Zakkenvullen uit de schatkist

Vrijdag 07 Juli 2006 in categorie Schandelijke taferelen

Ik pleit voor vervroegde verkiezingen. Niet alleen om het kabinet Balkenende III te jennen, maar vooral om het nieuwe kamerlid Gonny van Oudenallen eens flink een oor aan te naaien. Want als er iemand schandelijk misbruik maakt van de sociale voorzieningen is zij het wel.
Mevrouw Van Oudenallen is berucht geworden door de zogeheten 'bonnetjesaffaire' gedurende haar lidmaatschap van de vorige Amsterdamse gemeenteraad. Zij eigende zich ten onrechte vele tienduizende euro's toe aan gemeentelijke subsidies voor fractieondersteuning. Zij huurde het reclamebureau 'Studio Dreams Come True' in om haar te adviseren, maar vertelde er niet bij dat dit haar eigen reclamebureau was. Kassa voor een totaalbedrag van 70.000 euro.

Sinds 2003 stond Van Oudenallen achtste op de lijst voor de fractie van de LPF. Helaas voor haar werd Hilbrand Nawijn met voorkeurstemmen gekozen en kwam zij niet in de kamer. Nu Margot Kraneveldt deserteert naar de PvdA, kan Van Oudenallen alsnog aanspraak maken op de zetel. Maar de LPF wil haar niet. En dus vormt Bonnie-Gonny naar goed hedendaags Haags gebruik een eenpersoonsfractie, de Groep Van Oudenallen. Diagnose terzijde: eenmansfracties die zich 'groep' noemen hebben een meervoudige persoonlijkheidsstoornis.

De kans dat Van Oudenallen in november nogmaals in de kamer wordt gekozen is nihil. En dus wilde de mobiele fraudeuse uit Amsterdam per se vandaag worden ingezworen als kamerlid. Dat zit zo: een kamerlid krijgt een wachtgeld gelijk aan de duur van het kamerlidmaatschap, maar minimaal twee jaar en maximaal zes jaar. Echter, wanneer het kamerlid minder dan drie maanden heeft zitten doorlekken op het pluche, duurt het wachtgeld slechts een halfjaar. En dus moest Gonny vóór het zomerreces in die kamer komen om die drie maanden te halen.

Gonny van Oudenallen zit niet in de Tweede Kamer om het volk te vertegenwoordigen, maar om twee jaar wachtgeld binnen te slepen. Een kamerlid verdient 86.000 euro per jaar (cijfers 2004), exclusief onkostenvergoedingen. Het wachtgeld bedraagt in het eerste jaar tachtig procent daarvan en in het tweede jaar zeventig procent. Bij elkaar is dat dus minstens 129 duizend euro uit de staatsruif. Daar hoeft de voormalig stewardess bijna niets voor te doen, om de simpele reden dat zij ook helemaal niets kán behalve borrelnootjes rondbrengen in een vliegtuig.

Formeel is er niets tegenin te brengen. Dus wanneer Van Oudenallen zélf niet het fatsoen en de integriteit heeft om in te zien dat haar gedrag neerkomt op schandelijk financieel opportunisme, rest ons niets anders dan haar publiekelijk aan de schandpaal te nagelen. Bij deze: Van Oudenallen is een zakkenvuller, vind ik. Die laatste toevoeging is uiteraard slechts op advies van mijn advocaat. En Google heeft gelukkig een goed geheugen...

Tags: