Nieuwe burgemeester Amstelveen

Geschreven voor Amsterdam Centraal

Woensdag 18 Juni 2014 in categorie Amsterdam Centraal

De nieuwe burgemeester van Amstelveen is bekend. Het wordt mevrouw Mirjam van ’t Veld (CDA). Zij is 44 jaar en 'good looking' (bij burgemeesters is dit feit vermeldenswaardig). De gemeenteraad heeft haar unaniem voorgedragen en zij is per 3 juli benoemd. Momenteel is zij nog burgemeester van de gemeente Stichtse Vecht.

Bijzonder is dat de door de VVD gedomineerde gemeente Amstelveen een vrouw van het CDA heeft voorgedragen. De VVD had blijkbaar zelf geen dame in de gelederen met bestuurlijke kwaliteiten én een bovengemiddeld 'representatief voorkomen'. Bij deze partij komen ze wat dat betreft dikwijls niet verder dan saaie sigarenrokers in driedelig grijs of van die über-trutten als Annemarie Jorritsma (Almere). Want laten we eerlijk wezen, Annemarie heeft de sex-appeal van een staande schemerlamp uit de kringloopwinkel. Haar bestuurlijke vaardigheden bestaan voornamelijk uit het kaviaar en champagne slurpen aan boord van dure jachten tijdens Sail Amsterdam.

Of was het een ordinaire weddenschap op de Rotaryclub?

Ik ben blij met Mirjam. Een vrouw aan het roer in Amstelveen is wel eens verfrissend. Bovendien loop je niet zo snel het risico dat ze tijdens koningsdag het koninklijke kontje van Máxima gaat staan bepotelen, zoals interim-burgemeester Fred de Graaf. Okay, het was optisch bedrog, maar ook optisch bedrog kun je beter vermijden. De arme man gaat nu niet de geschiedenis in als kundig bestuurder, maar als degene die zijn hand op de togus van Máxima legde. Pechvogel.

De vraag die mij altijd bezighield: wáárom zou je in godsnaam je hand achter de kont van de koningin willen houden? Een mogelijkheid is dat Fred haar min of meer onbewust wilde manen tot doorlopen. Het lijkt mij dat je bij vrouwen als Máxima dan veel beter een zweepje kunt gebruiken, daar is ze wel het type voor. Een andere optie is dat hij bezorgd was dat er iemand in het kader van de festiviteiten een waxinelichthouder of closetpot naar haar zitvlak zou werpen. Als burgemeester van Apeldoorn had hij immers al eerder een aanslag op de koninklijke familie meegemaakt. Of was het een ordinaire weddenschap op de rotaryclub: kijk eens wat ik durf.

Hoe het ook zij, ik denk dat met de benoeming van Mirjam van ’t Veld de gemeente Amstelveen weer eens een jonge en levendige uitstraling krijgt, in plaats van dat duf meurende VVD-imago dat al jaren de stad domineert.

Foto: Wikipedia, Nico Jacobs

Tags: