Zwarte Piet geen punt in Amstelveen, nevenfunctie wel

Geschreven voor Amsterdam Centraal

Woensdag 15 Oktober 2014 in categorie Amsterdam Centraal

Wanneer Sinterklaas op 15 november zijn intocht doet in Amstelveen, wordt hij vergezeld van 150 zwarte pieten. Echt zwart. Ondanks de brede nationale discussie heeft het plaatselijke Sinterklaascomité namelijk besloten het simpel te houden en niet af te wijken van de traditionele standaardkleur. In Amstelveen dus geen kaas- en stroopwafelpieten (Gouda) of pieten met roetvegen (Amsterdam). De kans is ook klein dat in dit traditionele dorp de emoties rond deze kwestie hoog gaan oplopen, dus wie doet ze wat?

Amstelveen is geen gemeente van heftige controverses.

Wat ondertussen wél een flinke rel werd is een nevenfunctie van de nieuwe burgermeester Mirjam van 't Veld (CDA). Zij is onlangs toegetreden tot de Raad van Toezicht van omroep WNL. U weet wel, de club van rechtse Wakkere Nederlanders die voortkomt uit de Telegraaf. Die nevenfunctie was tegen het zere been van de Vereniging van Oud-Raadsleden Amstelveen, die vond dat een burgemeester onafhankelijk dient te blijven en zich niet mocht encannailleren met een rechtse omroep.
De huidige raad zag het probleem niet zo en keurde de nevenfunctie goed. Sindsdien woedt er een heftige discussie tussen voor- en tegenstanders in de plaatselijke editie van Dichtbij. Oók eigendom van de Telegraaf trouwens.

Amstelveen is geen gemeente van heftige controverses. De rel rond de burgemeester is binnenkort weer vergeten. En Zwarte Piet blijft hier gewoon zwart. Kwestie van stug doorzetten.

Tags: