Archief: artikelen van November 2004.

| Home |

 

spam en steigerdoek

Dinsdag 30 November 2004 in categorie Ergernis, Woede of Frustratie

Twee dingen die mijn humeur toch weer bijzonder ten goede komen. Allereerst maakte Marco van het weblog Kontverhaal.com een voor Nucleus aangepaste versie van een blacklist tegen commentspam. De laatste tijd worden weblogs bedolven onder bergen automatische reclameberichten ('commentspam') in hun reactieforum. Die irritante zooi moet allemaal maar weer verwijderd worden, hetgeen een hoop tijd kost. Er is ook een blacklist-versie voor Pivot.
Marco heeft de weblogwereld hiermee een grote dienst bewezen. Held van de week is wat mij betreft dus Marco!

Niet alleen internet, maar ook de publieke ruimte wordt tegenwoordig volgespamd met allerlei megatroep. Via Vandervlies.com vernam ik dat De Wereld is niet te Koop een steigerreclame in de Amsterdamse Raadhuisstraat had bedekt met een eigen kunstwerk van 100 vierkante meter. Strakke actie!
Fotograaf Thomas Schlijper maakte er natuurlijk een paar fijne foto's van.
spam en steigerdoek

gewichtloos wicht

Dinsdag 30 November 2004 in categorie Schandelijke taferelen

Het lijkt mij toe dat ik als enige in Nederland het nog niet over de borsten van Georgina Verbaan heb gehad. Nu wel, na die vorige zin. Dan kan ik net zo goed even mijn mening erover opschrijven.

Verbijsterd sloeg ik het jongste nummer van de Playboy open. Ik heb meteen mijn abonnement opgezegd! Dit was je reinste kinderporno! Dat kleine meisje kan nooit meerderjarig zijn. Bovendien is het uitlekgewicht zo te zien erg laag. De lezer krijgt op die manier wel erg weinig waar voor z'n goeie geld.

Iedereen is nu wel gefixeerd op die borstjes, maar kijk eens naar dat kontje. Welk kontje? Ja precies: dat kontje is er helemaal niet! Het is een verzakt open ruggetje met een string ertussen! En daar moeten wij opgewonden van worden? De klotsende krentenkont van mijn oudtante heeft nog méér sexappeal.

Dus weg met die Playboy! Als het zo moet kan ik me net zo goed gaan aftrekken bij een poppetje van de PlayMobil. Hoewel de laatste lettergreep daarvan ook dingen suggereert die niet worden waargemaakt...
Trouwens: nodigt wèl uit tot een pedagogische tik.
gewichtloos wicht

de pedagogische tik

Maandag 29 November 2004 in categorie Waargebeurde verzinsels

O, o, o, wat zullen dat allemaal brave kindertjes worden voortaan zeg! Ernstig vloeken en slaan wordt strafbaar dankzij volkspedagoog Donner, dus dat zit wel goed met de toekomstige generaties lijkt me. Tja, en dan moet je natuurlijk net mij hebben, dan ga ik me afvragen hoe dat destijds met Donner zelf is gegaan in z'n kinderjaren. Heeft hij ook wel eens een flink pedagogisch pak op z'n falie gehad?

Dat vragen we na bij mevrouw Meppema, die jarenlang kinderjuffrouw was bij de Donnertjes en daarmee verantwoordelijk voor de prille opvoeding van onze huidige minister van justitie. Zij is inmiddels hoogbejaard en woont in een verzorgingshuis. Maar gelukkig is zij nog goed aanspreekbaar. We horen meteen waar Piet Hein zijn verzorgde uitspraak van het Nederlands vandaan heeft, want zij spreekt in eenzelfde soort keurige afgemeten zinnen. We bevragen haar uitgebreid over het kind Donner...
de pedagogische tik Lees verder...

Pas zestig jaar woningnood

Zaterdag 27 November 2004 in categorie Knipsels

In Utrecht lopen vandaag meer dan 1800 huurders te hoop om te protesteren tegen de plannen van minister Dekker van Volkshuisvesting. Afgelopen maandag schreef ik over haar beleid al een stukje op Amsterdam Centraal, dus laat ik hier niet in herhaling vervallen.

De minister komt in Utrecht haar voornemens nog eventjes tien minuten uitleggen. Ze wil kort gezegd een kwart van de huurmarkt liberaliseren en de meeste huren in vijf jaar tijd geleidelijk flink opschroeven. Een belangrijk deel van die extra huuropbrengst moet dan worden ingezet om meer huizen te bouwen.

verdenking
Als minister van Volkshuisvesting word je geacht de belangen van het volk te dienen door het te huisvesten. Zo simpel is dat. Mevrouw Dekker laadt echter eerder de verdenking op zich dat zij vooral de financiële belangen dient van de vastgoedsector. Commerciële verhuurders en dus ook huisjesmelkers kunnen hun bezit straks weer eens lekker extra uitbaten. De sociale verhuurders (woningcorporaties) hebben al laten weten dat geld helemaal het probleem niet is. Ze hebben miljarden voor nieuwbouw in kas. Ze hebben geen geld, maar bouwlocaties nodig. Maar de minister luister niet, het komt niet in haar kraam te pas.

Pas zestig jaar woningnood Lees verder...

stop meteen met werken!

Vrijdag 26 November 2004 in categorie Ergernis, Woede of Frustratie

Het komt steeds vaker voor dat ik het allemaal eventjes niet meer volg. Nog niet zo lang geleden zat onze minister van economische zaken Brinkhorst te drammen dat we keihard moesten bezuinigen. We moesten namelijk ook aan de toekomstige generaties denken. Die mochten we niet teveel belasten, sprak de coalitie tijdens de algemene politieke beschouwingen in september.
Vandaag lees ik in de NRC: meer welvaart voor volgende generaties. Volgens het Centraal Plan Bureau zal het bruto binnenlands product in 2040 per hoofd van de bevolking tussen de 30 en 120 procent hoger zijn.

Ook blijft meneer Brinkhorst ons maar inpeperen dat we met z'n allen niet hard genoeg werken in dit luie Nederland. Dat deed hij nog maar vier dagen geleden. Wat zegt het CPB vandaag? Ik citeer nogmaals het NRC-artikel: de arbeidsproductiviteit ligt eveneens hoger in Nederland: 15 procent boven het gemiddelde van het 'oude' Europa.

Schiet mij maar lek, zeggen we dan. Hoewel je dat tegenwoordig ook weer niet te hard moet roepen...
stop meteen met werken!

De kunst van 't dood wensen

Donderdag 25 November 2004 in categorie Verhelderende Gesprekken

Noujah, ik zie ut dus zow: Nederland is gewoon un hoenderhok, begrijppu wel? Un hoenderhok waar un knuppel in gegooid is. Wazzeggik? Een hele bos knuppels! En sinsdien is 't gekakel dus nie van de lucht. Tjesus, ik wor d'r doodmoe van solangsamerhand, weetjedatwel? Je zouw bijna wense dat de vogelpest weer es uitbrak. Maar ja, dat mag ook al nie meer, dat wense... Dat hebbuh we dus weer aan die gozer te danke, an die Knevel. Die eikel gaat daar un beetje zo'n geflipte veenkolonie-imaam an 't woord late. Over dattie die Wilders dood wenst.

De kunst van 't dood wensen Lees verder...

cyberdjihad

Donderdag 25 November 2004 in categorie Incrowd: over webloggen

Ik moest vandaag eventjes ordinair baldadig zijn, want ik houd er niet van om deze site voor verkeerde doeleinden te laten gebruiken. Wat was er gaande? Op de website CyberDjihad vond men het nodig om een foto van meneer Jaap Stalenburg te plaatsen. Die foto kwam echter van Verbal Jam af en daar werd rechtstreeks naar gelinkt. Dit zogeheten 'deeplinken' is echter absoluut not done in de internetwereld, want het is diefstal van bandbreedte. Bovendien werd meneer Stalenburg door plaatsing op CyberDjihad in een context gezet waar ik niet achter sta. Ik wil met mijn site niet betrokken te worden bij hun hetze. Bij geen enkele hetze trouwens.
cyberdjihad Lees verder...

andries en abdul

Woensdag 24 November 2004 in categorie Media

Gisteravond had de EO-betweter Andries Knevel weer een fijne primeur. In zijn programma Het Elfde Uur voerde hij de tot de fundamentele islam bekeerde Nederlandse prediker Abdul-Jabbar van de Ven ten tonele. Die liet het volk heel relaxed weten dat hij ergens wel blij was met de dood van Theo van Gogh, maar dat deze van hem ook wel op een andere manier had mogen sterven. En nu hij toch bezig was moest hij bekennen dat hij dat diep in zijn hart vond dat Geert Wilders van hem eveneens dood mocht. Hij hoopte weliswaar dat het niet een moslim zou zijn die Wilders vermoordde, maar diens sterven aan een enge ziekte zou toch wel mooi uitkomen. Andries Knevel suggereerde daarbij nog eventjes behulpzaam: "Kanker!"
andries en abdul Lees verder...

lezersservice mededeling

Dinsdag 23 November 2004 in categorie Voor de Notulen & Ter Kennisname

De lezers die zich hebben aangemeld om een mailtje te krijgen bij elke update op deze site (zie rechterkolom) hebben als het goed is een nieuwe aanmeldingsbevestiging in hun postvak liggen. Dit komt doordat ik een nieuwere versie heb geïnstalleerd en de abonnees opnieuw heb ingevoerd. U hoeft er verder geen bijzondere aandacht aan te besteden, maar u moet dat mailtje wèl bewaren. Er staan namelijk gegevens in om u desgewenst te kunnen afmelden. Niet dat u dat gaat doen natuurlijk...

Tot slot wijs ik u op de prachtige mogelijkheid u aan te melden voor Verbal Jam Mail Magazine. Dan krijgt u elke week een mail met daarin de laatste tien onderwerpen die zijn verschenen. Spaar ze allemaal! De aanmeldmogelijkheid voor het magazine vindt u eveneens in de rechterkolom.
In 't kader van: fijn spelen met 't weblog.
lezersservice mededeling

hand gebrand

Dinsdag 23 November 2004 in categorie Het vaderlandsch cultuurgoed

Het NOS-journaal en de krant van brakker Nederland, de Telegraaf, pakten groots uit met het vreselijke bericht dat de imam minister Verdonk geen hand wilde geven. Nou zou ik zelf ook ieder excuus aangrijpen om Verdonk geen hand te hoeven geven, dus ik heb daar niet zo'n moeite mee. Slimme zet eigenlijk wel.
Los daarvan rijst natuurlijk de vraag: moet je dat nu accepteren en respecteren van zo'n man? Is daar 'jurisprudentie' over, om het zo maar te noemen?
hand gebrand Lees verder...

Verbal Jam radicaliseert! (4)

Zondag 21 November 2004 in categorie Baanbrekende denkbeelden

Lees eerst wat voorafging: deel 1, deel 2 en deel 3.

Wanneer je een nieuwe religie sticht als het Fun-Damentalisme is het natuurlijk zaak daarover ook het een en ander op papier te zetten. Een boekje erbij is altijd wel zo leuk, nietwaar? Kunnen de mensen nog eens discussiëren op de lange winteravonden.

Nu ga ik natuurlijk niet opnieuw het wiel uitvinden en dus heb ik eventjes gezocht op internet of er nog wat geschikts was om als uitgangspunt te nemen. En ja hoor! Ik ontdekte een paar intrigerende formuleringen van een zekere Mohammed B. Geen idee wie dat is, maar 't zal wel een broer zijn van die rapper Ali B., dus dat zit wel goed! Vooral de volgende cryptische regels van Mohammed bleven in mijn geest rondspoken:

'Ik weet zeker dat jij, O Amerika, ten onder gaat.''
"Ik weet zeker dat jij, O Europa, ten onder gaat."
"Ik weet zeker dat jij, O Nederland, ten onder gaat."
"Ik weet zeker dat jij, O Hirshi Ali, ten onder gaat."
"Ik weet zeker dat jij, O ongelovige fundamentalist, ten onder gaat."


Nou, die Mohammed B. is nou niet bepaald het zonnetje in huis! Kom op, jongen, niet zo somber en fatalistisch, denk ik dan. Het rijmt niet erg, maar op zich kunnen we er wel wat mee. Alleen de tekst wat aanpassen natuurlijk, want in de huidige vorm is het eerlijk gezegd toch een beetje geraaskal. Het grote publiek heeft nu eenmaal behoefte aan pakkende, herkenbare slogans met een positieve grondhouding. Liefst zingbaar, met 't oog op de liturgie straks. Het is nog maar een eerste concept, maar wat dacht u hiervan:

Verbal Jam radicaliseert! (4) Lees verder...

Verbal Jam radicaliseert! (3)

Zondag 21 November 2004 in categorie Baanbrekende denkbeelden

Lees eerst wat voorafging: deel 1 en deel 2.

Nadat ik mij in de vorige aflevering had beziggehouden met de logistiek, kwam het er nu op aan om een beetje leuke dresscode te vinden voor het Fun-Damentalisme. Uitgangspunt was hierbij dat het nieuwe tenue aansprekend moest zijn voor meerdere culturen. Er moesten om zo te zeggen elementen inzitten die teruggrepen op verschillende historische symbolen. Dat werd dus helemaal niks, kan ik u nu alvast verklappen. Ik zal u het resultaat nog laten zien, maar dit uniform is in de vergadering met mijzelf al met algemene stemmen verworpen. Oordeelt u zelf:

Verbal Jam radicaliseert! (3) Lees verder...

Verbal Jam radicaliseert! (2)

Zaterdag 20 November 2004 in categorie Baanbrekende denkbeelden

Lees eerst wat voorafging: Verbal Jam radicaliseert, deel 1.

Okee, goed, bon! Eerst maar eens op trainingskamp dan. En wel in de vorm van een cursus Kameeldrijven. In het Engels heet dat Camel Driving of zoiets. Inclusief slipcursus. Hiertoe vervoeg ik mij bij mijn goede vriend Hassan. Dat is een echte cameldriving specialist. Wat die knaap niet allemaal met een kameel kan doen, dat wil je niet weten! Of juist wél natuurlijk.

Ik ontmoet Hassan en zijn kameel Gretta op een geheime parkeerplaats bij het benzinestation. Daar leert hij mij de eerste beginselen, zoals wegrijden en inparkeren...

Verbal Jam radicaliseert! (2) Lees verder...

Verbal Jam radicaliseert! (1)

Zaterdag 20 November 2004 in categorie Baanbrekende denkbeelden

Verbal Jam radicaliseert! Verbal Jam heeft namelijk schoon genoeg van al die religieuze bonje! Daarom heeft hij besloten een nieuwe religie te stichten: het Damentalisme. Deze stroming is geheel volgens de eisen van de huidige tijd hip en trendy. Damentalisme is fun!

Inderdaad, u vat hem al: geheel in de lijn met fun-shopping en fun-cooking introduceert hij voor u het Fun-Damentalisme! Dan kunnen we al die zooi uit het verleden tenminste eens achter ons laten. Het gaat er tenslotte niet om wat je jihad, maar wat je jihebt! Als eerste daad stellen we dus de Verbal Jiheb in. Geen idee wat we daar voorlopig mee moeten, maar wie weet komt het nog eens van pas. Voor de zekerheid houden we vast een nieuw logo achter de hand voor deze site.

Verbal Jiheb

Ik ga nu in m'n eentje verder vergaderen, dus stay tuned!

Verbal Jam radicaliseert! (1)

open briefje aan die profeet

Vrijdag 19 November 2004 in categorie Ergernis, Woede of Frustratie

Beste Mo,
Wanneer je besluit een religie op te richten moet je er wèl een beetje de verantwoordelijkheid voor dragen, vind ik. Niet eerst met veel bombarie claimen de eeuwige waarheid in pacht te hebben en daarna maar een beetje de boel de boel laten. Met name een zekere profeet loopt er de laatste tijd behoorlijk de kantjes aan af. Ja, jij ja! Wanneer je regels en wetten uitvaardigt moet je ook handhaven! Maar niks hoor, meneer is in geen velden of wegen te bekennen, zelfs niet in de dorre vlakten der woestijnen, laat staan in ons zompig stukje laagland bij de Noordzee.
Is het nou echt teveel moeite om hier eventjes wat doorgeslagen fundi's op het rechte pad te schoppen? Juist voor een profeet is het toch zaak een beetje geloofwaardig over te komen. Niet dan?
open briefje aan die profeet Lees verder...

chirac springt bij

Donderdag 18 November 2004 in categorie Media

Officieel schijnt er in ons land een scheiding tussen kerk en staat geregeld te zijn*). Ik verbaas me er dan ook over dat het wetboek van strafrecht artikelen bevat die 'smalende godslastering' strafbaar stellen. Kennelijk is de grootvader van onze minister van justitie er destijds in geslaagd zijn eigen religieuze opvattingen te infiltreren in onze strafwet. Degenen die deze artikelen nu willen schrappen hebben dus gelijk. Niet zozeer vanwege de discussie die hieromtrent nu is opgelaaid, maar gewoon uit principieel oogpunt. Anders zouden we bijvoorbeeld ook afzonderlijke artikelen moeten opnemen tegen 'smalende homo-lastering'.

Een belangrijk deel van de principes van ons staatsbestel en onze wetgeving hebben we min of meer te danken aan de Franse bezetting van ons land aan het begin van de negentiende eeuw. Het Franse denken omtrent staatsinrichting en wetgeving heeft aan de wieg gestaan van menige hedendaagse democratie. Daarom is het in dit verband wellicht aardig om eens de Franse president Chirac te citeren, die eind 2003 een toespraak hield over de scheiding tussen kerk en staat.
chirac springt bij Lees verder...

de vloek van donner

Woensdag 17 November 2004 in categorie Waargebeurde verzinsels

Gisternacht knielde de minister in pyama neer voor zijn ijzeren ledikant, zette zijn bril af, sloot de ogen, vouwde deemoedig de handen en prevelde:

O Heer, ik bid tot U om vergiffenis, want ik heb vreselijk gezondigd! Ik heb geblunderd in mijn blinde ijver U te dienen. Ik heb geblunderd zonder precedent, zoals wij juristen zeggen. Maar dat hoef ik Uwe Alwetendheid natuurlijk niet te vertellen. In mijn ministeriële hoogmoed dacht ik de lasteraars van Uw naam voorgoed de mond te kunnen snoeren. Sluw heb ik de moord op de duivelse Van Gogh aangegrepen om de artikelen 147/147a uit het Wetboek van Strafrecht weer tot centrum van ons vaderlands fatsoen te maken. Dat zijn de artikelen die de Godslastering strafbaar maken. Maar ook dat hoef ik Uwe Alwetendheid natuurlijk niet te vertellen.

Toen kwam het gruwelijk noodlot over mij, o Heer! Ik werd voor mijn hovaardigheid gestraft, want de heidenen zijn ermede aan de haal gegaan! In het bijzonder die snol van D66, die Lousewies van der Laan, die hoer van Babylon! Zij wil de artikelen afschaffen! De hele dag reeds dwalen mij de woorden uit Openbaringen 17 door de geest: "Kom herwaarts, ik zal u tonen het oordeel der grote hoer, die daar zit op vele wateren; Met welke de koningen der aarde gehoereerd hebben, en die de aarde bewonen zijn dronken geworden van den wijn harer hoererij.
En hij bracht mij weg in een woestijn, in den geest, en ik zag een vrouw, zittende op een scharlaken rood beest, dat vol was van namen der gods lastering, en had zeven hoofden en tien hoornen."


Geen idee wat 't allemaal betekent, o Heer, maar de woorden 'grote hoer' en 'godslastering' komen er in voor en het klinkt zo heerlijk wraakzuchtig. En dat rode beest is natuurlijk het linkse bolwerk! Maar dat hoef ik Uwe Alwetendheid natuurlijk niet te vertellen, want het zijn Uw eigen woorden.
Het is allemaal afschuwelijk verkeerd uitgepakt, o Heer! De duivelse boemerang heeft mij getroffen. Nederig en berouwvol werp ik mij voor U op de knieën, want ik ben nu aangewezen op Uw genade, op Uw vermogen nog te redden wat er te redden valt. Ik bid u om barmhartigheid, een taakstraf desnoods. En moge een eeuwige vloek op mij rusten, een vloek die mijn naam voor altijd zal verbinden met mijn stommiteiten: GodverDonner!!

O ja, bijna vergeten: Amen.

de vloek van donner

een geit als wapen

Maandag 15 November 2004 in categorie Paranoia

Ons land verkeert in een diepe crisis. Ik zat het de afgelopen week eens allemaal aan te horen en te zien, die diepe crisis. Na de moord op de cineast verklaarde staatsboekhouder Zalm de oorlog aan het extremisme. Op diezelfde dag ging ook 'de Kneet' nog dood. Niet lang daarna kreeg 'de Deet' te maken met het Beleg van Den Haag. Er werd een handgranaat geworpen en Nederland schudde op z'n grondvesten.

Schriftgeleerde Donner trok opportunistisch ten strijde tegen de lastering van zijn eigen gereformeerde God. Minister Rambo Remkes overleefde ternauwernood een kamerdebat. Wie durft nog zomaar over straat? Maatschappelijke status wordt tegenwoordig afgemeten aan het aantal lijfwachten dat men heeft.
Vlak voor het Suikerfeest vlogen scholen en moskeeën in brand. Suiker en vuur geven een caramellucht. Zou Theo het zo gewild hebben?
een geit als wapen Lees verder...

koekje erbij?

