Landsmeer lijkt klaar voor annexatie

Geschreven voor Amsterdam Centraal

Zondag 23 September 2012 in categorie Amsterdam Centraal

In het dorpje Landsmeer is het crisis. De oude garde aan wethouders ligt overhoop met een nieuwe burgemeester. Die wethouders (en daarmee een meerderheid in de raad) vinden daarom dat de burgemeester maar weer zo snel mogelijk haar biezen moet pakken.
De inwoners van Landsmeer vinden daarentegen dat het tijd wordt dat die wethouders maar eens opkrassen. Ze zijn een petitie gestart om de burgemeester te behouden en de wethouders te dumpen.

Enige tijd geleden hadden we op Amsterdam Centraal een verhelderend artikel van Jan Hoek over de verhouding tussen het aantal volksvertegenwoordigers in een gemeente en het aantal burgers dat zij vertegenwoordigen. Daaruit bleek dat in Amsterdam één volksvertegenwoordiger veel meer burgers moet representeren dan zijn collega's in een willekeurig Zeeuws dorp.

Zelfstandig Landsmeer lijkt overbodige luxe

Ook Landsmeer verkeert in een luxe positie. Landsmeer heeft 10.317 inwoners (stand februari 2012). Men heeft een eigen gemeenteraad en een eigen college van burgemeester en wethouders.
In het aangrenzende Amsterdam komt men er veel bekaaider van af. Een stadsdeel als Nieuw-West heeft bijvoorbeeld maar liefst 135.000 inwoners (stand 2010, bron: Wikipedia) en alleen een stadsdeelraad.

Afschaffen
De stadsdelen dreigen te worden afgeschaft omdat oud-minister Donner die extra bestuurslaag maar onzin vond. Straks regeert de centrale stad dus weer over heel Amsterdam. Stadsdeel moet weg, Landsmeer mag blijven.

In de Donner-redenering is het zelfstandig voortbestaan van een dorpje als Landsmeer dus eveneens overbodige luxe. Gewoon herindelen die hap. Inlijven bij Amsterdam. Over honderd jaar zijn alle omliggende gemeenten tóch allemaal geannexeerd, inclusief Amstelveen en Diemen. Dan kunnen we beter nu eventjes doorpakken in het kader van crisis, bezuinigingen, bestuurlijke uitdunning en wat er allemaal nog meer aan argumenten wordt aangevoerd door de donners in ons land.

Verkeerde ideeën
Begrijp me goed: van mij hoeft het allemaal niet, ik houd de Landsmeerders graag te vriend. Nederland mag best kleinschalig blijven. Maar dan kunnen ze beter als de donder die bestuurscrisis oplossen, want nu trekken ze veel te veel aandacht. Dat brengt de volgende minister van BZ maar op verkeerde ideeën…

Tags: