Een treurige staat

Maandag 19 December 2005 in categorie Politieke Portretten

De staat verkeert in een treurige staat. Een andere conclusie is niet mogelijk wanneer de leden van de parlementaire persvereniging minister Donner uitroepen tot politicus van het jaar. Wat een armoede! Wat een misère! Die verkiezing had sowieso nooit wat kunnen worden, want de andere genomineerden waren Hoogervorst, Kamp, Verdonk en Zalm. Opvallend genoeg allemaal VVD-ers.

Donner noemde het 'een ultieme wraak op de Belgen,' verwijzend naar de uitlatingen van de Belgische minister Freya van den Bossche. Wraak? Hoezo wraak? Zijn verkiezing onderstreept juist haar gelijk! Want als Donner de beste is, zijn de anderen dus nog erger!

Donner is het prototype van de gefiguurzaagde politicus, overgespoten met zwarte rijwiellak. Als hij glimlacht kraakt zijn gezicht, dus een grimas laat hij liever achterwege. Hij is het symbool van de benauwde calvinistische somberheid, de verpersoonlijking van de klamme miezerigheid van dit grijze laagland, waarin druilende motregen en tochtige tegenwind vrij spel hebben. De aanblik van Donner alleen al leidt tot rheumatische klachten en een vochtige hoest.

Donner heeft de uitstraling van een begrafenisauto, de humor van een dode kraai, de charme van een veenlijk, het vreugdeloos charisma van een volle stofzuigerzak.
En dát is dus onze politicus van het jaar!
Wanneer er straks een verkiezing van het Dufste Land ter Wereld wordt gehouden gaan wij winnen. Absoluut!

Tags: