De kosten van de crimineel

Donderdag 27 Januari 2005 in categorie Media

Soms zijn er van die berichten waarbij je verstand stilstaat als eenvoudige burger. Het mijne kreeg althans een flinke vastloper, vandaar dat het even heeft geduurd voordat ik er aandacht aan kon besteden.

Afgelopen maandag meldde de Telegraaf (wie anders) dat criminelen de kosten kunnen declareren die rechtstreeks verband houden met het gepleegde strafbare feit. Ons Openbaar Ministerie vordert de opbrengst van een overval of een illegale hennepkwekerij terug, maar de 'investeringen' mogen daarvan worden afgetrokken.
Voorbeelden die worden genoemd zijn het pistool voor de overval en de plantjes en de huur van de 'bedrijfsruimte' voor de hennepplantage.

Als normaal mens verzin je zoiets niet, behalve als je bij Justitie werkt. Of bij de Telegraaf, want dat mogen we natuurlijk ook niet uitsluiten. Maar ervan uitgaande dat het bericht waar is heb ik toch nog wel enkele vragen. Laat ik mij beperken tot de kwestie van het pistool.

Zo ben ik benieuwd of de overvaller een bonnetje heeft kunnen overleggen voor dat pistool. Gewone mensen moeten immers voor de belastingdienst óók altijd hun bonnetjes bewaren. En is er nog onderscheid gemaakt tussen privé en zakelijke gebruik van het wapen?
Is een overval eigenlijk wel een zakelijke bezigheid of is hier sprake van een hobby? Heeft men gecontroleerd of de overvaller stond ingeschreven bij de Kamer van Koophandel?

Valt de aanschaf van een pistool eigenlijk niet onder 'buitengewone lasten'? Zo ja, dan mag de bandiet alléén het deel van zijn uitgaven aftrekken dat uitkomt boven een bepaald drempelbedrag. De hoogte van die drempel hangt weer af van het zogeheten drempelinkomen. Dat is het totaal van zijn criminele inkomsten in box 1, 2 en 3.
U ziet, er zit meer aan vast dan men op het eerste gezicht zou denken!

Maar goed, u weet nu tenminste zélf ook wat u voortaan te doen staat. Mocht u bijvoorbeeld uw bejaarde schoonmoeder omwille van de erfenis willen ombrengen met een bijl, koop dan gelijk een goeie. Bespaar niet op de kosten. Goed gereedschap is nu eenmaal het halve werk en als u de bon bewaart krijgt u het geld later netjes terug van het Openbaar Ministerie. En voor het geval de aanslag gedeeltelijk mislukt kunt u beter van tevoren informeren of u de kosten voor haar thuiszorg vergoed krijgt. Na een flinke klap met een bijl is de kans dat het mensje nog zelfstandig naar de wc kan namelijk niet zo héél groot.

Ander voorbeeld. Indien u overweegt om ergens een ramkraak te plegen, houd dan zorvuldig alle vooraf gemaakte kosten bij. Allereerst is daar natuurlijk de aanschaf van het ramvoertuig. Let niet op de kleintjes, koop een kloeke terreinwagen en geen Suzuki Alto. De kost gaat nu eenmaal voor de baat uit. Denk ook aan de bijkomende bedragen. Die kunnen nog behoorlijk oplopen! Ik noem die van brandstof, grote beurt, verzekering, wegenbelasting, lidmaatschap Wegenwacht en de Reis & Kredietbrief. Allemaal aftrekbaar!

Natuurlijk kunt u besluiten de wagen gewoon te stelen. Dat wordt ook veel gedaan. Maar dan nóg is het interessant om de verwervingskosten bij te houden. Die krijgt u later namelijk gewoon terug. Zoals uiteraard het inbrekersgereedschap en de strippenkaarten die u gebruikt om op de 'plaats delict' te komen.

Ja mensen, het justitieel bedrijf is een mooi vak. Je hoeft alleen maar te denken in wetten en regeltjes. De rest van je verstand kun je gewoon stilzetten. Zo hoef je ook niet te merken dat de rest van de maatschappij je ondertussen voor gek verklaart. En je verdient er nog een lekker centje mee!

Tags: