Het alarm

Zondag 21 Oktober 2012 in categorie Kunst en Cultuur

In het rijtjeskasteeltje dat wij onlangs kochten, troffen wij een huis-tuin-en-keuken alarminstallatie aan.
Wanneer het alarm geactiveerd wordt door een dief of andere onverlaat, geeft het een seintje aan de meldkamer. Indien de dienstdoende meldkamermannetjes of -vrouwtjes niet zitten te snurken, sturen ze een medewerker langs ons pand. Bij duidelijke tekenen van inbraak bellen ze de politie. Die grijpt de dief dan in de kraag, mogen wij verwachten.

Bij de Rotterdamse Kunsthal vond afgelopen week een grote kunstroof plaats. De Kunsthal exposeert bijna uitsluitend kunst die in bruikleen is afgestaan. De dieven maakten schilderijen buit die samen vijftig tot honderd miljoen euro waard zijn.

Hij zag dat de deur openstond...

In de krant las ik dat het alarm afging bij de meldkamer. Onmiddellijk werd er een medewerker langs de Kunsthal gestuurd. Hij zag dat de deur openstond. Die was 'opengeflipperd' met een stukje plastic. Althans naar het oordeel van Ton Cremers, voormalig hoofd beveiliging bij het Rijksmuseum, die in Het Parool het onmiddellijk ontslag van Kunsthaldirecteur Emily Ansenk eiste.

Uit al deze berichten kunnen wij opmaken dat men bij de Rotterdamse Kunsthal de deur niet helemaal goed op slot had gedaan.
Tevens vermoed ik dat ze daar hetzelfde huis- tuin- en keukenalarm hebben als ik. Met een abonnement op een mannetje dat langsgaat als het afgaat. Het enige verschil is dat er bij mij géén dure kunst aan de muur hangt en bij de Kunsthal wél. Iets zegt mij dat de Rotterdamse Kunsthal voortaan is veroordeeld tot een kwijnend bestaan in de marge van de museumwereld.

Tags: