Gebroeders Winter failliet

Geschreven voor Amsterdam Centraal

Woensdag 03 December 2014 in categorie Amsterdam Centraal

Kantoorartikelenketen (mooi woord) Gebroeders Winter is failliet. Er wordt gewerkt aan een doorstart. Maar het is altijd maar de vraag of zoiets lukt.
Het honderd jaar oude familiebedrijf is een begrip in de regio Amsterdam, maar de laatste jaren ondervond het veel concurrentie van internet. Dat hoeft op zichzelf geen probleem te zijn, maar de gebroeders hebben zich naar mijn idee te weinig aangepast aan de moderne tijd.

Overigens hebben ze daar altijd al een beetje moeite mee gehad. Het was allemaal toch wat ‘vlees noch vis’, het hinken op twee gedachten.
Altijd net wat te duur met alles, maar goed, er was zo gauw geen andere winkel in de buurt. Kantoorartikelen, maar van alles een beetje en dus net niet genoeg keus. Gaan we printers verkopen? Ja, maar niet teveel. In de winkel stonden dus een paar printers van goed lopende merken. Dat was te weinig keus en bovendien waren ze elders goedkoper. Het personeel wist meestal nog nét wat een printer was, maar een goed advies mocht je niet verwachten.

Richt je op de particulier met de vlakjes en de potloden

Als de gebroeders dus doorstarten kunnen ze beter wat meer specialiseren en de zakelijke markt verder overlaten aan grote jongens als Staples-Office Centre. Laten ze zich richten op de particulier met de vlakjes en de potloden, de pennen en de puntenslijpers, de tientallen soorten gekleurd papier, de schriften, de agenda’s en de notitieboeken. Heerlijke winkels zijn dat altijd.

Het is ook weer treurig voor het personeel, dat zoals vanouds vlak voor de feestdagen te horen krijgt dat er geen salaris wordt uitbetaald. Daar mag straks het UWV en dus de belastingbetaler voor opdraaien.
Laten we dus maar hopen dat Gebroeders Winter uiteindelijk overeind blijft, want het bedrijf is per slot van rekening historisch winkelerfgoed dat behouden moet blijven.

Tags: