De opgerekte zondagsrust

Vrijdag 18 April 2008 in categorie Ergernis, Woede of Frustratie

Onlangs was er een hoop gesteggel over hoe vaak de winkels op zondag open mochten. De inwoners van de religieuze reservaten op de Veluwe zien op zondag geopende winkels als een aantasting van de zondagsrust. Geef ze eens ongelijk: hoe kun je nu op zondag rustig in de kerk zitten als je weet dat bij de Mediamarkt die kekke staafmixer in de aanbieding is (op=op)? Die gaat dan aan je diepgelovige neus voorbij. Moet je in het zweet des aanschijns de hutspot weer met de hand prakken!

Gek genoeg debatteert niemand over de onnavolgbare openingstijden van allerlei dienstverlenende instanties, zoals overheidskantoren en banken. Blijkbaar werken ze daar korter dan normale mensen, want je staat er op de meest onverwachte momenten voor een dichte deur. Het begrip 'werkdag' wordt bij die clubs bijzonder creatief ingevuld, heb ik gemerkt.
Heftig bonje met de baas
Laatst ging ik op een regenachtige maandagmorgen naar een bankkantoor. Toen ik in mijn jonge jaren als vakantiebaantje bij een bank werkte, moest ik stipt om 8 uur 15 achter mijn bureau zitten. Twee minuten te laat en ik had heftig bonje met de baas.
Dat is tegenwoordig dus anders. Een briefje op de glazen deur deelde doodleuk mee dat de bank op maandag pas om 13.00 uur openging. De luie donders! Ze moesten zeker nog even hun weekendkater witwassen.

Bij ons stadsdeelkantoor kunnen ze er ook wat van. Het verlengen van een paspoort moet zorgvuldig worden gepland. Na drie uur 's middags beginnen daar de oogjes al dicht te vallen en kom je niet meer binnen. Behalve op woensdag. Dan gaan ze 's morgens uitslapen en mag je tussen twaalf en zes langskomen. Dit presenteren ze als een service aan het publiek, om de mensen met normale werktijden nog een kansje te geven hun burgerzaakjes te regelen.

In de provincie is het nog erger geloof ik. Ik verblijf momenteel in mijn datcha in Friesland. Deze vrijdagmiddag wilde ik in mijn hoedanigheid van hardwerkende huisman nog eventjes wat grof vuil gaan dumpen bij het gemeentelijk afval-inzamelingspunt te Lemmer. Kon niet. Op vrijdag zijn ze maar tot twaalf uur open.
Ik had gelukkig vooraf de openingstijden opgezocht, anders had ik nu toch mooi met twee kuub sloophout ergens triest tussen de weilanden naar een gesloten stalen hek en de alhier onvermijdelijke koeienkonten staan staren.

Hoe zit dat? Waarom is dat? De vorige keer dat ik daar was werd het afvalpunt gerund door één enkel mannetje met een computer en een mobieltje. In mijn herinnering was dat géén streng Islamitische Turk die op tijd moest zijn voor het vrijdagmiddaggebed, maar gewoon een seculiere stoere Fries in een kantoortje!

Geen wonder dat de overheid zo ver afstaat van de burger. Zodra je dichtbij komt zijn ze altijd foetsie...

Tags: