De koperdief

Geschreven voor Amsterdam Centraal

Woensdag 21 November 2012 in categorie Amsterdam Centraal

Van alle kleine (?) criminelen is de koperdief toch wel de meest treurige figuur. De ultieme loser, verstoken van elk besef van cultuur, veiligheid en respect voor emotioneel waardevol eigendom. De koperdief zaagt bronzen beelden van hun sokkels, sloopt nietsontziend antieke trapleuningen uit een Artisgebouw en steelt de waterleidingen uit de volkstuinhuisjes van jan met de pet.
Ondertussen richt hij een schade aan die in geen enkele verhouding staat tot de schamele opbrengst van het koper.

De koperdief verdient onze diepe minachting

Het kan niet anders of dergelijke trieste types zijn in verstandelijk opzicht het embryonale stadium nooit te boven gekomen. Nachtenlang zijn ze aan het werk om de bliksemafleiders van kerktorens te slopen, een beeldentuin leeg te roven, grafschennis te plegen, beveiligingssystemen langs het spoor te ontmantelen of leegstaande panden te strippen. En dat terwijl een avondje vakkenvullen bij Dirk waarschijnlijk méér opbrengt. De dagprijs voor zuiver koper is momenteel 5 euro per kilo. Dat lijkt veel, maar het is natuurlijk stompzinnig weinig in verhouding tot de enorme risico's die er dikwijls voor genomen worden.

De koperdief verdient daarom niet anders dan onze diepe minachting. Speciaal voor hem zouden wij het schandblok weer in moeten voeren en hem te kijk stellen op de Dam. Met een bord om de nek: openbaar urinoir, hier gratis pissen.

Tags: