« troep | Home | war jargon »

 

Gruwelijke geluiden

Donderdag 27 Maart 2003 in categorie Religie, Media

Ik zit gistermiddag lekker in mijn autootje naar de praatradio te luisteren en het programma Stand.nl (spreek uit: standpunt en el) komt voorbij. Nu ben ik normaal niet zo dol op programma's waarin luisteraars hun zegje kunnen doen, want doorgaans wordt het gehalte 'gesundes Volksempfinden' in de ether dan al snel hoger dan goed voor mij is. Maar vooruit, ik ben bijna waar ik wezen moet, dus laat maar even aanstaan.

De stelling van deze keer is: 'Schokkende oorlogsbeelden moeten op tv'
Al bij de eerste beller gaat het helemaal mis. De man deelt mee dat hij in het verleden al eens aan de ontbijttafel werd geconfronteerd met een gruwelijke foto op de voorpagina van zijn ochtendblad. Waarop hij vervolgens intens onpasselijk werd. Maar tóch vindt hij dat men dit soort dingen ook gewoon op de televisie moet laten zien, want de wereld móet en zál weten hoe afschuwelijk de werkelijkheid van de oorlog is! Keiharde confrontatie met de gevolgen is de enige manier om de mensen het oorlogvoeren af te leren.

Ik heb zo'n vermoeden dat je de lieve heer niet echt een plezier doet met dit gezever.

Met elke zin grijpt het wereldleed de man heftiger bij de strot, bijkans tot jankens toe. Ik hóór presentator Sjors Fröhlich denken: "Waar is hier de nooduitgang?" Terwijl de man nog na zit te snikken redt hij zich er vaardig uit met een "Uw standpunt is duidelijk, dank u wel." Zucht van verlichting. Mijn autoradio ontspant zich weer.

Wat zo'n oorlog toch allemaal teweeg brengt bij de bellers! Vanmorgen óók weer zoiets! In een aangrenzende kamer hoor ik de EO-radio overmijdelijk, maar toch nog onverwacht, aandacht besteden aan enige religieuze emoties in relatie tot de oorlog. Ik ben te laat bij de uit-knop van de radio.
"Bidden, en echt vóórbede gaan doen, dat is hard werken!" neuzelt iemand uit mijn dure speakerboxen.
Nu wil ik hier niet gaan zitten schamperen over iemands religieuze beleving, maar ik héb zo'n flauw vermoeden dat je onze lieve heer niet écht een plezier doet met dit gezever. En mij al helemáál niet!
Ik overweeg nu ernstig om Sjors Fröhlig te gaan vragen of de volgende stelling niet kan zijn: 'Schokkende geluidsfragmenten moeten niet op de radio!'

Aan de andere kant: soms vind ik mijn eigen gezeik óók niet te harden...

Ik ben niet voor niets tegen deze oorlog!

Tags: