Archief: artikelen van Maart 2014.

| Home |

 

Een vernietigend rapport

Geschreven voor Amsterdam Centraal

Maandag 31 Maart 2014 in categorie Amsterdam Centraal

Eind 2006 werd het Slotervaart Ziekenhuis in Nieuw-West overgenomen door Meromi Holding en daarmee gered van het faillissement. Meromi Holding was de investeringsmaatschappij van mevrouw Aysel Erbudak en dankzij een kapitaalverstrekking door haar zakenpartner en multimiljonair Jan Schram bleef het ziekenhuis overeind. Het werd daarmee het eerste private ziekenhuis in Nederland. Ondanks haar ietwat twijfelachtige reputatie uit het verleden, wist Erbudak in de jaren daarna het ziekenhuis tot een goed georganiseerde en winstgevende onderneming te maken. Nieuw-West behield dankzij Erbudak en Schram een uitstekend en kleinschalig ziekenhuis. Althans, zo liet het zich aanvankelijk aanzien.

Een vernietigend rapport Lees verder...

Volkomen overvallen

Maandag 24 Maart 2014 in categorie Politiek & Maatschappij

U kunt het niet gemist hebben: in Den Haag wordt een nucleaire top gehouden. Ik weet niet hoe het u vergaan is, maar ik werd een aantal maanden geleden volkomen overvallen door het nieuws dat deze top in Nederland gehouden zou worden. Ineens was die aankondiging daar. Ik denk dat rest van de Nederlanders hetzelfde gevoel heeft gehad als ik: heb ik iets gemist?

Wij stonden voor een voldongen feit. Zoals bij een tienerdochter van veertien die zegt dat ze zwanger is. Zoals bij de kat die in je leunstoel heeft gejongd.
Het zijn van die dingen waarvan je achteraf het gevoel hebt dat je ze ergens had kunnen of moeten zien aankomen, maar die je volkomen zijn ontgaan. En waarvan het misschien ook wel stiekem de bedoeling was dat ze je ontgingen.

Volkomen overvallen Lees verder...

Gemeenteraadsverkiezing: Lijst 13 - OPA

Geschreven voor Amsterdam Centraal

Dinsdag 18 Maart 2014 in categorie Amsterdam Centraal, Politiek & Maatschappij

OPA is linkser dan OMA en volgens de peilingen zou de partij wel eens de enige van de tot dusver besproken kleintjes kunnen zijn die een zetel verovert. Ook Ouderen Partij Amsterdam richt zich op de 'ouderen', met de volgende nuancering: ‘Voor moderne ouderen, altijd met een uitgestoken hand naar jongeren’.

Lijsttrekker Luud Schimmelpenninck is het boegbeeld van de partij, bekend van provo, witte fiets en witkar. Een Amsterdams icoon dus waar menig links georiënteerde partij jaloers op kan zijn. Behalve de PvdA dan. Daar waren ze hem blijkbaar liever kwijt dan rijk en werd hij niet meer serieus genomen. Het is min of meer tekenend voor de crisis waarin die partij verkeert. Op plaats twee staat een blonde stoot die ik verder niet ken. Maar uit de reclamewereld weten wij dat blonde stoten altijd publiekstrekkers zijn, dus baat het niet dan schaadt het niet voor OPA.

Gemeenteraadsverkiezing: Lijst 13 - OPA Lees verder...

Gemeenteraadsverkiezing: Lijst 21 - OMA

Geschreven voor Amsterdam Centraal

Maandag 17 Maart 2014 in categorie Amsterdam Centraal, Politiek & Maatschappij

OMA is eigenlijk OPA. Landelijk doet de partij mee onder de naam OPA, maar in Amsterdam was die naam al geclaimd door een andere OPA. Dus OPA is ook weer géén OPA. Volgt u het nog?

Om kort te gaan: OMA is in Amsterdam de ouderenpartij met David Pinto aan het roer, OPA is in Amsterdam de ouderenpartij met Luud Schimmelpennink op kop.
 De landelijke OPA is een afsplitsing van 50Plus en heeft niets te maken met de Amsterdamse OPA.
OMA staat voor: Onbevreesd, Modern, Authentiek. Tja, dat krijg je als eerst de afkorting moet verzinnen en daarna inderhaast de betekenis.

Gemeenteraadsverkiezing: Lijst 21 - OMA Lees verder...

Gemeenteraadsverkiezing: Lijst 23 - De BIP

Geschreven voor Amsterdam Centraal

Zaterdag 15 Maart 2014 in categorie Amsterdam Centraal, Politiek & Maatschappij

De BIP -oftewel de Basis Inkomen Partij- doet niet alleen mee in Amsterdam, maar ook in Utrecht, Bergen en Deventer. De naam (althans de afkorting) is marketingtechnisch niet sterk. Hij nodigt uit tot flauwe versprekingen en vervolgens hoort niemand nog wat je eigenlijk te melden hebt.

