Fries fatsoen

Donderdag 29 Januari 2009 in categorie Ergernis, Woede of Frustratie

Een onderwijsinspecteur in Friesland had geconstateerd dat schoolkinderen zich 'onfatsoenlijk' gedroegen tegenover hun docenten. In Lemsterland krijgen de kinderen daarom vanaf vandaag een 'etiquetteboekje'. Ze schijnen namelijk geen idee te hebben hoe het wél moet. Dat boekje gaat ze dat vertellen.
Wanneer ze overhoord worden is niet bekend.
In Friesland kan zoiets nog. Daar zijn de kinderen zo fatsoenlijk dat ze dit überhaupt pikken. In onze grote steden zou je als inspecteur worden weggehoond met zo'n etiquetteboekje.

Eigenlijk ben ik wel nieuwsgierig waaruit het onfatsoen van die kinderen dan bestaat. Zeggen ze jij in plaats van u tegen de leraar? Praten ze Nederlands in plaats van Fries? Wensen ze het onderwijzend personeel regelmatig de vreselijkste Friese ziektes toe? Slaan ze de juf op de kont zoals ze thuis de koeien doen (huu! haa! vort! doorlopen jij!)?
Mijn eigen ervaring met Friese kinderen in Lemsterland is, dat ze over het algemeen juist erg rustig en beleefd zijn. In elk geval tot ze de leeftijd hebben bereikt dat ze gaan comazuipen in de caravan achter de stal.
Twintig broertjes en neefjes erbij
De onderwijsinspecteur had tevens vastgesteld dat de docenten zich juist héél goed gedroegen tegenover de kinderen.
Maar ja, wat is 'heel goed'? Misschien hebben ze in Lemsterland wel een heel ander besef van fatsoen dan wij hier in de Randstad. Mogelijk hanteren de docenten daar de pedagogische principes van mensen als dominee Ype Schaaf, waarbij een flinke Friese oorvijg op z'n tijd niet wordt geschuwd. Met brave, gezeglijke en fatsoenlijke jongetjes als in dat filmpje mogen ze in Friesland hun handen dichtknijpen.

In Amsterdam-Slotervaart zou de dominee hiermee niet weggekomen zijn. Daar halen zulke jongetjes er meteen hun twintig broertjes en neefjes erbij, schoppen de dominee in elkaar, tuigen de cameraman af en gaan op de loop met z'n apparatuur. Want camera's, daar houden ze sowieso niet van. Ook niet van dominees trouwens.

Nee, zolang ze in Friesland nog inschatten dat een etiquetteboekje daadwerkelijk kan helpen bij de opvoeding, is het daar feitelijk nog helemaal niet zo slecht gesteld met de jeugd.

Tags: