Economie naar de kelder

Donderdag 08 Juni 2006 in categorie Baanbrekende denkbeelden

Toegegeven, ik ben niet best in rekenen. Maar die rekensommetjes van Peijs, daar trap zelfs ik niet in. Want de minister van Verkeer en Waterstaat wil graag letterlijk en figuurlijk een tunnel onder het Naardermeer doordrukken. Vandaag staat in de Volkskrant dat die tunnel ineens een miljard goedkoper blijkt te kunnen dan werd begroot. En dus is een 'omslagpunt' bereikt.

De doorzichtige truc is deze: je begroot de boel ten tijde van de besluitvorming een miljard of wat lager. Bij de aanleg komt vanzelf de ene budgetoverschrijding na de andere. Dat is standaard bij dit soort megaprojecten. Maar dan is de tunnel een voldongen feit en hebben de voorstanders hun zin. Economie wint weer van natuur.

Het is tijd voor radicale maatregelen.

Volgens mij is het tijd voor radicale maatregelen. Laten we voor eens en voor altijd afrekenen met dit gedoe. We bouwen gewoon een tweede verdieping op Nederland. Of beter nog, we graven een kelder uit. Daarin mag de economie dan lekker z'n gang gaan. Brede snelwegen, onbeperkte geluidsoverlast en luchtvervuiling. Bij Europoort een invliegluikje voor Schiphol. Dan kan de rest van de schepping tenminste boven lekker van de natuur blijven genieten.

Het kost natuurlijk een paar centen, maar volgens de rekenmethode Peijs zal dat uiteindelijk best meevallen...

Tags: