« Tip! | Home | Tele-beroving »

 

simpele stemcursus

Vrijdag 17 Januari 2003 in categorie Politiek & Maatschappij

Ik begin behoorlijk te lijden aan RSI: Repetitive Stembeïnvloedings Injury. Posters, radio- en televisiespots, debatten, speculaties, verkiezingsbijeenkomsten, vlotte babbels, saaie babbels, lekkere kontjes, kwabbige decolletés, peilingen, stemadviezen, one-liners, lijsttrekkers, lijstduwers, lijstleurders, lijstlokkers en lijstratelaars. Vult u maar aan wat ik nog ben vergeten. Om gek van te worden en duidelijker wordt het er allemaal niet op.
Daarom geef ik u een simpele stemcursus. Dan kunt u voor de rest de media uitzetten tot 22 januari. Niet meteen afhaken omdat dit over politiek gaat, want dit stuk gaat u veel tijd besparen. niet zweven

Ik snap nooit dat er zwevende kiezers bestaan. Iedereen heeft wel een mening, een opvatting over hoe het in dit land moet gaan. Stem gewoon op de partij die het dichtst bij die opvatting staat, hoe klein ook.

En kijk eens terug hoe ze tot dusver hebben gepresteerd. Doen ze wat ze beloven of was het grotendeels gelogen? Zijn ze ook nog in het land als de verkiezingen achter de rug zijn?


stem gerust klein

Stem rustig op een kleine partij en denk op de valreep niet dat het tóch beter is op een grote partij te stemmen die meer kans maakt op regeringsdeelname. Blijf bij je keuze, blijf bij je mening. Oppositie is ook een machtsfactor en regeringspartijen moeten altijd compromissen sluiten. Zowel binnen de regering als met hun eigen fractie. Dus van die macht blijft minder over dan beloofd.

het koppie is kul

Ga niet voor het leuke koppie, het reeds genoemde lekkere kontje, de idem vlotte babbel of de krachtdadige retoriek. Controleer liever of de ideeën in dat koppie overeenstemmen met de uwe. En het gezegde luidt: wat in z'n kop zit heeft hij niet in z'n kont, dus dáár hoeft u het helemaal niet in te zoeken.

ken uw plaats

Kijk vooral naar uw eigen sociale positie. Enkele voorbeelden.

Bent u een baas, hebt u een bedrijf of groot vermogen? Stem VVD. Andere kiezers hebben daar niets te zoeken.

Zit u in de bijstand, de WAO, de WW of andere uitkering? Stem zo links mogelijk, dus SP of Groen Links. Indien u vreest voor een rooie rakker imago desnoods PvdA. Iedereen in zo'n positie die rechtser stemt is een dief van de eigen portemonnee.

Wilt u godsdienstige waarden zien vertegenwoordigd in het parlement? Wees dan zo rechtschapen om op een partij te stemmen die daar ook vol voor gaat, zoals de Christenunie.

god straft vanzelf

Vindt u behoud van het milieu het belangrijkst: eveneens zo links mogelijk stemmen. Bent u om godsdienstige redenen tegen abortus of euthanasie? Laat dit niet meewegen in uw stemkeuze: God rekent later wel met de voorstanders af. Dat geeft u dan weer wat meer keuzevrijheid in het hier en nu.

minder vet

Houdt u van een gokje welke politieke kant het zal opgaan? Stem dan zeker CDA! Houdt er wél rekening mee dat er flink op u bezuinigd kan worden. Termen als 'stapje terug', 'broekriem aanhalen', 'inleveren' en 'ombuigen' behoren tot het klassieke CDA-gedachtegoed.

wie een kuil graaft

Vindt u dat alle buitenlanders het land uit moeten en de invoering van de doodstraf toch een goede optie is? Stem dan LPF. Calculeer wél in dat u nog wel eens zelf het slachtoffer kan worden van uw keuze.

Ziet u wel? Zo moeilijk is het niet...

Tags: