Ik voel daar helemaal niks voor!

Dinsdag 07 April 2009 in categorie Lijf en ledematen

dead sea - dode zee © verbal jamVan het dorp Tripscompagnie had ik nog nooit gehoord.
Tot vandaag. Vandaag stond het in de krant.
Het ligt daar ergens in Oost-Groningen, op een plek waar de rest van Nederland eigenlijk nooit komt.

Maar dát moet gaan veranderen! Ze zijn van plan er een meer aan te leggen dat net zo zout is als de Dode Zee. Want zout hebben ze genoeg in Oost-Groningen. En nu willen ze gaan kijken wat ze daarmee in 'de toeristische en wellness-sfeer' kunnen doen, aldus de voorzitter van de streekraad Oost-Groningen.

Ik krijg al hoge bloeddruk van zo'n uitdrukking als 'wellness-sfeer', laat staan als ik dan ook nog een tijdje in al dat Oost-Groningse zout moet gaan liggen weken. Ze willen nog een 'haalbaarheidsonderzoek' uitvoeren.
Ik kan ze nu al zeggen: dit is niet haalbaar. Scheelt weer een hoop geld.

Tussen jou en de horizon is er meestal niets.

Want het zoutmeer in Groningen gaat één belangrijk element missen en dat is hitte. Uit eigen ervaring weet ik dat het bij de échte Dode Zee zo godsgruwelijk heet is, dat je blij bent als je in het water kunt liggen, al is het dan maar voor hooguit tien minuten. Nou ja, 'in' het water is ook iets teveel gezegd, want door het hoge zoutgehalte drijf je er grotendeels bovenop.
Maar het is altijd leuk om iets wat je op school nog hebt geleerd bij aardrijkskunde, eens in de praktijk te ervaren.

Dit had ze nu in Groningen ook wel geinig geleken. Ik maak me daar even een voorstelling van.
Je moet eerst bijna driehonderd kilometer reizen naar een gebied waarvan het nog maar de vraag is of je TomTom het al kent.
Tussen jou en de horizon is er meestal niets. De lucht is strak grijs en er staat een stevige noord-westen wind, bij een gevoelstemperatuur van zes graden Celcius.

Tegen betaling van minstens vijftig euro mag je een kwartiertje als een pekelharing met kippenvel gaan liggen bibberen in dat Groningse wellness-gebeuren.
Langer mag niet, anders raak je onderkoeld en uitgebeten.

Ik hoop niet dat men zich daar in Oost-Groningen nu weer achtergesteld gaat voelen als ik zeg: ik voel daar helemaal niks voor!

Tags: