Biechten via internet

Dinsdag 10 Februari 2004 in categorie Altijd handig, Religie

Via de Volkskrant lees ik een berichtje van het ANP dat de biechtsite van de Groningse dominee Van der Veen een groot succes is. “Gelovigen en ongelovigen biechten aan de dominee en zijn vrouw over veelal zware problemen als zelfdoding, overspel, incest of relaties”, vertelt het ochtendblad.

Ik heb hier toch een paar vragen en kanttekeningen bij...

Allereerst is de biecht een Rooms-Katholiek fenomeen. Een dominee -laat staan diens vrouw- is in Gods ogen dus in het geheel niet bevoegd om de biecht af te nemen! Voorts kan er géén straf worden opgelegd (tien Weesgegroetjes of zo) en geen absolutie worden verleend.

De biecht is ook niet anoniem, want u moet zich op de site registreren om digitaal uw verhaal te kunnen doen. Wees dus gewaarschuwd: onze Lieve Heer logt indirect uw IP-nummer en dit kan op de Dag des Oordeels tegen u worden gebruikt!

Biechtcamper

De dominee pakt de zaken doortastend en vooruitstrevend aan, dat moet worden gezegd. Hij heeft namelijk ook de beschikking over De Biechtcamper. In de zomer gebruikt het echtpaar Van der Veen de camper natuurlijk voor de kampeervakantie naar het Sauerland. En om dat ding de rest van het jaar nou te laten wegroesten in de schuur is ook zonde. En dus zetten zij het wagentje in voor de biechtende medemens. Slim bekeken, ik kan niet anders zeggen!

Op 13 februari aanstaande staat de Biechtcamper in de binnenstad van Leeuwarden, bij het beeld van de Friese paarden. U kunt schichtig om u heen kijkend aankloppen, snel naarbinnen glippen en vervolgens aan de dominee opbiechten dat u wel vaker op die manier campers bezoekt, maar dan om uw ziel en zaligheid bij een hoertje bloot te leggen. Trouwens, even voor de dominee: is het daar geen betaald parkeren bij die Friese paarden of vergis ik me? Ja, daar denk ik nu ineens aan, ik zeg 't maar even, het zal je toch niet gebeuren dat je tijdens de biecht wordt weggesleept, nietwaar?

Maarrr... U bent dus wel gewaarschuwd dat het hier dus feitelijk gaat om het illegaal uitoefenen van de biechtafname door de domineesechtpaar! De biecht is géén erkend fenomeen binnen de Protestantse Kerken, samen op weg of niet, dus waarschijnlijk zijn dominee Van der Veen en zijn vrouw alleen maar verzot op vreselijke verhalen! O ja, en tot slot nog even een vraagje voor de Volkskrant: hoe biecht een mens zijn zelfdoding op?

Maar voor de rest zou ik zeggen: Komt zaterdag allen tesamen in de biechtcamper bij de Friese Paarden!

Tags: