Mijn broeikasgas

Zaterdag 24 Januari 2009 in categorie Amsterdam Centraal

Ben ik mij wel bewust genoeg van mijn eigen CO2-uitstoot? Dat zijn zo van die levensvragen die mij wel eens overvallen, meestal wanneer ik nietsvermoedend op de wc zit. Een bezigheid die op zichzelf ook niet geheel klimaatneutraal zal zijn, want methaan is ook een broeikasgas.
Sommige mensen gaan heel ver in die bewustwording. Die vogelen precies uit in hoeverre ze de planeet tot last zijn qua uitstoot van broeikasgassen. Op de website van Sicirec kun je bijvoorbeeld precies berekenen hoeveel je CO2-voetafdruk (zo noemen ze dat) bedraagt. Je kunt opgeven hoeveel je reist en met welk vervoermiddel, of je vlees eet, hoeveel gas en elektriciteit je verbruikt. Daaruit rolt dan het bedrag dat je kunt overmaken om CO2- of zelfs Klimaatneutraal te leven. Mocht de zee dan een keer over de duinen slaan, dan heeft het tenminste niet aan jou gelegen!
Elke burger krijgt een persoonlijke pagina op internet
Incasseren
Blijkbaar is eveneens uitgerekend hoeveel CO2 een mens zélf per dag uitademt. Dat is 900 gram, oftewel ongeveer 330 kilo per jaar. In een mensenleven, uitgaande van 75 jaar, is dat 25.000 kilo. Vijfentwintig ton, kun je ook zeggen, dat klinkt nog erger! En dan heb je verder nog helemaal niks gedaan, behalve ademen!
Men schat dat in Nederland elke inwoner gemiddeld verantwoordelijk is voor een CO2-uitstoot van 11 ton per jaar. Dat is inclusief de uitstoot van industrieën die allerlei dingen voor ons maken en aan ons leveren.
Zoals bekend kunnen wij dit allemaal compenseren door bomen aan te planten. Hier of elders in de wereld. Gemiddeld zou ons dit dan per persoon een tientje per ton moeten gaan kosten.
Ik verwacht dat het niet lang meer duurt voordat de overheid dit bedrag gewoon bij iedereen gaat incasseren. Dan staat er straks op ons belastingbiljet een post 'Uitstootcompensatie'. Elke burger krijgt een persoonlijke pagina op internet onder de naam Mijn Broeikasgas, naar analogie van Mijn KPN en Mijn Postbank. Daar kun je dan precies je uitstootsaldo zien.

Mierenneuken
Heel goed dat men ons bewust wil maken van de invloed die wij als individu kunnen hebben op de klimaatverandering. Maar niet klimaatneutraal gaan mierenneuken! Want soms krijg ik het idee dat ze ons toch wel wat al te makkelijk om de oren slaan met al die tonnen CO2. Me dunkt dat we heus wel ons best hebben gedaan. We scheiden al jaren ons afval, sjouwen de flessen naar de glasbak en de kranten naar de papierbak, hangen ons huis vol met spaarlampen, kopen HR-ketels, worden massaal lid van Natuurmonumenten en kopen groene stroom. En dan heb ik nog niet eens over onze eigen CO2-absorberende volkstuintjes!
Maar dáár hoor je ze dan niet meer over! Heeft dát dan niet geholpen? Hoeveel ton CO2 scheelde dat? Wij willen ook wel eens een complimentje! En niet steeds weer dat gezeik over onze ecologische voetafdruk!
Ik lóóp al op m'n tenen!

Koffieautomaten
Afgelopen week schreef ik op Amsterdam Centraal een stuk over de milieubelasting op terrasverwarming. De GroenLinks-fractie van de stadsdeelraad in Amsterdam-Centrum wil die invoeren. Terrasverwarming is natuurlijk heel slecht voor het milieu in Amsterdam en ver daarbuiten. Maar toen ik over de CO2- footprint van de koffieautomaten bij de stadsdeelraad begon, werd daar door GroenLinks niet op ingegaan. Terwijl ik het toch serieus bedoelde. Want hoeveel kilowatt verstoken die dingen bij elkaar in een werkweek? Hoeveel ton kooldioxide is dat per jaar? Jaaa, als je begint over terrasverwarming kun je de overheidskoffiemachines niet buiten schot laten! Dan moet je van GroenLinks tot Rechts de hand in eigen CO2-boezem durven steken! De muren van warme lucht bij de ingangen van warenhuizen aanpakken. De megaverspilling aan reclameverlichting in de stad gaan milieubelasten.
Want selectief klimaatneutraal denken willen we natuurlijk niet! Dat zou niet eerlijk zijn...

Bron cijfers: Bosbouwbeleggingen.nl, Sicirec.org

Tags: