Archief: artikelen van Augustus 2007.

| Home |

 

ufo waargenomen

Vrijdag 31 Augustus 2007 in categorie Paranoia

Gisteren was ik met een goede vriend een eindje varen. Tijdens dit gemoedelijke pleziertochtje hebben wij een UFO waargenomen: een Unidentified Floating Object.
Speculerenderwijs hebben wij een half uur lang geprobeerd het object te identificeren. Op verre afstand leek het een stel straalmotoren, maar toen wij eenmaal dichterbij gedobberd waren, bleken zij daarvoor toch te groot. Op dat moment viel meteen ook een andere suggestie mijnerzijds af: nieuwe drijvers voor een waterfiets. We kwamen er niet uit.In het kader van de terrorismebestrijding is het misschien goed om alsnog de overheid van dit vreemde object (dan wel objecten) op de hoogte te stellen. Immers, bij verdachte koffertjes of kartonnen dozen moeten wij dat óók doen. Koffertjes en dozen zijn tenminste nog identificeerbaar. Dus als je dan zoiets ziet als dit, voorwerpen die in onze eigen belevingswereld totaal geen belletje doen rinkelen, geen 'aha-erlebnis' of 'shock of recognition' teweeg brengen, kortom, objecten die ons uitermate zouden moeten verontrusten, ja, dan zou naar onze mening toch onmiddellijk alarmfase Rood in werking moeten treden!

Tenzij u weet wat het is, natuurlijk... ufo waargenomen Lees verder...

Hyves

Woensdag 29 Augustus 2007 in categorie Beeld en Geluid

VPRO De AvondenHet Radiolog van woensdag 29 augustus 2007 - Hyves, het vriendennetwerk op internet.

Aflevering van Het Radiolog op Radio 6 in het cultureel radioprogramma De Avonden van de VPRO.

© Verbal Jam, all rights reserved.

Hyves

de chaos onder controle

Woensdag 29 Augustus 2007 in categorie Ergernis, Woede of Frustratie

Ik ben mijn werkkamer aan het opruimen. Want van mijn moeder heb ik indertijd meegekregen: "Jongen, ruim je kamer op!"
Al doende realiseer ik mij dat de mens zijn hele leven bezig is met het bestrijden van de chaos. Althans, met wat hij zélf chaos vindt.

Als je het niet doet komt het uiteindelijk ook allemaal vanzelf goed. Dat zie je aan de natuur. De natuur heeft een ordening in groter verband, een verband dat voor ons te groot is om te overzien. De natuur woekert er vrolijk op los, laat de sterkste overwinnen, doet eens een corrigerend rampje op z'n tijd en laat Gods water over Gods akker stromen. Zo blijft de orde van de fluctuerende chaos gehandhaafd. Dat is niet ónze orde. De mens heeft liever de statische orde van het aangeharkte nagelschaartuintje. de chaos onder controle Lees verder...

niet goed over nagedacht

Vrijdag 24 Augustus 2007 in categorie Observaties & Kritische beschouwingen

Soms koop je van die dingen waarbij in 't gebruik blijkt dat er niet goed over is nagedacht. Dat zijn er nogal wat, dus ik zie op dit gebied een hele artikelenserie in 't verschiet.

Vandaag zal ik het hebben over de Airwick Freshmatic. Dat is een luchtverfrisser voor op het toilet die met een instelbare tijdsinterval automatisch een luchtje sprayt. Hij heeft daartoe twee batterijtjes in z'n binnenste en elke 9, 18 of 36 minuten 'vindt er een verstuiving plaats', aldus de beschrijving. De flacons met lekkere lucht zijn verwisselbaar en verkrijgbaar in de geuren citrus, lavendel en berglucht. Vanaf oktober wordt het assortiment uitgebreid met 'mulled wine'. In goed Nederlands noemen we dat gewoon Glühwein. Gezellig voor de wintermaanden. niet goed over nagedacht Lees verder...

slimme klompen

Donderdag 23 Augustus 2007 in categorie Altijd handig

Op het Adfoblog, zeg maar het weblog van de reclame- en marketingjongens (m/v), las ik toevallig een alweer wat ouder stukje over Crocs. Daarin trok de auteur kritisch van leer tegen deze latex (?) klompen waarop inmiddels de halve wereld rondbanjert. De consument moet gek geworden zijn om op die lelijke dingen te willen lopen en daar ook nog zo'n veertig euro voor neer te tellen, zo luidde ongeveer de conclusie.
Dat verbaasde mij nogal, want van de reclame/marketingmensen verwacht je een dergelijk conservatisme niet. slimme klompen Lees verder...

Antiek triviant

Woensdag 22 Augustus 2007 in categorie Beeld en Geluid

VPRO De AvondenHet Radiolog van woensdag 22 augustus 2007 - Antiek Triviant.

Aflevering van Het Radiolog op Radio 6 in het cultureel radioprogramma De Avonden van de VPRO.

© verbal jam, all rights reserved.

Antiek triviant

expliciete seks

Woensdag 22 Augustus 2007 in categorie Media

Vandaag moet ik het maar niet of nauwelijks hebben over dat onderzoek van het maandblad J/M, waaruit blijkt dat hedendaagse ouders vinden dat de opvoeding van kinderen strenger moet. Want dat is natuurlijk het weblog-inkoppertje van de dag. De actualiteitenrubrieken komen er vanavond geheid op terug, let maar op.

Eén enkele bevinding uit het onderzoek vond ik echter bijzonder opvallend. Citaat uit de Volkskrant: 'Bijna 70 procent vindt dat kinderen te jong met seks worden geconfronteerd, vooral door de media. Oudere ouders (46-56 jaar) hebben daar meer problemen mee, en moeders meer dan vaders.' expliciete seks Lees verder...

zwevend solliciteren

Maandag 20 Augustus 2007 in categorie Media

De Volkskrant heeft een onderzoek gedaan. Daaruit blijkt dat sommige reïntegratiebedrijven zweefmiddelen inzetten om mensen aan een baan te helpen. Op kosten van het UWV.
Tarotkaarten, zelfontwikkelingscursussen en horoscopen begeleiden op die manier werklozen naar de arbeidsmarkt. Zoiets vindt men bij de Volkskrant natuurlijk maar niks. Ik ook niet, maar als het resultaat heeft moeten die mensen dat zelf maar weten.
Halverwege het artikel wordt bovendien duidelijk dat het slechts gaat om enkele tientallen gevallen. Niet dusdanig onrustbarend dat we de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid moeten terugroepen van vakantie. zwevend solliciteren Lees verder...

laveloos kamperen

Vrijdag 17 Augustus 2007 in categorie Verhelderende Gesprekken

"Ja, jongen, ik dacht ik bel zelf maar eens, want je staat nou al twee weken op die camping en we horen maar niks. Je vader en ik maken zich een beetje ongerust..."
"Ongejust? Waavooj? Met mij gaat 't pjima hooj..."
"Je klinkt een beetje raar..."
"O, ik ben net w-wakkej *burp*..."
"Net wakker? Het is al drie uur!"
"Isj dat zoow?? Nou ja, zekej veslaapeh..."
"Je eet toch wel genoeg, hè, Dennis?"
"Ja mam, ik djink heus wel... gjenoeg..."
"Ik vroeg of je genoeg éét, Dennis!"
"Ja, nou je 't zegjt... W-wacht effe... Ik moet ééé...ven een patatje oojlog uitbjaken geloof ik..."
"Een wát?"
"Een pata- bwjààchch.....! Pfoe, zeg heej, *burp*, uche, kjistus noggantoe heej, die kjoket van gisteje heb 'n vekeejde afslag genome, glooffik..."
"Je vader vraagt of je soms dronken bent, Dennis!"
"Ik?? Djonke? Ik zouw nie wete waajvan! We djinke hiej alleen maaj janja!"
"Janja? Wat is dat? Zit daar alcohol in?"
"Nee, jánjá! Godvejdomme, ik kan dat woojd nie eens uit me bek kjijge, hooj je dat? Wacht effe: janja... llan-já! Van die limoojnadesiloop! Je weettohwel wat janja is?"
"Bedoel je ranja? Ik geloof er niks van..."
"Ja, pjeciesss: janja! Dat isj 't..."
"Is 't een beetje een leuke camping, daar in Renesse?"
"Camping??? Kzounieweette.. Nog niks van gesjien eigelek..."

En dan nog dit:
Een nieuwe aflevering van Het Radiolog bij VPRO's De Avonden staat als audiostream onder de knop 'Verbal Jam op de radio' (zie rechts). Doorspoelen tot op 38 minuten en 17 seconden.
Binnenkort ook als mp3 in de nieuwe audio- en videotheek.

laveloos kamperen

Stoere herrie

Donderdag 16 Augustus 2007 in categorie Beeld en Geluid

VPRO De AvondenHet Radiolog van donderdag 16 augustus 2007 - Stoere Herrie.

Aflevering van Het Radiolog op Radio 6 in het cultureel radioprogramma De Avonden van de VPRO.

© Verbal Jam, all rights reserved.

Stoere herrie

Broeder- en zustermoord

Donderdag 16 Augustus 2007 in categorie Beeld en Geluid

Nou dacht ik dat we met de verwikkelingen in De Gouden Kooi wel het dieptepunt hadden bereikt wat de betreft de onderlinge omgang, maar in de natuur gaat het er nog veel heftiger aan toe. Dat blijkt wel uit het merelnest dat ik al enige weken volg. Oorspronkelijk vier eieren en vier jongen, maar daarvan is er dus nog maar eentje over. De concurrentie is kennelijk voortvarend en meedogenloos over de rand gekieperd. Het lijkt het bedrijfsleven wel.
De stand van zaken is momenteel aldus:

Young blackbird in nest 2
Broeder- en zustermoord

vriend en vijand

Woensdag 15 Augustus 2007 in categorie Altijd handig

Het vriendennetwerk Hyves is enorm handig. Vooral voor Hyves zelf. Ik ben er nu een weekje mee aan het rommelen en het lijkt me een gouden business. Ze geven ons een gratis speeltje en terwijl wij ermee spelen, verdienen zij het geld. Want iedereen die braaf z'n profiel invult (zoals ik), levert een hoop interessante informatie aan, waarmee de Hyves-bazen lekker binnenlopen bij het bedrijfsleven.

Het gebeurt allemaal onder de smoes dat je door middel van die informatie allerlei gelijkgestemden kunt ontdekken op internet. Dat is natuurlijk ook wel zo, maar de keerzijde van de medaille is, dat reclame precies op mij kan worden afgestemd. Ze weten inmiddels welke boeken ik lees, naar welke landen ik reis, wat mijn favoriete merken zijn en welke hippe spulletjes ik gebruik. Het maakt me niet uit, ze weten toch niet of ik zit te liegen.
Inmiddels ben ik druk vrienden aan het verzamelen. Nou ja, vrienden, sommige vrienden zijn meer of minder vriend(in) dan anderen. Waar ligt de grens tussen vriend(in) en kennis? vriend en vijand Lees verder...

You're talkin' to me?

Zaterdag 11 Augustus 2007 in categorie Beeld en Geluid

Jackdaw
You're talkin' to me?

Vloeken met boeken

Vrijdag 10 Augustus 2007 in categorie Ergernis, Woede of Frustratie, Lezen

Ik lees best veel boeken, maar de makke met mij is dat ik ze altijd weer vergeet. Met films heb ik dat ook. Dit heeft als voordeel dat ik boeken en films na verloop van tijd rustig opnieuw kan lezen en zien. Maar de keerzijde is dat ik nou nooit eens lekker de erudiete intellectueel kan uithangen, kwistig met citaten strooiend. Mensen die dat wél kunnen maken veel meer indruk in gezelschap.

Nóg 'cooler' schijnt het te zijn wanneer je hele stukken dialoog uit beroemde films kunt voordragen. In dat besef leert menigeen de nodige teksten uit z'n hoofd, want je maakt mij niet wijs dat ze dit in één keer oppikken.
Laatst werd ik nog om de oren geslagen met een lange quote uit Quentin Tarantino's Pulp Fiction over de hash in Amsterdam. Maar deze dialoog heeft dan ook inmiddels een dusdanige cultstatus dat hij zelfs in de WikiQuote staat. Het zou nou zo leuk geweest zijn als ik die zelf paraat had gehad.

Vloeken met boeken Lees verder...

Schrijven in het donker

Donderdag 09 Augustus 2007 in categorie Beeld en Geluid

VPRO De AvondenHet Radiolog van donderdag 9 augustus 2007 - Schrijven in het donker.

Aflevering van Het Radiolog op Radio 6 in het cultureel radioprogramma De Avonden van de VPRO.

© Verbal Jam, all rights reserved.

Schrijven in het donker

Mein Koran

Woensdag 08 Augustus 2007 in categorie Ergernis, Woede of Frustratie

De zomertijd is altijd een beetje een slappe periode op internet. Maar gelukkig, tegen de tijd dat je als weblogger bij gebrek aan beter je toevlucht neemt tot de foto's van vogeltjes in je tuin, schiet Geert Wilders weer te hulp. Daar moeten we natuurlijk eigenlijk geen aandacht aan schenken, maar het is nu eenmaal onze te taak om voor het nageslacht vast te leggen welke politieke psychische aandoeningen er in 2007 heersten.

Geert Wilders heeft in een ingezonden brief aan de Volkskrant kenbaar gemaakt dat hij de Koran wil verbieden. Dit 'ellendige boek' moet naar zijn mening eenzelfde behandeling krijgen als 'Mein Kampf'. Toe maar weer hoor Geert, sla maar weer volledig door!

Voor mijzelf is het behoorlijk schrikken. Ik heb namelijk zelf óók de Koran in mijn boekenkast staan. Die heeft mij indertijd nog heel wat guldentjes gekost, want er zit een Nederlandse vertaling bij. En dat dure boek zou als het aan Wilders ligt dus zomaar illegaal kunnen worden. Wat zou ik ermee moeten doen? Inleveren bij de AIvD? Verbranden? Mein Koran Lees verder...

Het fotomodel

Dinsdag 07 Augustus 2007 in categorie Beeld en Geluid

Ik had het houten zitbankje op het terras afgedekt met een dekzeil. Dan verweert het minder snel, is mijn verwachting. Ik heb namelijk een gegronde hekel aan schilderen.
Vanmorgen hoorde ik onder het dekzeil wat gerommel. Er had zich toch geen rat of ander ongedierte op mijn tuinzitje genesteld? Dat kon ik natuurlijk niet tolereren!

Ik lichtte voorzichtig het dekzeil op. Ik verwachtte naar de keel gevlogen te worden door een agressief knaagdier, maar het viel mee. Het was een jonge lijster die daar een schuilplaats had gezocht. Kijk eens aan, een minderjarige asielzoeker in mijn tuin! Wat daarmee te doen? Uitzetten? Maar waarheen?

Young thrush

Het fotomodel Lees verder...

De eieren zijn uit!

Dinsdag 07 Augustus 2007 in categorie Beeld en Geluid

De natuurliefhebbers onder u (en wie is dat nu niet?) kan ik met blijdschap kennis geven van het feit dat de eieren uit zijn!

Young blackbirds

Gek is dat, waarom moet ik bij die afwachtend opengesperde snaveltjes nou weer ineens denken aan aandeelhouders van grote bedrijven?

Update: Een uurtje later...

De eieren zijn uit! Lees verder...

verdachte activiteiten...

Zondag 05 Augustus 2007 in categorie Paranoia

Soms vermoed ik duistere zaken. Dat zal wel overdreven wantrouwig zijn, maar duistere zaken fantaseren is óók wel leuk. Neem het volgende geval.
Vele jaren geleden zat even verderop aan de dorpsstraat het café Storm. Het perceel staat er nog, maar kastelein Storm leeft waarschijnlijk allang niet meer. Sindsdien hebben er in het voormalig café allerlei onduidelijke bezigheden plaatsgevonden. Zaakjes waarvan je je afvraagt of daar wel enig droog brood mee te verdienen valt.

Er kwam een winkeltje met antiek en curiosa. Meer curiosa dan antiek. Wie te lui was om z'n rotzooi naar de vuilstort te brengen probeerde het waarschijnlijk daar te slijten. Klanten heb ik er nooit gezien. Klanten waren ook niet nodig, want op een dag bleek de ruime zolder onderdak te bieden aan een wietplantage. Die werd uiteraard door het bevoegd gezag ontmanteld. verdachte activiteiten... Lees verder...

Het onkruid van Goethe

Donderdag 02 Augustus 2007 in categorie Beeld en Geluid

VPRO De AvondenHet Radiolog van donderdag 2 augustus 2007
- Het onkruid van Goethe.

Aflevering van Het Radiolog op Radio 6 in het cultureel radioprogramma De Avonden van de VPRO.

© Verbal Jam, all rights reserved.

Het onkruid van Goethe

dure vriendjespolitiek

Donderdag 02 Augustus 2007 in categorie Schandelijke taferelen

Er is commotie over het feit dat het kabinet diverse evenementen niet openbaar heeft aanbesteed, maar rechtstreeks aan vriendjes heeft gegund. In opspraak zijn bijvoorbeeld de manifestatie 'Het akkoord van Schokland', de "Kindertop' in Hilversum en de 'Town Hall Meeting' in de Utrechtse Jaarbeurs (waarom dat dan een Town Hall Meeting heet is mij een raadsel).

In deze discussie overheerst de veronderstelde vriendjespolitiek van de ministers Koenders, Balkenende en Rouvoet. Koenders gunde bijvoorbeeld de opdracht aan twee voormalige oprichters van de vernieuwingsbeweging Niet Nix. En als je dan leest dat het evenement op Schokland 750.000 euro kostte is dat inderdaad niet nix. Ik weet niet of u wel eens op Schokland bent geweest, maar het is een plekkie waar een grazend schaap claustrofobie van krijgt. Ik begrijp dus niet waarom het plaatsen van een paar vaantjes langs een dijkje en het timmeren van een podium zoveel geld moet kosten. dure vriendjespolitiek Lees verder...

goed nieuws voor nagelbijters

Woensdag 01 Augustus 2007 in categorie Lijf en ledematen

Typisch zo'n fijn berichtje om de komkommertijd mee door te komen: in Venlo komt een behandelcentrum voor nagelbijters. Dat heet in moeilijke medi-taal Onychophagie Centrum. Dan kan waarschijnlijk meteen ook de rekening wat hoger zijn.

Nou, eerst maar eens kijken was onychophagie eigenlijk betekent. Hmm, Van Dale weet nergens van. Logisch, want het is een Frans woord en het betekent gewoon nagelbijten. Zég dat dan gewoon!
Daarnaast heb je ook nog onychotillomanie, dat is het stukbijten van nagelriemen en omliggende huid.

Al dat geknabbel aan de vingers is niet zomaar neurotisch gedrag, nee, het is een impulsstoornis. Volgens directeur Alain-Raymond van Abbe van het O-Centrum is het zelfs een echte volksziekte waar twee miljoen mensen Nederland aan lijden. Wereldwijd schijnen het er 600 miljoen te zijn. Hoe ze aan die cijfers komen is mij altijd een raadsel. Het zal wel een extrapolatie zijn van een steekproef onder vijfhonderd personen of zoiets. goed nieuws voor nagelbijters Lees verder...