Maandag 15 November 2004 in categorie Waargebeurde verzinsels

Enkele dagen geleden was er een kleine wrijving in huize Balkenende. Na het ochtendgebed wordt er altijd een kopje koffie gedronken.
"Geen koekje erbij vandaag?" vraagt de premier onthutst.
"Gunst, nee, vergeten te halen..." zegt echtgenote Bianca berouwvol.
Met een nors gezicht begint de eerste minister in zijn kopje te roeren. Dit kon hij er nog net bij hebben zeg! Eerst die voet, dan die slachtpartij, scholen en moskeeën in brand, het hele land in rep en roer en nou óók nog eens geen koekje bij de koffie! Het moest toch potjan-peterdorie niet gekker worden!
Bianca ziet de bui alweer hangen: "Nou niet meteen gaan mokken boven je koffie, lieverd. Je had ook je eigen verantwoordelijkheid kunnen nemen en zelf wat kokosmacronen kunnen meebrengen..."
Haar man blijft stuurs zwijgen. Dit irriteert Bianca.
"O, is het weer zover? Krijgen we weer de silent treatment? Niet zo kinderachtig, Jan-Peter! Je weet hoe belangrijk het is dat we met elkaar in gesprek blijven!"
Haar echtgenoot volhardt echter in z'n zwijgen en begint nurks voorzichtige nipjes van z'n koffie te nemen.
Zijn vrouw krijgt er nu goed de pest in.
"Weet je wat jij moet doen? Jij gaat vandaag maar lekker eens buurten bij het Suikerfeest! Kun je je lekker volvreten en tegelijk zogenaamd je betrokkenheid tonen!"
Enthousiast springt de premier overeind. Zijn humeur is op slag opgeklaard. Wat is dat vrouwtje van hem toch briljant! Twee vliegen in één klap.
"Bianca, ik ga fijn het land in! Ik ga mijn gezicht eens laten zien!"
Zo gaan die dingen...

koekje erbij?

media is meervoud

Zaterdag 13 November 2004 in categorie Media

Geloof me, ik heb me lang ingehouden. Ik wil niet betuttelend overkomen. Maar nu verdraag ik het niet langer. Ik moet het tij keren, anders spreekt en schrijft straks iedereen steenkolen-Nederlands. Te pas en te onpas word ik namelijk geconfronteerd met mensen die 'de media' kennelijk als enkelvoud beschouwen. Dat ga ik nu dus officieel rechtzetten: media is meervoud! Het enkelvoud is 'medium'.

Ik heb een paar voorbeeldjes voor u verzameld. Laat ik er voor de zekerheid bij zeggen dat ze dienen ter illustratie, niet om iemand af te katten. media is meervoud Lees verder...

persconferentie

Vrijdag 12 November 2004 in categorie Media

De eerste minister wil zoals gebruikelijk dat ik 'vertrouwen' heb. Ik zeg het hem maar meteen: dat heb ik niet. Ik verklaar mij nader.

Ik mocht getuige zijn van twee persconferenties. Dat waren persconferenties van 'de driehoek'. Zo'n driehoek bestaat uit een burgemeester, een hoofdcommissaris en een opperofficier van justitie. Letterlijk en figuurlijk zaten zij alledrie op één lijn. Achter een tafel.
Kijk, dat klopt al niet: een driehoek is een driehoek en niet één lijn. Mijn vertrouwen krijgt direct een deuk. En dan dan heeft die driehoek nog geen woord gezegd.
persconferentie Lees verder...

ter ziele

Donderdag 11 November 2004 in categorie Observaties & Kritische beschouwingen

Op 'de gezonde roker', de website van Theo van Gogh, zullen geen nieuwe stukken meer verschijnen. Dit vertelt webmaster Karel Gabler in wegwerpkrant Spits. Dat is logisch, zult u denken, want Theo is dood. Maar Theo was niet de enige schrijver op de site. Zo treffen wij daar ondermeer ook de namen van Ebru Umar, Paul Ruijs, Ton Biesemaat, Nadav Goldstoff en Karel Gabler zelf aan.

"Hoe heb ik het nu?" dacht ik toen ik het bericht las. Moet het vrije woord van Theo dan niet verder worden uitgedragen? Moeten zijn discipelen zijn gedachtegoed niet levend houden? Blijkbaar niet.
Van je vrienden moet je het maar hebben. En hij had er toch zo véél! Leek het wel... ter ziele

breaking news!

Woensdag 10 November 2004 in categorie Media

In de Antheunisstraat in het Laakkwartier te Den Haag heeft de recherche een inval gedaan om vermeende terroristen te pakken. Dit is mislukt. Drie agenten raakten gewond. Sindsdien verkeert de gehele buurt in staat van beleg. De onverlaten zitten nog in het pand. Nederland in de greep van het terrorisme.
Het NOS-journaal doet van minuut tot minuut verslag:

"Wij kunnen van hieruit niks zien."
Buurtbewoonster Mevrouw Heijmans woont in de straat en heeft telefonisch contact met het NOS Journaal.
"Er liggen scherpschutters op de daken!"
"Er lopen mannen in pakken!"
Uit het hele land is er ME.
Mevrouw Heijmans is niet geëvacueerd, want zij kan toch niks zien.
"Er vliegen helicopters boven de wijk!"
"Er zijn politiehonden!"
"Er zijn acht schoten gevallen!"
"Wij hebben van hieruit niks gehoord."
"Er is een arrestatie verricht. Waarschijnlijk een ADO-supporter!"
Mevrouw Heijmans zegt dat de politie nu stil staat.
Hare Majesteit maakt zich bezorgd.
Mevrouw Heijmans heeft de dag van haar leven.
breaking news!

de scherpslijpers

Woensdag 10 November 2004 in categorie Knipsels

De scribenten hebben 't er maar druk mee deze week. Het onderling gekissebis overwoekert bijkans de tragische gebeurtenissen. Men zal wel eens even laten merken wat vrijheid van meningsuiting is! Niet gehinderd door enig gevoel voor behoedzaamheid scheldt men elkaar onbekommerd de huid vol. De geest van Van Gogh is uit de fles en blijkbaar is dit een mooie gelegenheid om oude rekeningen te vereffenen. Het schrijfgerei is geslepen, dus kijk maar uit voor mijn scherpe pen, roept men stoer. Twee voorbeelden in één Parool afgelopen dinsdag.


Mohammed Ridoaun Jabri van www.elqalem.nl wordt geïnterviewed omdat hij een anti-homo manifesto online ging zetten. En inderdaad, sinds vandaag staat het er. In hetzelfde interview laat hij tevens weten dat een mevrouw van de Volkskrant iets helemaal verkeerd had opgeschreven, dus 'die krijgt nog wel met zijn pen te maken'. Hoogstwaarschijnlijk is de dame in kwestie inmiddels ondergedoken. Sidderend onder haar Ikea-ledikant, want met de pen van Jabri valt natuurlijk niet te spotten.


Een schoolvoorbeeld van over-integratie is mevrouw Ebru Umar. De dame spreekt dusdanig bekakt dat het aanhoren van haar mening een teiltje onder handbereik vereist. Ter onderbouwing van Van Goghs gelijk mocht zij columns schrijven op diens site. Ook zij heeft haar pen in de aanslag.
Bij Umar sloeg de vlam in het mediterraan gemoed toen de Amsterdamse politica Fatima Elatik deze week in het Parool de gelegenheid kreeg om haar leedwezen omtrent Van Gogh breed uit te meten. Dàt was natuurlijk niet de bedoeling! Theo van Gogh was immers van háár, van Ebru Umar! Het 'domme gansje' en 'beroepshoofddoekje' Elatik had haar mond moeten houden, want zij was meermalen de mantel uitgeveegd door Van Gogh! En door Umar zelf uiteraard. Umar en Elatik vinden elkaar niet aardig. Van dit wereldpolitieke feit moeten wij als argeloze lezers bij herhaling worden doordrongen.

Dit zijn de momenten dat ik stiekem een pietsie begrip krijg voor de principes van de Taliban. Samen onder de burka ermee en vecht het dáár maar lekker verder uit!
de scherpslijpers

de delegatie

Dinsdag 09 November 2004 in categorie Media

De Palestijnse leiders Mahmoud Abbas, Ahmed Qureia en Nabil Shaath willen vandaag op bezoek bij Arafat. Ik zie dan in mijn fantasie direct drie wat bedremmelde oude heren voor me die in de hal van het ziekenhuis aarzelend staan te overleggen wat ze nu zullen doen...

"Moeten we niet iets voor 'm meenemen? We kunnen tenslotte niet met lege handen aankomen..."
"Nee, dat is ie niet gewend."
"Ach wat, hij ligt tòch in coma!"
"Ja, kom zeg, dat risico nemen we niet! Zul je net zien dat ie wakker wordt als wij d'r zijn! Je wéét hoe ie is!"
"Precies. En daar sta je dan met je goeie gedrag. Hebben we niks bij ons."

Met enige tegenzin gaan de grote leiders het ziekenhuiswinkeltje binnen.

"Nou, wat zullen we doen dan? Een beker met een schattig beertje?"
"Nee, beter een fijne knuffel. Welke lijkt jou het leukst? Die zeehond?"
"Weet ie wel wat dat is dan, een zeehond?"
"Of snoep. Hij is nogal een ouwe snoeperd."
"Hé, kijk: ze hebben hier zelfs Lego!"
"Een nieuwe sjaal misschien? Hier heb ik er eentje met viooltjes erop gedrukt."
"Dan kunnen we beter die paarse badhanddoek nemen. Hij veegt altijd die vieze bek van 'm af met z'n sjaal..."
"Hou dáárover op, wil je? Smerige gewoonte. Ik heb nog niks gegeten. Rammadan, weet je nog?"
"Of zo'n heliumballon in de vorm van een smiley. Kan ie die aan de rand van z'n bed binden."
"O dit is ook wel geinig: een grote 'Get well soon!' kaart!"
"Ja, hoor es: willen we dat?"
"Jongens, niet teveel gedoe, we moeten eerst nog maar eens langs die bitch van een Suha zien te komen."
"Kunnen we niet beter wat voor háár meenemen dan?"
"Ja, kom effe! Hoeveel geld heb jij bij je?"

De Volkskrant: Palestijnse delegatie bezoekt Arafat alsnog.
de delegatie

De universiteit van Lelystad

Maandag 08 November 2004 in categorie Klein Proza

Onlangs vond ik bij het opruimen een stapeltje kleine dunne boekjes. Het waren deeltjes uit de AO-reeks. Dat ‘AO’ staat voor Actuele Onderwerpen. Duizenden zijn er in de loop der jaren (sinds 1936) van verschenen en ze voorzagen ontegenzeglijk in een behoefte. Ook bij mij. Als puberale jongeling dorstte ik naar kennis, op voorwaarde dat ik daar niet al teveel energie in hoefde te steken. In dat opzicht was de AO-reeks voor mij een uitkomst.

In zestien bladzijden op A5-formaat werd ik door de één of andere doctorandus wekelijks bijgepraat over een belangrijk onderwerp. Dat was maar wát handig, want voor een luttel bedrag had je dan óók meteen een mening. Zo zat ik tijdens verjaardagsconversaties tenminste niet met de mond vol tanden. Integendeel, het gezelschap luisterde ademloos hoe verbluffend goed ik was ingevoerd in allerhande maatschappelijke, culturele en politieke kwesties. Ik vertelde er natuurlijk niet bij dat mijn zojuist gehouden gewichtige verhandeling over Salvador Dali compleet was nagewauweld uit het AO-deeltje dat ik diezelfde middag uit de brievenbus had gevist.

De universiteit van Lelystad Lees verder...

what's in a name?

Zondag 07 November 2004 in categorie Observaties & Kritische beschouwingen

De moord op een kunstenaar uit religieuze of politieke motieven is gelukkig zeldzaam. Bij de moord op Theo van Gogh moest ik echter denken aan de dodelijke aanslag op de schrijver A.M. de Jong (1888-1943), ondermeer auteur van de bekende en nog steeds veel gelezen romans Frank van Wezels Roemruchte Jaren en Merijntje Gijzen. De Jong was een socialistisch schrijver die op 18 oktober 1943 door twee Nederlandse SS-ers werd doodgeschoten in de deuropening van zijn huis in Blaricum.

De moord vond plaats in het kader van de zogeheten 'Silbertanne'-acties, executies die door doodseskaders werden uitgevoerd als vergelding voor door het Nederlandse verzet gepleegde aanslagen. De buurman van De Jong, een NSB-er, was twee dagen eerder zelf het doelwit was geweest van een aanslag. Als repressaille schoten twee leden van de zogeheten Germaanse SS de schrijver door de nek. Frappant detail is hier de naam van één van de moordenaars: L. Th. van Gog.

Vaker komt het voor dat schrijvers/kunstenaars zèlf moordenaar zijn. Bekend op dit punt zijn de dichter Gerrit Achterberg en de schrijver Richard Klinkhamer. Wanneer we verder teruggaan in de geschiedenis komt alweer een opvallende naam bovendrijven. De vroegst bekende moordende schrijver beroofde in 1775 te Amsterdam zijn voormalig vriendin Anna Smitshuizen met een mes van het leven. Zijn naam: Johannes Bartholomeus Ferdinandus van Goch. what's in a name?

Antwoord aan de moslimbroeders

Vrijdag 05 November 2004 in categorie Opinie

Cineast Theo van Gogh is vermoord door een extremistische islamiet van Marokkaanse afkomst. Dit gruwelijk feit plaatst direct de islam en de Marokkanen in Nederland op de schopstoel, in het centrum van de verontwaardigde discussie. Begrijpelijk, maar tot dusver weinig constructief. Het land zint op een antwoord op de beestachtige daad. Liefst een antwoord dat voluit recht doet aan de algemene verontwaardiging. "Keiharde maatregelen!", roept de één, "de boel bij elkaar houden', maant de ander. Het islamitisch deel van de bevolking haast zich te verklaren dat de islam een godsdienst van liefde is en dat een dergelijke daad een schande is voor de oprechte moslim. Het zijn allemaal geen antwoorden die veel zoden aan de dijk zetten. De werkelijk juiste antwoorden nemen meer tijd.

Niet geslaagd
Laat ik vooropstellen dat fanatiek extremisme een dusdanig beperkte beleving heeft van de werkelijkheid dat er weinig tegen te ondernemen valt. Het nuttigste dat we kunnen doen is de voedingsbodem ervoor zo schraal mogelijk houden. Daartoe moet autochtoon Nederland, dat uiteraard nog voornamelijk de dienst uitmaakt, eens goed bij zichzelf te rade gaan of het politiek en sociaal klimaat binnen de dijken wel voldoende gunstig is voor werkelijke integratie. Momenteel is het antwoord daarop mijns inziens nee. Want werkelijke integratie betekent: je thuisvoelen in en betrokken voelen op een land. Zelfs na enige tientallen jaren zijn wij er nog niet in geslaagd om nieuwkomers het gevoel te geven dat ze erbij horen. Beter gezegd: hun een reden te geven om erbij te willen horen.

Antwoord aan de moslimbroeders Lees verder...

toppunt van ijdelheid

Donderdag 04 November 2004 in categorie Incrowd: over webloggen

Door alle tragische gebeurtenissen van de afgelopen dagen (Van Gogh vermoord, Bush weer president) was er niet echt een kies moment om de schijnwerpers op mijzelf te richten. Uw eigenste (volgens sommigen) irritant ijdele en arrogante Verbal Jam is namelijk zomaar geïnterviewd door weblogmagazine About:blank.

Maar nu ook de reeds hersendode Arafat (inkoppertje: was hij dit niet al jaren?) op het punt staat de eeuwige intifada aan te vangen moet ik er toch maar eventjes snel tussendoor. Anders komt het er niet meer van en dat zou natuurlijk eeuwig zonde zijn, een diepe dip voor mijn vermeende ijdelheid. toppunt van ijdelheid

kruitdamp

Woensdag 03 November 2004 in categorie Ergernis, Woede of Frustratie

Het is typisch zo'n 'day after'. Je staat op met het gevoel dat de wereld nòg vier jaar door een olieboer gerund gaat worden en inderdaad, het ziet er ernstig naar uit. Je staat bovendien op met de beklemmende gedachte dat iedereen met een mening die sommige ambassadeurs van Allah niet aanstaat z'n leven niet meer zeker is. En inderdaad, het ziet er somber uit. Een dikke mist hangt als nog lang niet opgetrokken kruitdamp over de stad.

Uit de spaarzame informatie die justitie vrijgeeft komt het beeld naarvoren van een goed voorbereide aanslag op Van Gogh. Uit betrouwbare bron vernam ik dat de dader bij het verlaten van het Oosterpark zijn pistool opnieuw heeft staan laden. Hier is iemand tot de tanden gewapend op pad gegaan. Er lijkt dus geen sprake van een dader die impulsief in een vlaag van woede een pistool uit een keukenlaatje heeft gegraaid. Dit is een georganiseerde terechtstelling, de doodstraf voor degene die het Islamitisch opperwezen heeft beledigd.
Valt politiek-religieus fanatisme nog wel onder de vrijheid van godsdienst? Zou het niet strafbaar moeten zijn? Iets zegt mij dat wij het daar met z'n allen dringend over moeten hebben. Als dat nog mag tenminste...
kruitdamp

koel hoofd, kokend bloed

Dinsdag 02 November 2004 in categorie Opinie

De moordenaar van Theo van Gogh is een Marokkaans-Nederlandse man van 26 jaar. Hij draagt een zwarte djallabba en een zwarte baard. Daar hoort de gedachte bij dat hij een Moslimfundamentalist is. Hij heeft de cineast vermoord vanwege diens harde opvattingen over de Islam. Dat is allemaal nog niet officieel bevestigd, maar de televisie zegt en suggereert het. Het beeld is de waarheid. Een beeld van een waarheid die inbrandt in de geest.

Wanneer dit beeld uiteindelijk ook de echte waarheid zal blijken te zijn, desnoods min of meer, is de polarisatie tussen moslims en niet-moslims weer een paar flinke stappen verder. "Houd het hoofd koel," zegt de minister-president. Tegelijk weet hij dat hij een roepende in de woestijn is. Indien de moordenaar Theo van Gogh inderdaad vermoordde om zijn ferme uitspraken tegen de Islam, haalt zijn slachtoffer postuum tevreden rokend zijn gelijk. Dat is de tragiek van de moordenaar die zijn opponent het zwijgen op wil leggen.

Maar Theo van Gogh had geen gelijk. Hij zette een hele bevolkingsgroep met enkele krachtige oneliners in de hoek van de achterlijken, de primitieven en de geitenneukers. Maar hij mocht het zeggen, want er waren voldoende redelijke argumenten om dat ongelijk aan te kunnen tonen. De moordenaar kon niets anders tegenwerpen dan beestachtig geweld. Vooralsnog lijkt hij erop dat hij Theo van Gogh de keel afsneed, diens lichaam vol kogels pompte en hem zijn slotargument op een briefje gaf. Dat briefje werd Van Gogh nog eens bloederig met een mes in de buik gepind. Einde discussie, denkt de dader.
Inderdaad, einde discussie. Want dik kans dat er van nu af niet meer wordt gediscussieerd, maar gevochten. Intussen heeft hij evenals Van Gogh -maar op nog indringender wijze- de hele Islamitische cultuur gestigmatiseerd als een groep barbaren van ver voor de middeleeuwen, een groep die niets te zoeken heeft in onze maatschappij. Wat zullen ze daar blij mee zijn. Echt een waardevolle bijdrage aan het integratieproces.

Aan de andere kant van de oceaan gaan presidentsverkiezingen tot dusver ongemerkt aan ons voorbij. Daar wordt onderwijl bepaald of de fundamentalist Bush het nog vier jaar mag opnemen tegen de fundamentalist Bin-Laden. Beiden hebben de verhoudingen tussen miljoenen wereldburgers op scherp gezet. Vele duizenden onschuldige mensen worden in Irak over de kling gejaagd. Het gehele spectrum aan wreedheid trekt langs de camaralens, van slimme bommen tot beestachtige onthoofding. Slecht voorbeeld doet slecht volgen. De eerste walgelijk bloederige misdaad is vandaag in Nederland geimporteerd. Ze worden bedankt. Echt een waardevolle bijdrage. Het hoofd is koel, maar het bloed kookt.

koel hoofd, kokend bloed

theo van gogh vermoord

Dinsdag 02 November 2004 in categorie Media

Enige dagen geleden gebruikte ik hem nog in een ludiek voorbeeld voor het 'Stijlloos Stijlboek', vanmorgen werd ik opgeschrikt door het ontstellende bericht dat Theo van Gogh voor het Stadsdeelkantoor Oost in Amsterdam is doodgeschoten. De dader is gearresteerd. Getuigen beweren dat er een brief met teksten in Arabisch schrift op Van Goghs buik is gevonden. Het is te hopen dat dit onjuist is, anders krijgt de Islamitische gemeenschap het nog knap moeilijk.
Ik moest verder onmiddellijk denken aan het satirische stukje dat ik een dag voor de moord op Pim Fortuyn schreef. Het was getiteld: 'De laatste vragen voor Fortuyn'. Vooral die titel kwam door de gebeurtenissen daarna in een bijzonder wrang daglicht te staan. Net als nu dat stukje met Van Gogh. Op deze manier is satire niet leuk meer...

Opvallend is trouwens dat de servers van de internetmedia niet werkelijk zijn berekend op dit soort gebeurtenissen. Vanaf het moment dat het nieuws bekend werd waren de sites van de Telegraaf, lokale omroep AT5, Nu.nl en Het Parool niet bereikbaar.

theo van gogh vermoord

telefoontje van de prins

Maandag 01 November 2004 in categorie Media

Ja, ZKH Prins Bernhard hier am Apparaat! Loister eens een keertje gut naar mij, Jan Peter! Die oitzending van Netwerk vond ich gewönweg gênant! Was bist du toch ein watje! Meinheer heeft einmal ein operatietjen am Fuss en ganz Nederland moet zain gejank darüber anhören! Ikselbst heb schon taidens mijn leben wohl zestig operationen gehabt! Als kleines kind heb ik verschiedene krankheiten durchgemacht. Und nicht zo maar ein bisjen krank, nee: stück für stück lebensbedrohende Krankheiten! Und dan komst du ansetzen mit ein kleines loellig ongemak aan je Füsslein en begint darüber drie kwartier lang nationwide zu zeiken! Neem een voorbild an mich: hörst du mich mekkeren? Wat ich niet schon achter die rücke habe! Ik bin aan mijn hand, meine Augen, die Lungen und mein Prostaat operiert. Ich habe ein pacemaker, ik bin an mijn luchtpfeife geholfen en ze haben damals zelfs ein stückchen koenstgebit daraus verwijderd! Du sollst durch moeten machen was ich schon durchmachen haben mussen... sollen... können... Wanneer ich damit die ganze Zeit in Netwerk zou verschienen zain, dann konnte dat programma wel jede Woche eine sendung über mij machen! Wat übrigens niet verkehrt zou zain. Alles besser dan diese scheinheilige Scheisskopf von dir am Fernsehen! Was sagst du? Ich moet ein bisjen auf meine woorden passen? Lass mich nicht lachen, ja? Ich zou nicht wissen warum! Du draagt ja die Ministerverantwortlichkeit voor alles was ich sage, weisst du nog?
telefoontje van de prins