eieren zoeken in amsterdam

Maandag 09 April 2007 in categorie Amsterdam Centraal

Stom genoeg was ik bij het boodschappen doen vergeten om eieren te kopen. En net nu het Vrolijk Pasen is! Listig vroeg ik mij daarom af: kan er in Amsterdam nog ergens naar eieren worden gezocht? En ja hoor, opgelucht stelde ik vast dat er nog plaatsen zijn waar dat kan, eieren zoeken. In Artis bijvoorbeeld.
Tijdens de paasdagen organiseert de dierentuin een 'leuke speurtocht langs verschillende ‘eierleggende’ dieren', aldus de website van de gemeente.
Ik laat deze aankondiging even op mij inwerken. Een speurtocht langs verschillende eierleggende dieren... Daaronder vallen bij mijn weten ook vissen, krokodillen, slangen en zeeschildpadden. Eieren zoeken tussen de krokodillen lijkt mij een minder strak plan. Die oppassers in Artis waren kennelijk toe aan een verzetje.
Eens even zien, welke eierzoekevenementen hebben we nog meer... In speelpark Tun Fun op 't Mr. Visserplein is er een 'Meet & Greet met de Paashaas'. Zo'n zin moet ik altijd eventjes moeizaam wegslikken. Valt dus af.
Volgende optie. Op kinderboerderij De Bijlmerweide wordt 'de ezelstal tot een spannende ruimte omgetoverd waar kinderen naar eieren kunnen zoeken'. Ezelstal? Is die nog over van de kerst? Dat klinkt niet fris. Een beetje door de ezelstront graaien op zoek naar... Op zoek naar wát eigenlijk? Ezels leggen toch helemaal geen eieren? En die 'spannende ruimte' lijkt me ook verdacht. Dan denk je toch meer aan een dark room. O wacht, het is alleen voor kinderen. Nu wordt het allemaal pas echt onzindelijk geloof ik. Ga ik niet heen.

Pasen op Pampus dan? Ik aarzel. Het uitstapje kost bijna twintig euro en dit is toch tamelijk prijzig voor een doosje eieren. Als ik er zoveel vind tenminste. Ik lees nergens iets over garantie. En daarvoor moet ik dan dat hele godverlaten eiland over. Ho, ik ziet 't al, gaat niet door: het zijn chocolade-eieren en wie weet hoe lang die daar al voor Pampus liggen.

Tja, dan blijven er weinig gelegenheden over. Ik zou een van de tientallen Paaslithurgieën met 'bijzonder feestelijk karakter' kunnen afstruinen. Zou het opvallen als ik tijdens de preek schijnheilig op m'n knieën tussen de kerkbankjes doorschuifel op zoek naar eieren? Vast wel. Ondanks het 'feestelijk karakter' van zo'n dienst zal het niet worden gewaardeerd wanneer ik telkens uitroep: "Ja hebbes! Halleluja!"
Dat stoort teveel denk ik.

Zou ik misschien beter kunnen langsgaan bij een van de vele uitvoeringen van de Matthäus Passion? Komen daar eigenlijk eieren in voor? Alleen Milch und süsser Kost staat mij bij. Er is sowieso altijd bar weinig te bikken bij Bach. Lijkt me dus niet de moeite waard.

Zuchtend constateer ik dat Amsterdam eigenlijk onvoldoende eierzoekmogelijkheden biedt. Verbeterpuntje! Ik ben daarom helaas genoodzaakt mijn werkterrein uit te breiden. Bij EasyJet hebben ze voor een prikkie een leuk arrangement: 'Eieren zoeken in heel Europa!'

Tags: