Stelen op je dooie gemak

Donderdag 19 Oktober 2006 in categorie Criminaliteit en recht

Hé, dat is interessant, even lezen: aankomend psychiater Arne Popma heeft uitgevogeld dat stelende jongetjes tussen de twaalf en veertien jaar minder last van stress hebben dan leeftijdsgenootjes zónder criminele neigingen.

Hoe moet ik dit begrijpen? Dat je van stelen rustig wordt of dat mannelijke diefjes van nature minder opgefokt zijn? Waarschijnlijk is 't het laatste. Je hebt nu eenmaal een aangeboren kalmte nodig om in de supermarkt doodgemoedereerd je zakken vol te kunnen proppen en fluitend de zaak te verlaten.
Jammer eigenlijk. Dat 't niet andersom is, bedoel ik. Het had me nu zo relaxt geleken om in tijden van spanning eens lekker therapeutisch proletarisch te gaan winkelen. Maar ja, ik ben sowieso geen veertien meer. Die dingen worden nou nooit eens onderzocht voor ons oudere jongeren.

De crimineeltjes zullen intussen wel blij zijn met de onderzoeksresultaten. De eerstvolgende keer dat ze weer voor de rechter staan krijgt de edelachtbare het proefschrift van Popma onder de neus geduwd. Kijkt u zelf maar edelachtbare: aangeboren afwijking. Trage hartslag en lage cortisolspiegel. Volledig ontoerekeningsvatbaar!
Wist Popma trouwens dat stelende jongetjes ook nog andere afwijkingen hebben? Zoals te lange vingers?

Tags: