drankmisbruik

Maandag 29 Januari 2007 in categorie Het vaderlandsch cultuurgoed

Elke fatsoenlijke baas zou een werknemer met een drankprobleem met ziekteverlof sturen en erop aandringen hulp te zoeken. Zo niet de vaderlandse omroep. Allereerst gaf de mollenzender Tien zangeres Bonnie St Clair nog een tijdje de gelegenheid om samen met Viola Holt eens lekker door te zakken in het programma 'Het Glas is Halfvol'.
Daarna mocht BNN het karwei afmaken door haar mee te laten doen aan de Nationale IQ-test 2006, waar zij een iq van 52 scoorde. Bonnie St Clair maakte vervolgens bekend de test te willen overdoen omdat volgens haar het stemkastje niet deugde.
Kortom, de afgelopen weken beleefde onze vaderlandse cultuur weer ongekende hoogtepunten! Dat alcoholisme anno 2007 als een ziekte wordt beschouwd is tot omroepproducenten blijkbaar nog niet doorgedrongen. In die kringen zou een iq-testje dus eveneens geen overbodige luxe zijn. Zeker, Bonnie St Clair doet zelf aan die dingen mee en is uiteindelijk zelf verantwoordelijk. Maar uitgerangeerde artiesten zijn in hun wanhoop blijkbaar wel vaker ontoerekeningsvatbaar. Misschien is het een idee (ik opper maar wat hoor) om deze mensen enigszins tegen zichzelf in bescherming te nemen.

Mogelijk vertroebelen de ambities het ethisch blikveld van programmamakers. Hoopt presentator Patrick Lodiers met de iq-test soms opnieuw een Televizierring in de wacht te slepen, net als met het josti-programma De Lama's? Weinig kans. Iets dergelijks deden wij vroeger al op de basisschool en ook toen al was het buitengemeen vervelend.

Ik ben geen een fan van Bonnie St Clair en eigenlijk zal het mij allemaal de reet roesten, maar nu ik toch bezig ben wil ik haar wel even een hart onder de riem steken. Een score van 52 duidt op debiliteit. Klaag BNN dus aan wegens het schaamteloos exploiteren van een verstandelijk gehandicapte.

De iq-test zélf spoort overigens ook niet. Zo luidt een van de voorbeeldvragen:

Van welk spreekwoord komt de betekenis het dichtst in de buurt van de zin:
"Je kunt niet slagen als je het niet probeert."

De mogelijke antwoorden zijn:

a. Oefening baart kunst.
b. De ene dienst is de andere waard.
c. Wie niet waagt, die niet wint.
d. Alle begin is moeilijk.

Volgens de test luidt het antwoord op deze vraag: d.
Jammer, jammer, helaas, dat is dus fout! Het juiste antwoord moet zijn: c.

Bonnie St Clair kan daarom met een gerust hart de test gaan overdoen en daarbij willekeurig knoppen indrukken. Want een ander spreekwoord zegt:
c. Niet geschoten is altijd mis.

Tags: