Zuinigheid voor veiligheid

Maandag 11 Februari 2008 in categorie Schandelijke taferelen

Twee jaar geleden schreef ik op Amsterdam Centraal een artikel over het gevaar van grote vrachtwagens in de stedelijke omgeving. Dit naar aanleiding van een tragisch ongeval waarbij de 21-jarige Mirella de Reijke om het leven kwam. De teneur van het artikel was dat de overheid zich nu niet bepaald voortvarend is in het nemen van infrastructurele maatregelen ter bescherming van zwakke verkeersdeelnemers.

Goede bedoelingen zijn en waren er zeker. De gemeente Amsterdam heeft een aantal beruchte 'blackspots' aangepakt en ook spiegels op drukke kruisingen geplaatst.
Maar landelijk bezien verzanden de maatregelen in bureaucratie en misschien ook wel onverschilligheid. Fietsers moeten het voornamelijk doen met wat goedkope voorlichting: 'Ga bij het stoplicht vooral niet in de dode hoek van een vrachtwagen staan!'
En daarmee ligt de verantwoordelijkheid weer heel gemakkelijk bij de zwakke verkeersdeelnemer en niet bij degene die het gevaar veroorzaakt.
'Het mag natuurlijk geen geld kosten!'
Vandaag komt het Algemeen Dagblad met het bericht dat waarschuwingssystemen ter voorkoming van dode-hoek ongelukken ongebruikt op de plank blijven liggen. De transportsector houdt de hand op de knip en de overheid doet moeilijk bij het toelaten van dergelijke systemen.

Volgens het AD komt er elke 2,5 week iemand om het leven bij een ongeval dat te wijten is aan de dode hoek van vrachtwagens. Het aantal slachtoffers op dat gebied is in vijf jaar tijd gestegen van zeven naar negentien (2006). Het waarschuwingssysteem Lexguard is al een jaar op de markt. Het kost tussen de 600 en 900 euro en het is redelijk eenvoudig te monteren. Op de voor- en zijkant van truck worden detectiestrips aangebracht. Hoe langer de vrachtwagen, hoe meer strips er uiteraard nodig zijn en dat verklaart ook de variatie in prijs.

Om één en ander in perspectief te zetten: we hebben het hier dus over een systeem dat minder kost dan pakweg een breedbeeld LCD-televisie. Maar omdat overheid te laks en de transportsector te gierig is, valt er elke tweeënhalve week een dode.
Dat u het maar even weet: zo weinig is een leven tegenwoordig nog maar waard...

Zie ook:

Algemeen Dagblad: 'Elk ongeluk een steek door het hart'.

Tags: