Archief: artikelen van December 2004.

| Home |

 

achter de dijken

Donderdag 30 December 2004 in categorie Ergernis, Woede of Frustratie

De tsunami-ramp in Azië roept in het achterhoofd stiekem de vraag op hoe veilig we zélf eigenlijk zitten. Nederland ligt namelijk voor een belangrijk deel onder zeeniveau, dus de kans op natte voeten en water aan de lippen is in principe groot.

Ik ben eerst maar eens gaan vaststellen hoe diep ik precies onder de waterspiegel woon. Dan zie ik van daaruit wel verder. De bepaling van de positie van mijn schoenzolen ten opzichte van het Normaal Amsterdams Peil (NAP) is gelukkig vrij eenvoudig. Het is een kwestie van de postcode intikken op internet.

Hmm, zeventig centimeter beneden NAP, dat valt me mee. In aanmerking genomen dat ik op de zesde verdieping van een torenflat woon, hoef ik zo te zien het bouwen van een ark nog niet hoog op mijn prioriteitenlijstje te zetten.
Maar een mens is niet altijd thuis natuurlijk. Toeristen in Thailand hebben helaas moeten ervaren dat er bij een catastrofe plaatsen zijn waar je op zo'n moment maar beter niet kunt zijn. Wrong time, wrong place, dat principe.

Daarom is het nuttig om alvast te weten welke plaatsen in Nederland gemeden of juist opgezocht moeten worden ingeval van een overstroming. Ik zie dat ik absoluut weg dien te blijven uit Nieuwerkerk aan den IJssel. Dat is het laagste punt van Nederland. Het ligt 6,74 meter onder NAP. Deze plek mag ik dus wel beschouwen als het afvoerputje van Nederland. Behalve meters water boven m'n kruin loop ik ingeval van een tsunami misschien wel de kans dat de complete inventaris van ons land naar dit punt gezogen wordt.

Beter is het om het hoogste punt van Nederland op te zoeken. U raadt het al: dat is het Drielandenpunt in Vaals, op 322,20 meter boven NAP. Dan heb ik meteen mooi naar alle kanten uitzicht of de redding al in aantocht is.

Zijn onze zeedijken eigenlijk wel hoog genoeg? Want een béétje tsunami heeft toch wel golven van een meter of zes, heb ik op het journaal gezien. Gelukkig zijn na de watersnoodramp in 1953 alle zeedijken op Deltahoogte gebracht en die bedraagt 7,65 meter boven NAP. Helaas bleken ze in de loop der jaren hier en daar wat gammel. Het duurt nog tot 2010 voordat alle dijken weer voor honderd procent betrouwbaar zijn. Nou ja, ik doe 't er maar mee...

Verder doorzoeken heeft geen zin. Het wordt als snel veel te ingewikkeld voor me, met al die golfhoogteberekeningen. Ik heb nu eenmaal geen waterhoofd. Bij gelegenheid zal ik 't allemaal wel eens aan watermanager Willem-Alexander vragen. Intussen put ik vertrouwen uit mijn zwemdiploma's A en B die ik ingelijst aan de wand heb gehangen, al hebben die bij een flinke tsunami natuurlijk slechts symbolische waarde...

achter de dijken

onvoorstelbaar getal

Woensdag 29 December 2004 in categorie Ergernis, Woede of Frustratie

Grote aantallen werken vervreemdend. Je kunt je er nauwelijks iets bij voorstellen. Zeventigduizend doden (en nog steeds oplopend) bij de tsunami die op 26 december de kuststreken van Sri Lanka, Indonesië, India, Thailand en Maleisië trof, zijn eigenlijk niet goed te beschrijven in de berichtgeving. Dan krijg je surrealistisch schrille contrasten met ander nieuws als een oliebollentest in het Algemeen Dagblad.

Ik doe een poging de getallen te bevatten. Hoeveel is zeventigduizend mensen? De nieuwste Amsterdamse tram, de 'Combino', heeft een lengte van 28,9 meter en er passen maximaal 165 passagiers in. Voor zeventigduizend mensen zouden er bijna 425 trams nodig zijn, die achter elkaar gezet een lengte van 12,28 kilometer vormen. De langste tramlijn in Amsterdam is lijn 14 met 12,5 kilometer, tussen Sloterpark en Flevopark. Met 425 combino's staat de lijn van voor tot achter vol.
Alleen: het lukt me nog steeds niet die zeventigduizend slachtoffers in mijn brein op een rijtje te krijgen.

In mijn kindertijd hadden we nog grote klassen met vijftig leerlingen. Dat was een uitermate volle bak. Ik heb gehoord dat naar schatting de helft van de slachtoffers van de tsunami-ramp bestaat uit kinderen. Of het klopt weet ik niet. In elk geval vormen vijfendertigduizend kinderen zevenhonderd van die volle klassen. Als ze al onderwijs kregen gaan die nooit meer over. Maar ook dit getal blijft voor mij onvoorstelbaar.

Help slachtoffers aardbeving Azië
Vandaar natuurlijk dat een ramp van deze omvang voor ons wordt samengevat in een simpel gironummer: 555. Daar kunnen we tenminste wat mee.
onvoorstelbaar getal

het fijne van de turken

Maandag 27 December 2004 in categorie Baanbrekende denkbeelden

Het stuk over de demagogie van Geert Wilders wordt hier en daar uitgebreid geciteerd. En wel op discussieforums waar de populiticus in het algemeen veel bijval krijgt. Dit brengt voor een kort moment wat extra lezers hier naartoe. Dagjesmensen, zeg maar.
Laat ik nu het nog kan dus van de gelegenheid gebruik maken om deze mensen iets ter overdenking mee te geven. En wel dit: Geert Wilders is absoluut tegen toetreding van Turkije tot de EU. Maar is dat wel een slim standpunt?

Ik heb erover nagedacht en ben tot de conclusie gekomen dat het géén slim standpunt is. Immers, Geert maakt zich ook uitermate bezorgd over de invloed van de Islam. Ik zou zeggen: dan moet je juist Turkije erbij halen!
De Republiek Turkije is namelijk het enige islamitische land ter wereld dat de democratische rechtsstaat heeft gescheiden van de godsdienst, de Islam. Dat hebben ze aan Kemal Ataturk te danken. Sindsdien heeft met name het leger er streng voor gewaakt dat de Islam geen invloed kreeg op de politiek.

Kijk, die jongens en meisjes hebben daar dus al vijfenzeventig jaar ervaring mee! Die weten tenminste hoe je politiek ambitieuze imams in het gareel houdt. Daarvoor gebruikten ze niet altijd even fijnzinnige methoden, maar het gaat om de intentie, nietwaar?
Kortom Wilders, die gasten zou je er juist wèl bij moeten willen hebben! Dat zijn ervaringsdeskundigen, die weten als geen ander hoe je die islamisten aanpakt! Een buffer van 57 miljoen Turken tegen de oprukkende extremisten!
Nee, die Turken zouden wij nog wel eens hard nodig kunnen hebben...
Ben benieuwd of ze nou gaan twijfelen, die dagjesmensen...

het fijne van de turken

strafwerk

Maandag 27 December 2004 in categorie Ergernis, Woede of Frustratie

Ik zit me hier toch eventjes tegen een stapel nieuwjaarskaarten aan te kijken waar je niet goed van wordt! Voornaamste pijnpunten:
  • De stapel ligt in de bak 'uitgaande post', niet de inkomende.
  • Ze zijn allemaal blanco.
  • Ik ben degene die er iets op moet gaan zetten.
  • Ze zijn nog ongefrankeerd.
  • Ik heb geen postzegels in huis.
  • Dit is niet de beste tijd van 't jaar om naar het postkantoor te gaan.

Zonder strafwerk schijnt men niet van een oud jaar af te komen...
strafwerk

de morsige man

Zaterdag 25 December 2004 in categorie Klein Proza

U kent hem niet, maar laat ik u nu eens fijn vertellen wat voor heerschap hij is. Hij is een moddervette, morsige man. Bijna dag en nacht zit hij achter zijn computer, zijn vadsige reet kwabbig gedrapeerd over zijn kreunende bureaustoel. Hij verschuilt zich voor de buitenwereld in een schaars verlichte hobbykamer op de bovenste verdieping van zijn woning. Daar speurt hij het internet af naar plaatjes van lekkere wijven, zoals hij die noemt. De lekkere wijven zijn altijd naakt en welvoorzien op de juiste plaatsen.
de morsige man Lees verder...

minister van veiligheid

Vrijdag 24 December 2004 in categorie Paranoia

Balkenende wil graag een minister van Veiligheid. Organisatorisch zal dat misschien beter zijn, maar verder voel ik daar niet zo voor.
Ministers van Veiligheid in andere landen zijn meestal van die louche types met dikke koppen en doorlopende wenkbrauwen. Zij hebben altijd een enge geheime dienst om burgers te volgen, af te luisteren, zonder proces gevangen te zetten en bij voorkeur ook nog eens te martelen wanneer zij zich teveel op hun privacy beroepen.
Ga maar na: die Remkes en die Donner zijn afzonderlijk al zo eng! Wat krijgen we als we die in één persoon gaan verenigen? Iets héél Donkers volgens mij...
minister van veiligheid

alweer een crisis!

Donderdag 23 December 2004 in categorie Media

Ons land is ten prooi gevallen aan de zoveelste heftige crisis binnen korte tijd. Het volk is opnieuw in totale verwarring. Is dan niets meer zeker in deze woelige tijden? De ramp die ons nu weer heeft getroffen heet John de Mol. Hij heeft voor 35 miljoen Euro de uitzendrechten voor het voetballen op tv verworven. Niet de NOS! Wat moet Studio Sport nu aanvangen met al die lege uitzenduren?
alweer een crisis! Lees verder...

mededeling

Donderdag 23 December 2004 in categorie Voor de Notulen & Ter Kennisname

Kennelijk door technische problemen was de site eventjes onbereikbaar. Ik hoop dat u daardoor niet al te gefrustreerd bent geraakt. Zo ja: excuses, maar ik kon er ook niks aan doen.

Dan hadden we ook nog het probleem van het filter dat het reactiesysteem probeert te vrijwaren van allerlei tuig dat de commentaren vervuilt met reclame. Het probleem was hier dat ook normale reacties werden gefilterd zodra er in link in stond. Dat probleem behoort nu opgelost te zijn. Email mij s.v.p. wanneer u nog problemen ondervindt.
Tot zover de waterhoogten van deze morgen...
mededeling

De tactiek van de demagoog

Woensdag 22 December 2004 in categorie Opinie

Geert Wilders vreest 'dat in Nederland nog meer afschuwelijke dingen gaan gebeuren de komende jaren'. Dat vrees ik ook, namelijk dat zijn partij voor de Niet Snuggere Bevolking dertig zetels gaat halen. Want erg snugger ben je niet wanneer je klakkeloos achter het populisme van de peroxidepoliticus aanloopt. Maar wat klopt er eigenlijk niet aan Wilders? Wat deugt er niet aan zijn standpunten?

In een land zijn er altijd dingen die niet goed lopen. Vooral in een rechtsstaat waar men probeert een beetje genuanceerd tegen de problemen aan te kijken. Wanneer de rechten van de burger met veel waarborgen zijn omgeven profiteren daar nu eenmaal ook de slechteriken van. Dit leidt soms tot ongenoegen. Het is natuurlijk altijd eenvoudig om mee te surfen op de golven van dit ongenoegen. Laat ik me daarom eens verdiepen in demagogische streken van Geert Wilders.

De tactiek van de demagoog Lees verder...

verrassing!

Maandag 20 December 2004 in categorie Knipsels

"Is dát even een geweldige verrassing! Nou, gefeliciteerd schat!"
"Waarmee?"
"Ik lees hier dat je zwanger bent! Van ons tweede kind!"
"En waar lees je dat?"
"In de Telegraaf."
"O, vandáár dat ik weer steeds zo misselijk ben 's morgens!"
"Dus je wist 't zelf ook nog niet?"
"Nee, ik lees geen Telegraaf."
"En de Rijksvoorlichtingsdienst heeft je ook niks verteld?"
"Die zeggen nóóit wat, dat weet je."
"Nou, dan maar eens langs de dokter zou ik zeggen. Misschien weet díe meer!"
"Eigenlijk schandalig dat ik via de krant moet vernemen dat ik zwanger ben!"
"Nou ja, hoeven we het zélf niet meer bekend te maken..."
verrassing!

help wellink de winter door

Zondag 19 December 2004 in categorie Ergernis, Woede of Frustratie

President Nout Wellink van de Nederlandsche Bank vond vandaag in het programma Buitenhof dat ons volk wat meer geld zou moeten uitgeven. Dat was beter voor de economie. Zelf gaf hij het goede voorbeeld, want hij had zijn kerstinkopen al gedaan.

Ik begrijp hieruit dat er twee verschillende economieën zijn. Eén economie van onze regering, die de zwaarste bezuinigingen doorvoert uit onze parlementaire geschiedenis. Daar is Wellink het mee eens, sterker nog: stiekem vindt hij het allemaal nog niet ver genoeg gaan. Het land moet immers ook aan de toekomst denken.

Daarnaast is er die andere economie voor de gewone mensen. Zij moeten zoveel mogelijk geld uitgeven, anders staat het bedrijfsleven zo sip te kijken. Zij moeten het natuurlijk niet in hun hoofd halen om zélf ook te gaan bezuinigen, omdat zij óók aan de toekomst willen denken. De huren gaan omhoog, de ziektekosten, de gemeentelijke belastingen, maar niet de inkomens. Een verstandig mens houdt dan de hand op de knip. Dat mag niet van meneer Wellink.

Dus een beetje meewerken mensen! Het geld moet rollen, zegt meneer Wellink. Hij bedoelt daarbij natuurlijk: van u af, niet naar u toe!
O ja, en wanneer u volhardt in uw zuinigheid rolt deze overheid uw geld wel...
help wellink de winter door

droomtoestanden

Zaterdag 18 December 2004 in categorie Klein Proza

Nu klaagt men altijd wel over het waardeloze niveau van televisieprogramma's, maar onze dromen zijn toch ook niet meer wat ze geweest zijn. Huh, dromen? Ja, ik heb 't over dromen. Er mankeert altijd wel wát aan tegenwoordig.

Zo ging ik vannacht fijn een schaatstochtje maken in de Ronde Hoep. Dat is ergens bij Abcoude geloof ik. Zul je net zien dat m'n veters weer waren geknapt. Met moeite heb ik nog wat eindjes aan elkaar kunnen knopen. Verder wel lekker geschaatst hoor, daar niet van, maar ter hoogte van IJsselstein begon het ineens vreselijk te dooien. Moet je nagaan, dat lígt niet eens in dat gebied! Maar evenzogoed een decimeter water op 't ijs. Kon ik dat hele stuk naar Amsterdam terugklunen!
droomtoestanden Lees verder...

het groene boekje

Vrijdag 17 December 2004 in categorie Het vaderlandsch cultuurgoed

Ik lees in de krant dat ze volgend jaar het Groene Boekje weer gaan aanpassen. Wees er dus op bedacht dat 'paardebloemen' binnenkort genetisch gemanipuleerd worden tot 'paardenbloemen'. Was dat niet al zo dan? Nee, dat was niet zo bij woorden die voor de ene helft uit een dier bestaan en voor de andere uit een plant. Volgens het Groene Boekje althans. Inderdaad, met een gezond verstand verzin je zoiets niet...

Afgelopen week was het Groot Dictee weer op de buis. Vorig jaar heb ik mij daar dermate kwaad over gemaakt dat het mij gezonder leek om dit keer niet mee te doen. En guess what? Nul fouten!

Eigenlijk is het toch allemaal zinloos. Het probleem met onze spelling is namelijk nogal eens: je schrijft het formeel wel goed, maar het woord ziet er meteen zó ontiegelijk fout uit, dat iedereen denkt dat je het inderdaad fout hebt geschreven. Want van die goede vorm heeft bijna niemand gehoord. En dus schrijf je het maar gewoon fout, net als iedereen, want je wilt tenslotte niet dom overkomen.

Voorbeelden ga ik natuurlijk niet geven. Ik ben niet gek. Ik ga mezelf niet belachelijk maken...
het groene boekje

identificatieplicht

Vrijdag 17 December 2004 in categorie Ergernis, Woede of Frustratie

Indertijd heb ik mij behoorlijk opgewonden over de herinvoering van de Ausweis door minister Donner. Op 1 januari is hij verplicht en daarom is Ipse dixit een ludieke terugpest-actie begonnen die ik uiteraard van harte ondersteun.identificatieplicht

aaaargh!

Donderdag 16 December 2004 in categorie Voor de Notulen & Ter Kennisname

Zoals u ziet is de layout hier een beetje veranderd. Dat had heel wat voeten in de aarde, want ik ben niet zo'n wizzkid op dat gebied. Dit leidt soms tot eindeloos gepuzzel om iets goed te krijgen. En dan lukt 't nòg niet echt.

Van nature bijna de goedmoedigheid zelve, krijg ik dan aanvechtingen om iets grondig te vernielen. Ik ga meteen solliciteren bij een bedrijf in sloopwerken. Of bellen met de Amerikaanse luchtmacht of ik mee kan op de eerstvolgende bombardementsvlucht boven Bagdad. Informeren bij Al-Qaida of ze ergens nog een leuke toren op 't oog hadden lijkt me ook wel wat.

Kortom, degenen die wèl uiterst bedreven zijn in CSS en bij voorkeur ook Nucleus, zijn van harte uitgenodigd eventjes met mij in contact te treden. Ik heb nog wel wat vragen namelijk. U voorkomt daarmee bovendien een hoop ellende in de wereld, want zoals 't er nu uitziet kan ik niet voor mijzelf instaan...
aaaargh!

Bernhard doet een boekje open

Dinsdag 14 December 2004 in categorie Opinie

Bernhard spreekt, postuum. Vandaag stond in de Volkskrant alles wat hij nog op zijn lever had. Ik heb het geboeid gelezen, maar werd er niet vrolijk van. Zijn verhaal illustreert de bedenkelijk rommelige verhouding die onze democratie door de jaren heen heeft gehad met de monarchie.
Officieel zijn de grenzen duidelijk: de koning(in) heeft voornamelijk een representatieve en ceremoniële functie. Ons staatshoofd zit voor, tekent wetten, neemt het formele voortouw bij het vormen van regeringen en knipt linten door. Dit alles onder het strenge regime van de ministeriële verantwoordelijkheid.

Bernhard geeft ons een kijkje in de keuken van de werkelijkheid. Formeel is de macht van de monarchie sterk ingeperkt. Wijlen ZKH laat zien dat de informele machtsuitoefening van leden van het koninklijk huis die perken soms flink te buiten gaat. Het is interessant om enkele citaten van de prins eventjes extra uit te lichten. Wat mij betreft leveren ze een pijnlijk beeld op van de macht van een prins-gemaal die officieel toch tamelijk machteloos hoort te zijn.

Bernhard doet een boekje open Lees verder...

grafkelder

Maandag 13 December 2004 in categorie Het vaderlandsch cultuurgoed

Je maakt mij niet wijs dat ze nooit eens onder die deksels kijken. Wanneer ik zelf een grafkelder had met een hele stapel voorouders zou ik dat tenminste wel doen. U niet? Ik zou uiterst nieuwsgierig zijn hoe ome Willem uit 1584 erbij ligt. Waarschijnlijk is onze vader des vaderlands inmiddels niet meer dan een soort ingedroogde pop van papier-maché.

Want wat is anders het nut van een grafkelder? Wat is dan de noodzaak van het balsemen? Wanneer er nooit iemand komt kijken kun je ze net zo begraven of ter beschikking stellen van de wetenschap.

Volgens mij maken ze er een uitje van. Bijvoorbeeld wanneer je als prins of prinses van Oranje achttien wordt. Dan mag je officieel gaan kennismaken met je voorgeslacht. Moeder Bea loopt eerst nog een uur naar de sleutel van de dienstingang te zoeken ("Ik dacht toch dat ik hem in de la tussen de sokken had gelegd!"), maar dan is 't zover. Ze gaan naar Delft op familiebezoek. Zo is dat waarschijnlijk bij onze kroonprins ook gegaan destijds...
grafkelder Lees verder...

lef

Zondag 12 December 2004 in categorie Klein Proza

We hadden allemaal wel zo'n jongetje op school, het jongetje met branie, het type 'lefgozertje';. Het is degene met de vlotte babbel, met de brutale antwoorden tegen de leerkrachten. Hij krijgt het meeste straf, het interesseert hem geen bal. Dat zegt hij tenminste.

Hij is de eerste met sigaretten op zak, die hij even nonchalant als genereus stiekem uitdeelt achter het fietsenhok. Altijd weer dat fietsenhok. Weten docenten nu nog niet dat dáár alles gebeurt wat zij en God verboden hebben?

Met veel bravoure scheurt de lefgozer provocerend met zijn opgevoerde brommer over het schoolplein, gaat er prat op dat hij al drie keer door de politie achterna is gezeten. Tevergeefs natuurlijk. Hem krijgen ze nooit te pakken, hij is een waaghals, een snelheidsduivel. Zijn brommer haalt makkelijk negentig, beweert hij zelfverzekerd.
lef Lees verder...

veteranenverspreking

Zaterdag 11 December 2004 in categorie Media

Het kan u niet ontgaan zijn dat prins Bernhard vandaag is bijgezet. Wat u misschien wèl ontgaan is, is de leukste bijna-verspreking van de dag. Hij was vanmorgen te horen op Radio 1. Veteranen in Doorn hesen daar uit eerbied voor hun held de vlag halfstok.
Eén van hen sprak de gedenkwaardige woorden:
"Onze grote commandant is plei.. wijlen." veteranenverspreking

keuringsartsen arbeidsongeschikt

Donderdag 09 December 2004 in categorie Schandelijke taferelen

Zeven keuringsartsen van het UWV zaten eens mismoedig boven hun twaalfde borreltje in 't café. Gezamenlijk treurden zij om de troosteloosheid van hun bestaan. Zij voorzagen al dat zij over een aantal jaren onbekend en onbemind in hun eigen zwarte pensioengat zouden verdwijnen.
"Ik wil ook wel eens bij B&W," sprak er eentje met dubbele tong.
"Ja, op televisie! Dat zou nog eens wat zijn! Waarom krijgt die Bernhard alle aandacht en wij niet?"
"Wij zijn nog niet dood..." zei de bijdehandste van het stel.
"Levend op tv vind ik toch beter dan dood..."
"Ik weet wel een manier: we schrijven een lekker controversieel stukje in ons vaktijdschrift!" opperde de meest boosaardige keuringsarts.
keuringsartsen arbeidsongeschikt Lees verder...

De stroomcolporteur

Woensdag 08 December 2004 in categorie Schandelijke taferelen

Gisteren kreeg ik een Greenchoice-getuige aan de deur. Dat is ongeveer hetzelfde als een Jehova-getuige, maar dan voor Greenchoice, een van de vele bedrijven die zich op de geliberaliseerde markt voor groene energie hebben gestort. Maar dat had ik eerst allemaal nog niet door.

De Greenchoice-getuige was een jongeman die aanvankelijk vreselijk zijn best deed om de schijn te wekken dat hij van Nuon was, mijn huidige leverancier.
"Heeft u al groene stroom?"
Ja, ik had al groene stroom.
"Mag ik dan uw gegevens even opnieuw noteren? Dan komt u straks in aanmerking voor de laagste prijs voor groene stroom!"
Hoezo: 'opnieuw noteren'?

De stroomcolporteur Lees verder...

verdienen aan verkeersinfarct

Maandag 06 December 2004 in categorie Amsterdam Centraal

De Amsterdamse gemeenteraad stemde eind vorige maand in met het plan van wethouder Mark van der Horst om binnen vijf jaar het rekeningrijden in de stad in te voeren. 'Anders dreigt Amsterdam rond 2010 af te stevenen op een verkeersinfarct', is het argument. Zoals te verwachten was zijn organisaties als de ANWB en EVO niet blij met dit plan. Zelfs Van der Horsts eigen partij, de VVD, ziet het niet echt zitten.

Blij dat ze tegen zijn. Ikzelf ben namelijk ook tegen, al is het om heel andere redenen. Dit is weer zo'n plan dat het niet durven maken van fundamentele keuzes illustreert. Het resultaat zal zijn dat 'bereikbaarheid' een privilege wordt van financieel beter bedeelden. Dat hebben we eerder gezien.

Op 25 maart 1992 sprak de Amsterdamse bevolking zich via een referendum uit vóór een autoluwe binnenstad. Tot verbijstering van velen interpreteerde de lokale uitvoerende macht dit als: we gaan iedereen flink laten dokken voor een kleiner aantal parkeerplaatsen. Het betaald parkeren was een feit, maar de autoluwe binnenstad tot op de dag van vandaag nog steeds niet. De enige die er wel bij voer was de gemeentelijke schatkist. Dit zal naar verwachting ook de ordinaire uitkomst zijn van het rekeningrijden.
verdienen aan verkeersinfarct Lees verder...

volgens plan...

Zondag 05 December 2004 in categorie Altijd handig

Ons Koninklijk Huis blijkt een bijzonder efficiënt instituut. Alles wordt gepland en vooraf in de agenda gezet. Deze agenda is online te raadplegen:


Zo kom je als staatshoofd tenminste niet voor verrassingen te staan...
volgens plan...

de slechtste wensen

Zondag 05 December 2004 in categorie Klein Proza

Er woedde een koninkrijkbrede verontwaardiging over het feit dat iemand een politicus publiekelijk dood had gewenst. Dat had de man in kwestie ook niet bijster snugger aangepakt. Voor doodswensen is er namelijk een stille etiquette.
Het is bijvoorbeeld nogal ongebruikelijk om iemand dood te wensen waarvan je niet hoogstpersoonlijk enorm te lijden hebt. Dan kun je namelijk wel aan de gang blijven. Er wordt zoveel onzinnigs in het openbaar geroepen. Politici en andere bekende Nederlanders vallen dus in het algemeen af.
de slechtste wensen Lees verder...

open brief aan bolkestein

Zaterdag 04 December 2004 in categorie Media

Beste Fritsje,
In de Volkskrant schreef je een open brief aan de koning van Marokko. Ik schrijf jou op mijn beurt: bemoei je er niet mee. Spijker je belachelijke brieven maar aan je eigen voordeur, maar val de Marokkaanse koning en in 't bijzonder ons er niet mee lastig. Wie denk je wel dat je bent? Sinterklaas zit helemaal niet op jouw mening te wachten!

Dat zou mooi worden zeg, dat een koning van een ander land de gelovigen alhier zou moeten oproepen om geen moorden te plegen. Wie is hier nou de baas? Precies: Sinterklaas is hier de baas!
En denk je nou echt dat een Mohammed B. zich iets gelegen laat liggen aan de mening van Mohammed VI? Die is in zijn ogen net zo goed een imperialist en een afvallige van het ware geloof. Anders waren er ook geen aanslagen in Casablanca geweest.
Je loopt teveel naast je schoenen, Fritsje. Jij denkt zeker dat de Sint er op die manier makkelijker iets in kan doen. Niet dus. Voor jou geen lekkers dit jaar.
Sint
open brief aan bolkestein

Haan overbodig?

Vrijdag 03 December 2004 in categorie Media

De radio staat aan. Ik ben met iets anders bezig, ik luister niet. In 't voorbijgaan hoor ik één enkele zin.
De interviewer vraagt: "En van hoeveel kippen bewaart u dan het sperma?"
Ik heb weer een belangrijke wetenschappelijke doorbraak gemist: kippensperma.

Maar wat was er dan éérst?
Haan overbodig?

ons kent ons

Donderdag 02 December 2004 in categorie Media

Als volwaardig lid van het klootjesvolk verbaasde ik me erover dat André Hazes ineens zoveel vrienden had toen hij dood was. Daar was ik overigens niet de enige in. Die verbazing herhaalde zich bij de uitvaart van Theo van Gogh. Temeer omdat hij zo te zien grotendeels dezelfde vrienden had als André Hazes.
Gisteravond zag ik Jeroen Krabbé op de tévé. Die bleek nota bene al tien jaar kind aan huis te zijn bij opa Von Lippe-Biesterfeld! De oude prins ontbood hem regelmatig op zijn paleis om wat te babbelen over alledaagse dingetjes als het Lockheed-schandaal, het partijlidmaatschap van de NSDAP of de Greet Hofmans-affaire.
ons kent ons Lees verder...

prins overleden

Donderdag 02 December 2004 in categorie Media

Woensdagavond om tien voor zeven is Prins Bernhard naar de eeuwige jachtvelden vertrokken. Eindelijk geen dierenactivisten meer die hem op z'n nek zitten over zijn favoriete hobby. Geen wonder dat hij op 't laatst zo'n haast had.
Verder van de doden niets dan goeds. Vandaar dat ik vooralsnog genoodzaakt ben het hierbij te laten...
prins overleden

mededeling

Donderdag 02 December 2004 in categorie Voor de Notulen & Ter Kennisname

Op dit moment zijn er problemen met de reactiemogelijkheid. Wanneer u reageert komt u op een anti-spam pagina terecht. Dat is niet te bedoeling. Er wordt aan een oplossing gewerkt.
Update: Reacties zijn weer mogelijk. Stuur svp een mailtje wanneer u nog problemen ondervindt.
mededeling

say cheese!

Woensdag 01 December 2004 in categorie Paranoia

Het is ook nooit goed of het deugt niet. Die terroristen van tegenwoordig kun je het moeilijk naar de zin maken. Neem dat gezeur over die foto van Mohammed B. Eerst wilde advocaat Plasman een balkje over de ogen van Mohammed. Dat vond het ministerie van justitie geen gezicht. Dus weg met dat balkje. Maar vervolgens was de advocaat van mening dat zijn cliënt een bril en een muts op moest hebben.

Ik geef toe, een bril staat beter dan een balkje. Maar als je er als verdachte dan zo aan gehecht bent dat je een beetje knap op de foto staat, houd daar dan van tevoren rekening mee...
say cheese! Lees verder...