De administratie van de holocaust

Dinsdag 30 Januari 2007 in categorie Het vaderlandsch cultuurgoed

Afgelopen zaterdag werd de holocaust herdacht. Minder aandacht kreeg het feit dat vorige maand de holocaustarchieven werden opgengesteld. In de Duitse stad Bad Arolsen liggen namelijk al meer dan zestig jaar de dossiers opgeslagen van alle holocaustslachtoffers. De nazi's waren berucht om hun administratieve grondigheid.
De archieven bleven meer dan zestig jaar gesloten voor het publiek, behalve voor directe verwanten van de slachtoffers. Historici hadden bijvoorbeeld geen toegang.
In Bad Arolsen bevindt zich bijna 26 kilometer aan dossiers met samen zo'n zestig miljoen bladzijden. Ook het dossier van Anne Frank is er te vinden. In april vorig jaar zegde de Duitse minister van justitie Brigitte Zypries (SPD) toe een openstelling van het archief niet langer tegen te houden. In juli kwamen Duitsland, Israël en de VS overeen onderzoekers toegang te verlenen. Het archief werd in de maanden daarna ontsloten in samenwerking met het Holocaust Museum in de Verenigde Staten.
Menigeen vraagt zich af waarom het meer dan een halve eeuw heeft moeten duren voordat het holocaust archief werd geopend. Al die tijd gold het excuus van privacybescherming voor de slachtoffers. De ware reden zal echter zijn dat het holocaustarchief nu niet bepaald een stukje historisch 'erfgoed' is waar Duitsland mee te koop wil lopen.

De Amerikaanse zender CBS besteedde vorige maand in het programma '60 minutes' aandacht aan de openstelling van de holocaustarchieven en nam drie overlevenden mee naar Bad Arolson om hun eigen dossiers in te zien. Wie de ietwat irritante presentator Scott Pelley weet te negeren ziet indrukwekkende televisie (smakeloze reclame vooraf).

Ongetwijfeld zullen er instanties zijn die de Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad als een van de eersten uitnodigen om eens een kijkje te komen nemen in Bad Arolsen. Hij mag -nee móet- dan alle 17,5 miljoen dossiers stuk voor stuk doorlezen. Ik ben benieuwd hoe het daarna staat met de holocaustontkenning in Iran.

Tags: