De voyeur van Hulst

Dinsdag 02 Oktober 2007 in categorie Altijd handig

Kent u nog die producten van knullige kwaliteit zoals ze vroeger bij massa's aangeboden stonden in de Avro-bode en de Anwb-Kampioen? Tegenwoordig zie je ze vooral bij TelSell, maar ze zijn nog niet helemáál uit de bladen verdwenen. Klassiekers zijn de röntgenbril, de vibrerende slankheidsgordel, de wonderwax waarmee de auto weer showroomnieuw leek en de dubieuze geldleningen met woekerrente.

Ze werden altijd aangeboden door ietwat obscure postorderbedrijfjes in de zuidelijke grensstreek, met postbusnummers in plaatsjes als Baarle-Nassau, Sas van Gent, Hulst of Valkenswaard. Want tot op de dag van vandaag is het nog altijd handig om direct door de achterdeur België in te kunnen vluchten wanneer Tros Opgelicht in de voortuin staat.

Onlangs zag ik zowaar nog een paginagrote advertentie van de firma Tecnica in een computerblad staan, waarin men mij vanuit Hulst een 'buitengewone scope' voor slechts ¤ 49,63 trachtte aan te smeren. Met die 'scope' werd zo te zien een telescoop bedoeld. Ik moest snel reageren, want 'de productie was beperkt tot enkele exemplaren'.
Ik zie nu voor mijn geestesoog een postorderklusser in zijn tuinschuur te Hulst met een productielijn van vijf van die 'scopes' op z'n werkbankje. En wat kun je daar nou mee, met zo'n 'scope'? Welaan, beste lezer, met dit 'zeer krachtige optisch instrument', dat is ontworpen 'in navolging van militaire technologie', kunt u details zien op wel vijfduizend meter afstand. Zelfs 'bij het vallen van de nacht' of 'doorheen een venster'. U kunt de 'scope' gebruiken in het bos, in de bergen, bij de zee en zelfs bij u thuis vanaf het balkon. U blijft zelf onopgemerkt.

De advertentie babbelt zo nog een hele tijd enthousiast voort over de mooie dingen die u er allemaal mee kunt waarnemen. Van de bloemetjes tot de bijtjes, van de sterretjes tot de maan. Fantastisch gewoon! En dat voor nog geen vijftig euro!
Menigeen zal onder het lezen alvast denken: "Ja, fuck die bloemetjes en bijtjes, ik ga eens even lekker gluren bij de buren!"
Shit, betrapt! Want meneer Tecnica schrijft in de laatste zin: 'Wij veroordelen scherp een indiscreet gebruik van dit ultraprecieze en compacte instrument!'

Ja, ammehoela! Die Tecnicatuinschuurklusser zit zélf ook te gluren! Hij heeft zichzelf al verraden! Ergens in de tekst staat namelijk de zin: 'U blijft 'kilometers onttrokken aan het oog van degene die u gadeslaat'.
Let wel: degene.
Op school hebben wij geleerd dat dit aanwijzend voornaamwoord verwijst naar personen en niet naar dingen.
Inwoners van Hulst, u bent dus gewaarschuwd voor de vieze man met de 'scope'! Gordijnen dicht!

Tags: