Blunders en crashes

Donderdag 18 Februari 2010 in categorie Persoonlijke notities

SkicrashMijn bioritme is behoorlijk verstoord de laatste dagen, want ik moet natuurlijk naar de Olympische Winterspelen in Vancouver kijken. Niet dat ik nu iemand ben die daar met alle geweld voor op wil blijven, maar telkens als ik op het punt sta om de televisie uit te schakelen laten ze iets sensationeels zien. En dan doel ik niet op de prestaties van de sporters, want die interesseren mij eigenlijk geen of nauwelijks bal.
Nee, het zijn de vele organisatorische blunders die mij aan het beeld gekluisterd houden.

De toon werd gezet toen al voor het officiële begin van de spelen een jonge rodelaar met zijn sleetje crashte en daarbij tragisch het leven liet. Daar zal ik natuurlijk geen grappen over maken. Anderzijds is het misschien niet echt verstandig het noodlot te tarten door met 140 kilometer per uur ruggelings op een gemodificeerde strijkplank naar beneden te scheuren.

Zo blijf je tenminste kijken!

In de auto zitten we met autogordels, kreukelzones en airbags. Rodelaars hebben alleen een helm en een veredeld gympakje. Het IOC vindt dat goed, want het is sport.
Laatst was in het nieuws de initiatiefgroep Uit Vrije Wil. Deze prominente senioren willen de wettelijke mogelijkheid hebben om zelf te bepalen wanneer ze uit het leven stappen. Ik zeg: ga rodelen.

Na de openingsceremonie kwam het geblunder pas echt goed op gang. Dweilmachines die niet werkten, ijs dat niet deugde, de tijdwaarneming die op hol sloeg, een mysterieus fluitje na de start, bobo's die zich ermee bemoeiden, discussie, irritatie. Sven Kramer is er niks bij, dus dan ga je de tv niet uitzetten op zo'n moment.

Ook nog naar het skiën gekeken. Lieftallige jongedames die zichzelf (alweer) met hoge snelheid te pletter stortten tijdens de korte afdaling. Ik zag meerdere meisjes tien meter hoog door de lucht vliegen en daarna als een Turks vliegtuig met kapotte hoogtemeters ter aarde smakken. Daarbij vermorzelden ze menig poortje en gleden ze als lappenpoppen nog honderd meter door.
Je moet er maar trek in hebben. Typisch van die vrouwen die hebben gekozen voor hun carrière in plaats van kinderen. Want enig nageslacht kun je in de toekomst wel vergeten na zo'n crash. Dat is één grote omelet daarbinnen.

Nu al is het absolute hoogtepunt van deze Winterspelen uiteraard het ladderzatte optreden van Erica Terpstra op de radio. Er waren ook beelden van. Wat is dat toch een heerlijke vrouw. Er was een glaasje wijn niet goed gevallen, zei ze achteraf. Het is bekend dat vrieskou en alcohol absoluut niet samengaan. Ook zal ze zich verkeken hebben op de heftiger uitwerking van alcohol bij sterk verminderd lichaamsgewicht. Ze heeft op dat punt veel minder incasseringsvermogen dan vroeger. Het goede nieuws is dat we binnenkort weer de ouderwets gezellige dikkerd ('de Terp') op tv kunnen verwachten, want al die glaasjes wijn zorgen voor de nodige aangroei.

Geweldig die Winterspelen! Ik zou ervoor willen pleiten om in het vervolg standaard een groot aantal blunders in het programma op te nemen. Zo blijf je tenminste kijken.

Tags: