Kassameisjes en logica

Woensdag 17 April 2013 in categorie Trivialiteiten

Vele jaren geleden werd er in de blogwereld op zeker moment dusdanig veel geschreven over 'de rij bij de kassa' of 'het kassameisje', dat het onderwerp taboe werd verklaard.
Door wie is onbekend. Waarschijnlijk weer door de een of andere controlfreak die een nieuwe wereld direct moet ordenen in zwart en wit. Regels maken waar ze helemaal niet hoeven te zijn.
Inderdaad, het lijkt onze overheid wel. Laat ik me er dus niets van aantrekken.

Want de rij bij de kassa is uiteindelijk de plek waar 'het' allemaal gebeurt. Althans, de kleine dingen waar de elite in dit land geen weet van heeft. Daar zie je bijvoorbeeld wie er klaar staat om die 30-april vlaggenstok van de Gamma af te rekenen. Niemand dus eigenlijk.

Bij de Gamma krijg je een irritante hoeveelheid kortingsbonnetjes.

De rij bij de kassa is tevens de plek om te genieten van de kassameisjes. Van hun vrolijkheid, hun chagrijn, hun vriendelijkheid en soms hun verbijsterende logica.

Gisteren bij de Gamma. Ik kocht een rol stukloper om de vloer van het halletje af te dekken, want de schilder moet daar nog aan de gang. Stukloper komt uit de verpakkingsindustrie, die zo de afgekeurde rollen karton van melkpakken en dergelijke nog te gelde kan maken. Stukadoors gebruiken het graag om de vloer te beschermen tegen de kalkbende die ze maken.

Bij de Gamma krijg je altijd een irritante hoeveelheid kortingsbonnetjes, waardoor je voortdurend een omvangrijke administratie bij je draagt. Aangezien de stukloper bestemd is voor de schilder, dacht ik eindelijk eens mijn kortingsbonnetjes voor 'verfbenodigdheden' in te kunnen leveren. Die rol was immers 'benodigd' voor het schilderen.

Daar dacht het kassameisje anders over. Stukloper hoorde niet bij verfbenodigdheden. Daar kon ik vrede mee hebben, maar toch moest ik nog even geniepig informeren:
"Weet je eigenlijk wel wat het is, stukloper?"
"Eh, iets voor op het dak?" vroeg ze onzeker.
"Hoe weet je nou dat het géén verfbenodigdheden zijn, als je niet eens weet wat het is?"
"Omdat ik u niet van de verfafdeling vandaan zag komen…"
Kijk, dan ben je uitgeluld natuurlijk.


Trouwens:
Over de schrijfwijze van het woord 'stukloper' bestaat zo te zien grote verwarring. Heel veel bouwmarkten schrijven het als 'stucloper'. Maar 'stukloper/stucloper' is bestemd voor de stukadoor die het gebruikt bij het stuken. Wanneer je 'stucloper' gaat schrijven kom je direct in de problemen bij het 'stucen', want die 'c' spreek je niet uit als 'k' maar als 's'. Gedoe.

Tags: