Archief: artikelen van December 2005.

| Home |

 

een dankbaar 2006

Zaterdag 31 December 2005 in categorie Overpeinzingen & andere gedachten

Het is vandaag de laatste dag van 2005. Ik geniet er nog maar even van, zolang het nog kan. Want volgend jaar krijg ik het druk met dankbaar zijn. Dat moet namelijk van onze vorstin: dankbaar zijn.
"Wij leven in een tijd waarin steeds nadruk wordt gelegd op wat ons ontbreekt," hield zij haar onderdanen voor.

Onze minister van financiën zat op dezelfde lijn. "Armoede is betrekkelijk, de onderkant van nu is welvarender dan in de jaren vijftig", sprak hij gewichtig in de krant. Ook de minima moeten dus dankbaar zijn. Want de minister kan ervan meepraten. In de jaren vijftig had hij geen tv, at hij dubbele boterhammen en naaide hij zelf zijn kleren.
Dat wil ik de rijksboekhouder trouwens wel eens zien doen, zelf zijn kleren naaien. Ik wed dat hij nog geen knoop kan aanzetten. een dankbaar 2006 Lees verder...

oolderix en de polen

Donderdag 29 December 2005 in categorie Baanbrekende denkbeelden

Klaas Oolders is een briljant marketingstrateeg. Hij zette deze week zijn bedrijf Hoza rolcontainers in Scheemda in één klap landelijk op de kaart door zijn personeel eens eventjes flink achter de vodden te gaan zitten. Hun looptempo moest minimaal vijf kilometer per uur bedragen, geen handen in de zakken, plassen mocht alleen in de koffiepauzes en -nou vooruit- ze kregen een half flesje water voor onder het werk. Alle media vielen over hem heen, maar negatieve reclame is natuurlijk óók reclame.

Baas Klaas heeft in een eerste en een tweede persbericht zijn nieuwe bedrijfscultuur nog eens helder toegelicht. Nederlanders werken maar 1380 uur per jaar en dat is te weinig om de concurrentie met de Polen aan te kunnen. Daarom moeten zijn werknemers beter en sneller werken. Want baas Klaas heeft grote orders binnengesleept. Daarvoor moet zijn personeel hem dankbaar zijn, want hij had de productie net als veel collega-ondernemers ook naar de lagelonenlanden kunnen verplaatsen. oolderix en de polen Lees verder...

vaan

Woensdag 28 December 2005 in categorie Lezen

Er is weer een biografie uitgekomen van een grote Nederlandse schrijver. Ditmaal is Cornelis Bastiaan Vaandrager (1935-1992) de gelukkige. Toch is het geen doorsnee biografie en misschien al helemaal niet Nederlands.
Ondertitel van het boek: 'Het bewogen bestaan van C.B.Vaandrager'. En we zijn inderdaad getuige van een uiterst dramatisch leven. Cor -voor vrienden- begint zijn leven in een burgerlijk gezin in Rotterdam. Zijn vader was gewoon postbezorger bij de PTT. Het decor waartegen zich de jeugd van Cor afspeelt doet sterk denken aan De Avonden van Gerard Reve. Cor bezoekt na de lagere school het gymnasium en is een zeer goede leerling. Hele lappen Homerus leert hij moeiteloos van buiten. Hij plonst in de jaren vijftig, houdt van jazz en leert al vroeg dat drank en drugs het leven verlevendigen. vaan Lees verder...

even bijkomen...

Maandag 26 December 2005 in categorie Waargebeurde verzinsels

Verbal Jam wenst alle lezers een rustige en genoeglijke Tweede Kerstdag. Kijk, die eerste dag komt iedereen wel door, ook zonder wensen. Maar die tweede, die is het zwaarst. Nog brak van alcoholica, allerlei exotisch wild dat te hoog in het spijsverteringskanaal is blijven hangen en maar niet zakken wil, koppijn van het gejengel van de kinderen, uitgeput van de schoonouders die om half drie nóg niet vertrokken waren, neef Jaap die dronken in de kerstboom hing en... verrek, hij hangt er nog steeds! Wacht even...

Geen beweging in te krijgen, nog altijd loenst hij laveloos tussen wat kerstballen door, lalt met het engelenhaar in zijn neusgaten iets over 'in de mensen een welbehagen' en laat een boer die de kerstklokjes zachtkens doet klingelen.
In het licht van de mistroostig knipperende lampjes ontwaar ik opgedroogde resten gekotste kalkoen tussen de takken van de dennenboom, die ineens niet meer zo wonderschoon zijn als het lied ons wil doen geloven.
Ik heb voorlopig maar wat kunstsneeuw over neef Jaap heen gespoten, dan valt hij minder op. Want het ziet ernaar uit dat wij hem dit jaar pas tegelijk met de kerstboom de deur uit kunnen doen.

Maar goed, waar was ik? O ja, u begrijpt: ik wens u allen veel sterkte deze dag. Rust vooral goed uit, want we krijgen óók nog oud en nieuw. Ik kan op voorhand al geen oliebollen meer zien. even bijkomen...

nog meer publiciteit

Zaterdag 24 December 2005 in categorie Criminaliteit en recht

De Volkskrant meldt vandaag dat het Openbaar Ministerie vaker de publiciteit gaat zoeken. "Nóg vaker???" roept heel Nederland dan in koor.
Nog vaker computers langs de straat? Nog vaker bewijs achterhouden voor de rechter? Nog vaker vormfouten? Nog vaker kleine jongetjes bruut verhoren?
Dit leidt tot de conclusie dat er blijkbaar nog genoeg ellende op voorraad is waar wij allemaal niks van weten.
Het Openbaar Ministerie is mij dit jaar al véél te openbaar geweest naar m'n zin...
Zien ze nou zelf niet dat dit gewoon een inkoppertje is?
nog meer publiciteit

de unie en de kloof

Vrijdag 23 December 2005 in categorie Het vaderlandsch cultuurgoed

De Unie
De Nederlandse Kleurenunie heeft besloten dat blauw voortaan geel is. Dat is transparanter. De Nederlandse Getallenunie heeft besloten dat 2+2 voortaan vijf is. Dat rondt makkelijker af. De Nederlandse Volksunie heeft besloten dat zwart voortaan wit is. Dat integreert beter. De Nederlandse Christenunie heeft besloten dat de Islam voortaan een christelijke godsdienst is. Dan stromen de kerken tenminste weer vol. De Europese Unie heeft besloten toe te treden tot de United States of America. Dat scheelt weer een overbodige bestuurslaag. De Melkunie schrijf je al een tijdje als Campina. De Nederlandse Taalunie heeft besloten dat al-le meer-let-ter-gre-pige woor-den een ver-bin-dings-streep-je krij-gen om de taal voor ie-der-een lees-baar te ma-ken. De Vlaamse Stotter Unie gaat ze óók uitspreken. de unie en de kloof Lees verder...

Kilometers kerstverlichting

Donderdag 22 December 2005 in categorie Het vaderlandsch cultuurgoed

"Zo! En nu gaan wij eens fijn met z'n allen in één klap die compensatie voor de verhoogde energieprijzen erdoor jagen!"

De horden trekken massaal de kerstartikelen de tuincentra uit. Zij laten zich niet in de put praten door een wankele economie. Het is tenslotte maar één keer per jaar Kerstmis. Tegelijk kan er dan even een duidelijk statement gemaakt worden tegen al die moslimfundi's. Kijk, zó doen wij dat! Is dat gezellig of is dat niet gezellig? Is dat cultuur of is dat geen cultuur?

Kilometers kerstverlichting Lees verder...

de spellingsdeskundigen

Dinsdag 20 December 2005 in categorie Het vaderlandsch cultuurgoed

De voorgenomen aanpassing van de spelling door de Taalunie leidt tot grote irritatie en verzet. Bij kommapuntlog kunt u hierover een uitstekend verhaal lezen. Laat ik daarom niet in herhaling vervallen door hier alle gekunstelde nieuwe woordconstructies nog eens te gaan opsommen.

Wie of wat is eigenlijk die Taalunie die al deze ellende over ons uitstort? Laat ik eerst vaststellen: de Taalunie is zo te zien een log orgaan. Er nemen drie landen aan deel: Nederland, België en Suriname. Die drie landen ondertitelen op tv elkaars Nederlands, anders is het niet te volgen. Dat verklaart veel. de spellingsdeskundigen Lees verder...

Een treurige staat

Maandag 19 December 2005 in categorie Politieke Portretten

De staat verkeert in een treurige staat. Een andere conclusie is niet mogelijk wanneer de leden van de parlementaire persvereniging minister Donner uitroepen tot politicus van het jaar. Wat een armoede! Wat een misère! Die verkiezing had sowieso nooit wat kunnen worden, want de andere genomineerden waren Hoogervorst, Kamp, Verdonk en Zalm. Opvallend genoeg allemaal VVD-ers.

Donner noemde het 'een ultieme wraak op de Belgen,' verwijzend naar de uitlatingen van de Belgische minister Freya van den Bossche. Wraak? Hoezo wraak? Zijn verkiezing onderstreept juist haar gelijk! Want als Donner de beste is, zijn de anderen dus nog erger!

Een treurige staat Lees verder...

Het gelijk van Freya

Donderdag 15 December 2005 in categorie Politiek & Maatschappij

De Belgische minister Freya van den Bossche had groot gelijk toen zij de Nederlandse regering 'stijf, truttig en kleinburgerlijk' noemde. De waarheid moet ook vanuit het buitenland maar eens gezegd worden. Zij drukte zich nog mild uit, want met evenveel recht had zij daar nog de kwalificaties 'leugenachtig en onbetrouwbaar' aan kunnen toevoegen. Wanneer Rita Verdonk een motie van wantrouwen wegens liegen tegen de Kamer overleeft, is dat alleen te danken aan de sterke 'persoonsbeveiliging' vanuit de coalitie. Niet omdat zij een voorbeeldig minister is.

Het gelijk van Freya Lees verder...

op onze plaats gezet

Donderdag 15 December 2005 in categorie Technologie

Met het leuke programma Konfabulator kon je altijd allerlei handige en minder handige hulpmiddeltjes op je bureaublad plaatsen. Die hulpmiddelen, zoals agenda, klok, fotolijstje, rss-reader en nog duizend andere, worden 'widgets' genoemd. Sinds enige tijd is Konfabulator overgenomen door Yahoo, dat zelf ook enkele widgets toevoegde aan de collectie. Konfabulator heet nu Yahoo Widget Engine. op onze plaats gezet Lees verder...

een fijne mentaliteit

Woensdag 14 December 2005 in categorie Observaties & Kritische beschouwingen

Elke dinsdagmiddag loopt er zo'n knaapje van een jaar of veertien bij ons door de straat. Knappe jongen wel.
"Die moet straks de meisjes van zich af slaan," zei mijn grootmoeder zaliger dan altijd.
Zijn huid is prachtig koffiebruin en hij draagt stoere merkkleding. Eigenlijk is het een vertederend gezicht, hoe hij zo nonchalant en traag met een boodschappenwagentje achter zich aan richting papierbak loopt. Hij gaat het oudpapier voor zijn moeder weggooien. Dat zie je toch niet vaak meer, dat kinderen in die leeftijd zo bereidwillig zijn om voor hun moeder af en toe eens een klusje te doen. een fijne mentaliteit Lees verder...

spionage voor thuisgebruik

Dinsdag 13 December 2005 in categorie Paranoia

In ieder van ons schuilt een spion. Ontken het maar niet. Wij mogen dan schande spreken van sommige AIvD-activiteiten, als het erop aankomt zijn we zelf net zo erg. Een dagboek heeft niet voor niets een slot. In sprookjes en andere oude verhalen heeft een geheimzinnige, afgesloten kamer steevast een onweerstaanbare aantrekkingskracht op de hoofdpersoon. Roddelbladen die het privéleven van bekende Nederlanders doorspitten zijn tot het einde der tijden verzekerd van een hoge oplage.
Geheimen hebben voor ons eigenlijk geen bestaansrecht, ze zijn er om onthuld te worden! spionage voor thuisgebruik Lees verder...

misstap met tragische afloop

Maandag 12 December 2005 in categorie Amsterdam Centraal

Bijna twee weken geleden kwam de 18-jarige Anass Abouallal om het leven toen hij met een auto op het fietspad van het Christoffel Plantijnpad in Slotervaart tegen een boom botste. Zijn mede-inzittenden raakten gewond. De zaak veroorzaakte de nodige ophef. De auto was namelijk gestolen en het fatale ongeval vond plaats tijdens een achtervolging door de politie. In de media werd Anass omschreven als autodief.

Lees verder op Amsterdam Centraal. misstap met tragische afloop

De ideeënfabriek

Zondag 11 December 2005 in categorie Beeld en Geluid

Ter herinnering aan de lezers: vanavond weer een aflevering van De Ideeënfabriek ('De wereld volgens...'), waarin tussen wat andere items ook weer een stuk ongekunstelde Dogma-televisie zit dat is gemaakt door uw eigen vertrouwde Verbal Jam. Nederland 1 om 23.40.
Zet u de videorecorder alvast in de startblokken, dan neem ik nog een tranquillizer...
De vorige aflevering is helaas nog steeds niet online te bekijken, maar hopelijk komt dat er nog van. Maar uw reacties zijn uiteraard weer van harte welkom.

Update: alle uitzendingen staan nu wél online.
Update 2: de uitzendingen zijn nu ook via deze site te bekijken. Kijk in de rechterkolom onder de rubriek 'verbal jam video' en klik op de afbeelding. Om de video af te spelen heeft u Real Player of de Real Alternative player nodig.
NB: Dit zijn verkorte versies, met alleen de bijdragen van verbal jam.

De ideeënfabriek

Een seniel gevoel

Zaterdag 10 December 2005 in categorie Paranoia

Af en toe bekruipt mij het gevoel dat ik seniel word. Daar geef ik niet aan toe, want het komt waarschijnlijk door de regering en die valt niet serieus te nemen.
Zo leefde ik altijd in de veronderstelling dat mobiel bellen op de fiets, net als in de auto, sinds maart 2002 verboden is. Maar dat is helemaal niet waar: pas nu gaat verkeersminister Peijs onderzoeken of fietsend bellen gevaarlijk is en of het moet worden verboden. Dan ga ik aan mijzelf twijfelen, want ik meen mij toch echt te herinneren dat de fiets in die dagen uitdrukkelijk onder de maatregel viel.
Snel rondsnuffelen dus op internet, maar inderdaad: het is (nog) niet verboden. Ondertussen blijkt tevens dat diverse mensen er wél een bekeuring voor hebben gekregen.

Een seniel gevoel Lees verder...

Spullen op het dak

Vrijdag 09 December 2005 in categorie Criminaliteit en recht

Rechercheurs van de politieregio Noord- en Oost-Gelderland raakten een vertrouwelijk dossier kwijt. Ze hadden de map op het dak van hun auto gelegd en waren weggereden. De map is gelukkig inmiddels terug, maar het Centraal Loket Geheime Gevonden Voorwerpen (CLGGV) zal nu wel een kopietje hebben. Want zo gaat dat tegenwoordig.

Het is al de tweede blunderaffaire deze week. Eerst de diskettes, nu het dossier. Dit roept de vraag op of de betreffende diensten bij sollicitatieprocedures de intellectuele lat wel hoog genoeg leggen.
Want zeg nu zelf: heeft ú wel eens op het dak van uw auto gelegd en bent u daarna doodleuk weggereden? Liet u wel eens belangrijke spullen in uw auto achter toen u hem inruilde?

Spullen op het dak

suïcide en genocide

Donderdag 08 December 2005 in categorie Criminaliteit en recht

Er was een man op de radio die door de rechter tot een jaar gevangenisstraf was veroordeeld. Hij had namelijk een vrouw geholpen zelfmoord te plegen. Dat schijnt niet te mogen, dus u bent gewaarschuwd.
Het is werkelijk frappant hoe in de werkelijkheid dingen samenkomen die niet samengaan. Als je ze zou verzinnen maakt men je uit voor fantast. Maar toch komt in dit geval het onverenigbare bij elkaar.
Kijk maar: de naam van de veroordeelde is Jan Hilarius. Hij noemt zichzelf 'zelfmoordconsulent'. Dat combineert niet. Er is niets hilarisch aan een zelfmoord. Hij had Jan Tragius moeten heten, of Jan Dramaticus... suïcide en genocide Lees verder...

diskettes

Donderdag 08 December 2005 in categorie Observaties & Kritische beschouwingen

Kunnen wij de veiligheid van ons land wel toevertrouwen aan de AIvD? Ze hebben al een indrukwekkende reeks blunders op hun conto. En nu weer agent R17NE, die diskettes met geheime informatie achterliet in een omgeruilde lease-auto.

Diskettes... Wat waren dat ook weer? Hoe is het eigenlijk gesteld met het automatiseringsniveau van onze veiligheidsdienst? Geen cd of hippe memorystick, maar diskettes. Waren het 3,5 inch diskettes of van die slappe 5,25 inch dingen? Werkt men er soms nog met de IBM PC met 8088 processor uit 1982? Met MS-DOS? diskettes Lees verder...

selectieve gierigheid

Woensdag 07 December 2005 in categorie Ergernis, Woede of Frustratie

Deze week zijn de gemoederen flink verhit door de strijd om de compensatie van de gestegen energieprijzen. Dat kost op zích al een hoop energie. De energierekening zal volgend jaar gemiddeld 135 euro hoger zijn.
Genereus en standvastig als hij is (in het zicht van de gemeenteraadsverkiezingen) wil Maxime Verhagen dat het kabinet 35 euro compenseert. Want dat is beloofd volgens hem.
Gierig en standvastig als hij is (in het zicht van de gemeenteraadsverkiezingen) weigert Gerrit Zalm daaraan tegemoet te komen. De koopkracht verbetert sowieso en de olieprijs daalt weer. Kortom, de mensen trekken maar wat warmers aan als ze er nou nog aan tekort komen. selectieve gierigheid Lees verder...

Lest best

Dinsdag 06 December 2005 in categorie Gastcolumns, Lezen

Hoe herinneren we ons iemand? Ik denk- nu ik wat ouder word- vaak terug aan de helden van mijn jeugd. Dan denk ik terug aan bijvoorbeeld John Lennon. De Beatle, die later zoveel protest in zijn soep deed. Een tijdje terug zag ik hem samen met Yoko terug op beeldbuis. Wat een vervelende verwaande babbelaar was het eigenlijk, valt me nu op. Maar zijn daardoor de Beatles plotseling gedegradeerd tot een B-groep? Welnee, integendeel.
De gedichten van Gerrit Achterberg vind ik nog steeds schitterend. Over zijn leven was vorig jaar erg veel te doen. Achterberg was verliefd op het dochtertje van zijn hospita. Uiteindelijk vermoordde hij de vrouw en werd in een inrichting opgesloten. Maakt hij daarom opeens slechte poëzie?

Lest best Lees verder...

Verdacht vlees

Zaterdag 03 December 2005 in categorie Beeld en Geluid

<%FlashMP3(Verbal_Jam_-_Verdacht_Vlees.mp3|0|0|50|FFFFFF|dewplayer-vol|linkcnt=KEYWORD)%>

Inhoud: aflevering uit de serie klein proza. Verdacht vlees

verdacht vlees (audio)

Zaterdag 03 December 2005 in categorie Beeld en Geluid

Het is hoog tijd voor een nieuwe audioaflevering van Verbal Jam, want dat is alweer veel te lang geleden. De volgende ontwikkelingsfase is ondertussen ingezet. Dit keer is de tekst namelijk voorzien van achtergrondmuziek en volgens mij luistert dat een stuk lekkerder.
Wél een paar behoorlijke boxjes gebruiken uiteraard of een headsetje. Simpele laptopspeakertjes zijn nu eenmaal dodelijk voor de auditieve cultuur.

Luister naar: <%media(Verbal_Jam_-_Verdacht_Vlees.mp3|Verdacht Vlees)%>
Tekst en muziek: Verbal Jam.

 Abonneer op Verbal Jam Podcasting. Nadere uitleg staat in dit artikel.
verdacht vlees (audio)

Verdacht vlees

Zaterdag 03 December 2005 in categorie Klein Proza, Beeld en Geluid

Verdacht vlees

Verbal Jam maakt Dogma-televisie

Vrijdag 02 December 2005 in categorie Beeld en Geluid

Verbal Jam maakte twee items voor De Ideeënfabriek van de NCRV-televisie.
Ze worden uitgezonden op zondag 4 en zondag 11 december om 23.30, Nederland 1.
Titel: De Wereld volgens...

U wilt dit natuurlijk niet missen. Schaart u dus knus rond de televisie of zet op z'n minst het videotoestel op scherp. Op 28 december schijnt er ook nog een herhaling te zijn.

Verbal Jam maakt Dogma-televisie Lees verder...

tergende radio

Donderdag 01 December 2005 in categorie Ergernis, Woede of Frustratie

Nu de publieke omroep grotendeels door Medy van der Laan wordt ontmanteld, gaan er stemmen op om reclamevrije televisiezenders te maken. Daar ben ik zonder meer vóór. Sterker nog, de reclame moet ook van de publieke radiozenders worden verbannen! Want daar erger ik mij nog het meest aan.

Ik ben een Radio 1 luisteraar. Ik luister graag naar meer of minder interessant gebabbel over de dingen in de wereld. Maar meerdere keren per uur moet ik tot in den treure hetzelfde geleuter met een zachte 'g' aanhoren van die SNS-bankslet over 'fundcoaching' of 'cuntcoaching', weettikveel, ik versta niet eens wat ze zegt. tergende radio Lees verder...