De achterbank

Zaterdag 20 Februari 2010 in categorie Verhelderende Gesprekken, Politiek & Maatschappij

DienstautoDe chauffeur: In eerste instantie is het wel balen natuurlijk als zo'n kabinet valt. Je moet maar weer afwachten wat voor soort premier je straks dan weer in je wagen krijgt.
Maar aan de andere kant was ik ook wel een beetje uitgekeken op Balkenende. Het vertrouwen was weg, om zo te zeggen. Vannacht nog: om 12 uur belt hij van kom maar met die auto. Om 4 uur waren we nóg niet weg.

En áls we dan eindelijk een keertje op huis aan kunnen, moet ik de hele weg dat gejank vanaf de achterbank aanhoren.

Zo van: "Ja, en ik had nooit iets met die Bos moeten beginnen, dat zie je nou weer, je moet nooit op het uiterlijk afgaan, nu heb ik wéér mijn kabinet niet kunnen afmaken, had ik nou die baan in Brussel maar gepakt, Herman (van Rompuy, red.) is ondertussen lekker president van Europa en ik sta met lege handen, internationaal word ik nooit meer serieus genomen, die G20 kan ik nu ook wel verder vergeten. Mijn vrouw zei nog wat moet je dan ook in dat Afghanistan, maar het staat zo stoer en ik mocht bij Obi op bezoek, ik ben zielig, dus Joop (dat ben ik) laten we bidden..."

Ik zeg: "Ho, excellentie, u verwacht toch niet van mij dat ik hier midden op de A13 mijn handen over het stuur ga zitten vouwen en mijn ogen dichtdoe, of wel?"

Balkenende is er gewoon ingeluisd!

Typisch Balkenende. Overziet de consequenties van z'n handelen niet. Zo zijn we indertijd ook in Afghanistan terecht gekomen. Tijdens het wachten hoorde ik vannacht op de radio zo'n betweter in internationale studies uitleggen dat er maar een paar legers in de wereld geschikt zijn om die klus in Afghanistan te klaren. En die zitten er allemaal al! Wij zijn dus voor eeuwig gedoemd om daar de boel te blijven opbouwen en de Talibanezen af te schieten. We hebben simpelweg geen opvolgers! Balkenende is er gewoon ingeluisd! Daarom moet hij nu doen alsof hij wil blijven, maar hij mág niet eens weg van de NAVO.

Dat zijn nou de Nederlandse politici. Naar buiten toe een grote mond, maar ondertussen doen ze het in hun broek omdat ze weer een vreselijke fout hebben gemaakt. En wie mag dan de achterbank weer schoonmaken? Precies.

Tags: