Fail Amsterdam

Maandag 16 Maart 2009 in categorie Amsterdam Centraal

Het is crisis, maar het schijnt nog niet erg tot de mensen door te dringen. Dat vindt onze overheid niet leuk. Want een crisisgevoel bij de mensen is wél nodig om op termijn de nodige bezuinigingen en belastingverhogingen te kunnen rechtvaardigen. Nu haalt iedereen nog tamelijk onverschillig zijn schouders erover op. Men is er zelf nog niet door geraakt, ook niet in de portemonnee.

Daarom kwamen onze bestuurders de afgelopen weken bijeen in geheim crisisberaad. Hoe kun je zorgen dat de Amsterdammers het juiste dreigingsniveau gaan ervaren? Af en toe een omvallende bank volstaat kennelijk niet. De spaarcentjes zijn immers toch gegarandeerd. Zelfs een gecrasht vliegtuig maakte de mensen nauwelijks bang. Zolang je niet in Zwanenburg woont...
De geesten zijn rijp voor de depressie!
De grote vraag was dus: hoe krijgen we de bevolking zo ver dat zij het in haar broek doet voor de crisis? Hoe bereiden we ze mentaal voor op het aanhalen van de broekriem?
Aanvankelijk werden er nog wat halfslachtige pogingen gedaan om de mensen op de kast te krijgen met de Noord-Zuidlijn, maar daarmee snijd je je als bestuurder uiteindelijk allen maar zélf in de vingers.

De gemeentelijke psychologische dienst adviseerde tenslotte: je moet de mensen raken in spil van hun bestaan, in datgene waarom hun hele leven draait.
Ikea dus. Voor de zekerheid pakken we ook nog even Villa Arena en de Mediamarkt mee. We laten iemand dreigen met een terroristische aanslag!
Als de mensen straks voor hun geestesoog de Zweedse Gehaktballetjes door de straten zien stuiteren worden ze wel bang en kneedbaar!
Een briljante ingeving!

De hele operatie is dan ook volledig geslaagd. Het heeft een paar rolletjes afzetlint gekost, maar nu zijn in Amsterdam tenminste de geesten rijp voor de depressie!
Met nieuw elan wordt ons straks het vel over de neus gehaald. Omhoog met die gemeentelijke belastingen en heffingen. Ze zijn er helemaal klaar voor!

Foto: Thomas Schlijper.

Tags: