Ajax kampioen, nu nog leuk worden

Geschreven voor Amsterdam Centraal

Dinsdag 29 April 2014 in categorie Sport, Amsterdam Centraal

Fijn dat Ajax voor de vierde keer op rij kampioen is geworden. Gefeliciteerd. Goed gedaan. En voor de rest geloof ik het wel. Mijn betrokkenheid bij die club is verder nihil. Ondanks mijn status van geboren en getogen Amsterdammer. Mijn toewijding aan het voetbal beperkt zich sowieso tot alleen dat uurtje kijken tussen 7 en 8 zondagavond. Een supporter van Ajax ben ik dus niet. Ik vind het hooguit fijn voor Frank de Boer, want dat is wel een sympathieke man, geloof ik.

Voor mensen zoals ik is het ook niet echt leuk om supporter van Ajax te worden. De aanhang is namelijk te verdelen in twee groepen: brave voetballiefhebbers en een gewelddadig hooliganleger met maffia-achtige hiërarchie. Die laatste groep bepaalt voor een belangrijk deel het beeld van de club. Daar wil je natuurlijk niet bij horen en ook niet mee worden geïdentificeerd. Ajax is bijkans aan te merken als een criminele organisatie, lijkt het wel.

SC Heerenveen lijkt me dan toch stukken gezelliger

Er is in het verleden kennelijk toch iets hopeloos misgegaan bij het supportersbeleid van Ajax, zodat hele en halve criminelen een gezichtsbepalende invloed hebben kunnen krijgen bij de club. Stadionverbod of niet, ze zaten gewoon op de tribune. Als leek vind ik het überhaupt absurd dat er vroeger zoiets als een F-Side en een vak 410 heeft kunnen ontstaan. Het is raar dat er door de clubleiding ooit officiële gesprekken zijn gevoerd met veroordeelde criminelen als Martin van de P. en Sven W. De laatste is inmiddels gewelddadig overleden, maar je kunt in de fanshop nog wel een shirtje met zijn naam erop bekomen, lees ik in de krant. Een andere bekende 'supporter' is Rick H. Die hebben ze voorlopig opgeborgen voor moord. Naar het schijnt wordt hij ook verdacht van het omleggen van eerder genoemde collega Sven W. 
We praten dan niet over puberknaapjes waarbij de hormonen nog niet uitgeraasd zijn, maar over volwassen mannen.

Ik heb het allemaal uit de media, maar het is natuurlijk niet een club-imago waarvan je zegt: "Gezellig, laat ik eens een seizoenskaart nemen voor Ajax!"

Het is iets verder weg, maar aan de gebroeders Anker te zien lijkt SC Heerenveen me dan toch stukken gezelliger. Voetbal zoals het is bedoeld.

Advocatentweeling Anker bij Heerenveen

(Bron: YouTube)

Tags: