Een rebel in de klas!

Woensdag 05 September 2007 in categorie Politieke Portretten

Het was een kalm klasje en de onderwijzer genoot ervan. Ademloos luisterden de kindertjes naar zijn geschiedenisverhalen en zijn uitleg over het Kofschip. Zelfs het gelijknamig maken van de breuken -toch altijd een lastig onderwerp- veroorzaakte geen onrust. Zelden had hij ze zo braaf meegemaakt en wat de meester betreft mocht het schooljaar dan ook eindeloos duren. Het leek te mooi om waar te zijn. Een klas zonder lastpakken is immers een witte raaf in onderwijsland.

Vlak voor de kerst sloeg het noodlot toe. Een verhuisklantje! Verhuisklantjes waren kinderen die van school wisselden omdat ze naar deze buurt waren verhuisd.
Het schoolhoofd trad op een maandagmorgen de klas binnen, met in zijn kielzog een onooglijk knaapje. Het ventje had een betweterige en eigenwijze blik achter z'n ziekenfondsbrilletje.
Dit is foute boel, wist de onderwijzer meteen.
"Dit is Jantje Pronk!" deelde het schoolhoofd mee.

Jantje kwam telkens met vervelende vragen.

Elke ervaren schoolmeester weet dat één enkele klier in de klas de hele groep tot een stelletje rebellen kan maken. Vanaf dat moment was het gedaan met de rust van de onderwijzer en nog nooit in zijn carrière had hij zo vaak het aantal jaren dat hem scheidde van zijn pensioen nagerekend.
Jantje kwam telkens met vervelende vragen, waar hij als eenvoudige dorpsonderwijzer zo gauw geen antwoord op wist. Of hij ging bijdehand moeilijk lopen doen over ethische kwesties, vooral tijdens de godsdienstles. Bij de inname van Jericho nam Jantje zelfs de term 'genocide' in de mond.
De meester had het woord 's avonds thuis moeten opzoeken.

En elke dag was dat kereltje Pronk wel een keertje principieel over iets. Dat was allemaal nog tot daar aan toe, maar hij trok de rest van de klas mee. Zelfs slome Freddie, die tot dusver zijn dagen duttend doorbracht in de achterste bank, wilde ineens wel eens weten hoe het allemaal zat met de wereld.

Tijdens het bijna dagelijkse schoolblijven van Jantje verzuchtte de meester eens hoofdschuddend:
"Ik weet niet wat er van jou moet worden, Jan..."
"Ik ga het nog ver brengen," vond het jongetje van zichzelf.

De oude schoolmeester geeft inmiddels allang les aan de engeltjes in de hemel, maar Wouter Bos zit nu met Jantje Pronk opgescheept. Want die wil partijvoorzitter worden. En als dat lukt gaat hij vast als vanouds moeilijk, bijdehand of principieel lopen doen over allerlei kwesties. Straks trekt hij de halve partij mee in zijn rebellie.
O zeker, Pronk is uiterst integer en capabel. Maar is zo'n man ook goed voor het verenigingsleven?

En dan nog dit:
Vanavond in Het Radiolog bij VPRO's De Avonden: 'Vernissage!', een ontmoeting met kunstschilder Dion van Zelst.
Morgen online in Verbal Jam op de Radio en de Audiotheek.

Tags: