Van Bommel afgestraft

Donderdag 08 Januari 2009 in categorie Ergernis, Woede of Frustratie

Heb je nu je zin Van Bommel? Zie je: dat komt er nou van! Nu mag je van rabbijn Evers niet op de Auschwitz-herdenking komen! Je hebt daar niets te zoeken volgens hem. Want Auschwitz was een explosie van haat tegen onschuldige mensen en dat begrijp jij kennelijk niet. Israël verdedigt zijn inwoners. Tijdens die demonstratie was er zoveel haat tegen Israël, dat het niet verstandig zou zijn als je bij die herdenking je gezicht laat zien.
Ik citeer (ietwat vrij) nog steeds de rabbijn.

Het kronkelig denktraject van sommige mensen kan ik niet volgen. Waarschijnlijk is de rabbijn in de veronderstelling dat Harry van Bommel zich al het hele jaar heeft verheugd op die Auschwitz-herdenking. Dat hij hem hiermee straft.
Of Evers is bang dat het SP-kamerlid daar keihard 'Intifada, intifada' gaat roepen. Terwijl Harry dat toch altijd volkomen geweldloos bedoelt!
Harry zit nu uit te huilen bij Gretta en Anja. De straf is ook wel buitenproportioneel zwaar. Maar dat had hij kunnen weten. Zo doen ze dat nu eenmaal binnen de cultuur van rabbijn Evers. Hij mag nog blij zijn dat hij geen fosforgranaat door z'n brievenbus heeft gekregen. Hoe komt de rabbi er toch bij om een relatie te leggen tussen de genocide van ruim een halve eeuw geleden en het huidige optreden van Israël in de Gaza-strook? Met andere woorden: als je zelf onnoemelijk geleden hebt, is het dan akkoord om ook een ander te laten lijden? Het droevig resultaat zal zijn dat je eigen lijden steeds minder serieus genomen wordt.
Eigenlijk is het optreden van rabbijn Evers dus helemaal niet goed voor de nagedachtenis van die miljoenen holocaustslachtoffers.
Bij nader inzien lijkt het me onverstandig dat rabbijn Evers naar die Auschwitz-herdenking komt.


Uit de agenda van Harry van Bommel (bron: website SP). Laat hij trouwens eerst maar eens leren hoe je Auschwitz schrijft...

En dan nog dit:
Vanmorgen werd mijn tweede hometown Nahariya, in het noorden van Israël, vanuit Libanon beschoten met raketten. Deze zijn vermoedelijk afgevuurd door een Palestijnse groepering. Dus later niet zeuren over wie er is begonnen.
In de Jabotinskistraat staat het huis van mijn schoonmoeder, daar wonen we vaak. Honderd meter verderop sloeg een van de raketten door het dak van een bejaardenhuis. Verschillende mensen raakten licht gewond. Ze hebben 'ons' huis dus maar net gemist.
Waar bemoeien die Palestijnen zich mee? Als het nodig is ben ik zelf mans genoeg om mijn schoonmoeder aan te pakken!

Tags: