nog even die lijdensweg

Woensdag 14 April 2004 in categorie Overpeinzingen & andere gedachten

Zo terugkijkend kan ik mij niet aan de indruk onttrekken dat deze Pasen toch wat heftiger was dan de meeste voorgaande. Dit zal ongetwijfeld te maken hebben met het mediabombardement en alle commotie rond de film 'The Passion of the Christ' van Mel Gibson.
In andere jaren beschilderden wij braaf onze eieren, verstopten ze en zochten ze weer op. De kruisiging namen wij altijd voor kennisgeving aan. Ondanks het CDA in de regering krijgen de meeste mensen er op Goede Vrijdag zelfs niet eens meer een vrije dag voor. Dit had overigens juist dit jaar wel in de rede gelegen, want dankzij Gibson konden we nu ook daadwerkelijk gaan kijken!
De ultrakatholieke regisseur heeft me trouwens toch wel aan het denken gezet over dat hele Paasgebeuren, zelfs zònder dat ik de film heb gezien. De vragen die mij sinds afgelopen weekend namelijk voortdurend bezighouden zijn: hoe doen ze al die gekleurde zilverpapiertjes om die chocoladepaaseitjes? Gebeurt dat met de hand en in de lage lonen landen? Hebben die mensen eigenlijk iets met Pasen? Is zulk soort werk niet een veel grotere lijdensweg dan een kruisiging?
Het uitpakken is trouwens evenmin een lolletje.