevordering van de kenniseconomie mogen hij en zijn kabinetscollega's dan wel eens voortmaken, want tot dusver is het beleid bedroevend.

De domheidseconomie Lees verder...

als het dan niet met kerst kan...

Zaterdag 05 Maart 2005 in categorie Cartoons

als het dan niet met kerst kan...

geniet er nog maar even van

Zaterdag 05 Maart 2005 in categorie Beeld en Geluid

In het kader van de nationale actie 'Laat zien dat er bij jou in de buurt óók sneeuw ligt' kan ik natuurlijk niet achterblijven. Daarom bij deze mijn inzending voor de World Press Photo 2005, een stemmig kiekje van de Sloterplas in Amsterdam.


Hij doet het ook erg aardig als bureaublad achtergrond op de computer, al zeg ik het zelf. Geniet er dus van zolang het nog kan. Barre weersomstandigheden maken de mens vrijgevig en daarom mag u hem desgewenst gratis downloaden als wallpaper (2,5MB, 1024x768, hogere resoluties op aanvraag).

O ja, als de heren van de Dutch Bloggies nu even meekijken: een fijne nieuwe categorie zou volgende keer natuurlijk kunnen zijn de Dutch Blog Photo.
Zolang ik 'm maar niet hoef te winnen...
geniet er nog maar even van

de doerakken van de doerian

Vrijdag 04 Maart 2005 in categorie Klein Proza

Onlangs is aan ons vaderlands cultuurgoed toegevoegd 'de Gouden Doerian'. Dat is een prijs voor de slechtste Nederlandse roman van het afgelopen jaar. Eerst veronderstelde ik dat het een provocerende grap was van bedenker Adriaan Jaeggi, maar het schijnt ernst te zijn. Er is een heuse longlist opgesteld waarin tot dusver eenentwintig romans nauwgezet zijn afgefakkeld. de doerakken van de doerian Lees verder...

volkomen ontregeld!

Vrijdag 04 Maart 2005 in categorie Ergernis, Woede of Frustratie

Luisterend naar de sneeuw- en verkeersberichten van hedenmorgen kon ik een diepe zucht niet onderdrukken. Wat is dit toch een land van slapjanussen, watjes, lulletjes rozenwater en boterletters geworden! Als het geen herfstblaadjes zijn die het treinverkeer ontregelen zijn het wel de sneeuwvlokjes. Wat betreft het noorden van het land kan ik daar nog wel begrip voor opbrengen. Maar ook in de Randstad blijft vrijwel het hele openbaar vervoer het liefst kouwelijk bij de centrale verwarming zitten in plaats van de elementen te trotseren. volkomen ontregeld! Lees verder...

fiets

Donderdag 03 Maart 2005 in categorie Beeld en Geluid

fiets

Slachtafval

Donderdag 03 Maart 2005 in categorie Altijd handig

De ChristenUnie heeft met de Hoogste Baas overlegd en het mag: we kunnen allemaal automatisch orgaandonor zijn. Maar we blijven keuzevrijheid houden. Elke keer als we bij de gemeente gaan buurten voor een paspoort, rijbewijs of identiteitskaart kunnen we nog terugkrabbelen. Nóg langer wachten voor het loket, met die acht miljoen twijfelende mensen. Vooruit, opschieten! Doe nou maar gewoon kop of munt als je te schijterig bent om te beslissen!

Slachtafval Lees verder...

Ongerijmd

Woensdag 02 Maart 2005 in categorie Lezen

[Gastauteur]

Nederland is een vlak land, nee eigenlijk een vol, kleinburgerlijk land. De grote dichter Slauerhoff dichtte al: In Nederland kan ik niet leven.
En inderdaad de lust vergaat mij de laatste tijd ook wel eens. Nu moet ik daar onmiddellijk bij vertellen dat ik dicht, ik maak verzen, die liefst helemaal niet rijmen.
Niet rijmende verzen worden in Nederland maar door een klein gezelschap op prijs gesteld. De oplages van niet rijmende gedichtenbundels is klein, het bereik gering.

Ongerijmd Lees verder...

paus praat weer

Woensdag 02 Maart 2005 in categorie Cartoons

paus praat weer

holland promotion

Dinsdag 01 Maart 2005 in categorie Ergernis, Woede of Frustratie

Al-Qa'ida siddert. Ze zijn bij voorbaat kansloos. Sommige leden gooien direct de hand- of hoofddoek in de ring en melden zich vrijwillig op Guantanamo Bay. Want binnenkort wordt in Afghanistan meedogenloos de jacht op hen geopend door een overweldigende overmacht van 165 Nederlandse commando's.
Osama Bin-Laden schiet in een diepe depressie. Elk verzet is zinloos!

Ondertussen worden aan het thuisfront in Nederland strenge anti-terrorisme maatregelen voorbereid. Iedereen moet zich bij eerste vordering van het bevoegd gezag kunnen identificeren. Verdonk zet alle imams het land uit. Donner stelt een avondklok in. Wie het woord 'islam' in de mond neemt kan zich meteen drie keer per week op het politiebureau gaan melden. Alle kamerleden worden permanent gehuisvest in Kamp Zeist. De Hofstadgroep wordt uitgewezen naar Tsjetsjenië en door de Russen met open armen ontvangen. Elke volwassene tussen de 18 en 65 jaar wordt ingelijfd bij de AIVD. Albert Heijn breidt alvast de Hamsterweken uit tot Hamsterjaren.

Opnieuw: het is allemaal zinloos. Want onze regering is zo handig geweest om de aandacht van het voltallig internationaal terrorisme op Nederland te vestigen. Wat je al niet kunt bereiken met een promotieteam van slechts 165 man!

Tot voor kort wist 99% van de wereld niet waar Nederland lag. Dankzij Henk Kamp staat het straks voorgoed op de wereldkaart. Altijd goed voor het terreurtoerisme. Een bom op de blanke top der duinen en we gaan de geschiedenis in als het Atlantis van de Noord Atlantische Verdrags Organisatie.
Waarin een klein land groot kan zijn...

Foto: Ronald Frederick. holland promotion