Maar goed, die verleiding zal ik weerstaan. Het gaat tenslotte om de inhoud, zoals onze gristelijke voorman Balkenende (wie kent hem nog?) ons altijd voorhield.

De BIP wil, zoals de naam al doet vermoeden, voor elke burger een basisinkomen: 'Het basisinkomen is een onvoorwaardelijk recht waardoor ieder in vrijheid kan werken, ondernemen en zonder onnodige stress kan genieten van het leven.'

Daarmee neemt de partij radicaal stelling tegen het oud-Hollands Calvinistisch principe van 'in het zweet des aanschijns zult gij uw brood verdienen'. 
Dat wordt nog een hele kluif om tegen díe stroom in te roeien.

Gemeenteraadsverkiezing: Lijst 23 - De BIP Lees verder...

Gemeenteraadsverkiezing: Lijst 19 - R.O.B.

Geschreven voor Amsterdam Centraal

Donderdag 13 Maart 2014 in categorie Amsterdam Centraal, Politiek & Maatschappij

R.O.B. staat voor Radicale Oppositie Beweging en de afkorting is niet toevallig ook de voornaam van lijsttrekker Rob Zwetsloot. Bij Amsterdam Centraal is hij niet onbekend, want hij leverde vele bijdragen aan Amsterdam Centraal.
Rob is journalist en videomaker en timmert met zijn partij stevig aan de weg. Hij is kind aan huis bij de Stopera en kent het Amsterdamse politieke landschap als zijn broekzak. Wanneer hij een zetel wint in de raad, zal dat de levendigheid zeker ten goede komen.

De Radicale Oppositie Beweging zit uiterst links in het politieke spectrum en dat is bijna een understatement. Eromheen hangt een welhaast nostalgische CPN-sfeer en met gevoel voor zelfspot wordt het Sovjetteske idioom niet geschuwd: Rob omschrijft zichzelf graag als De Geliefde Leider en Onze Sterke Man. In elk geval weet Rob met deze aanpak en dankzij z'n uitgebreide netwerk flink de aandacht te trekken. Menig andere kleine partij zal daar jaloers op zijn.

Gemeenteraadsverkiezing: Lijst 19 - R.O.B. Lees verder...

Met de billen in de Biotex

Dinsdag 11 Maart 2014 in categorie Lijf en ledematen

Laatst sprak ik met iemand over de wonderbaarlijke krachten van huismiddeltjes. Zij verhelpen volgens zeggen allerlei klein ongemak. Denk daar niet te licht over!

Zo hebben zwangere vrouwen tijdens de nachtrust nogal eens last van heftige beenkrampen. Volgens de volksgeneeskunde kun je die voorkomen door een washandje met een stuk Sunlightzeep tussen de benen te leggen. Vraag me niet hoe het kan, maar het werkt, verzekerde een bevriende verloskundige mij.

Mijn nieuwsgierige geest wil dan altijd meteen weten: hoe is iemand in godsnaam ooit op het idee gekomen om een blok Sunlightzeep tussen haar benen te leggen? De eerste keer zal het wel zijn gaan schuimen, maar toen bedacht ze heel snugger: weet je wat? Ik doe er een washandje om!

Met de billen in de Biotex Lees verder...

Gemeenteraadsverkiezing: Lijst 14 - ASO

Geschreven voor Amsterdam Centraal

Dinsdag 04 Maart 2014 in categorie Amsterdam Centraal, Politiek & Maatschappij

Deel 2 van mijn rondgang langs de kleinste partijen van Amsterdam.

Amsterdam Sociaal, kortweg ASO, afficheert zich als de partij van de tolerantie, de diversiteit en de deregulering. Amsterdam moet weer een wereldstad worden. Weg met de vertrutting en het teveel aan regeltjes.
De afkorting ASO is waarschijnlijk doelbewust ongelukkig gekozen. Als dreumes tussen de grote jongens is alles waarmee je opvalt immers meegenomen.

Ik download het 'beginselmanifest'. De partij wil zich niet in een hokje van links of rechts laten duwen, maar profileert zich op kernwaarden als vrijheid, gelijkheid en tolerantie.
Er volgen lange verhandelingen over hoe Amsterdam eens een internationaal belangrijke stad was. Maar tegenwoordig regeert de middelmaat. Het provincialisme viert hoogtij, aldus ASO.

Gemeenteraadsverkiezing: Lijst 14 - ASO Lees verder...