Proefballon

Donderdag 04 Januari 2007 in categorie Baanbrekende denkbeelden

Afgelopen weekend viel het mij op dat alle kassameisjes standaard tegen elke klant zeiden: "Fijne jaarwisseling!"
Hier moet over nagedacht zijn, want een jaar eerder zeiden ze nog: "Prettige jaarwisseling!"
Er zal toch niet een nieuwe regiomanager aan het bewind zijn die heeft bedacht dat het verschil tussen 'fijne' en 'prettige' één lettergreep is? En dat hij daarmee wellicht de efficiency kon verhogen?
Ik kijk nergens meer van op.

Over een paar jaar zit hij in de top bij Ahold zijn bonussen op te strijken.

Ga maar na: een caissière die per werkdag duizend klanten langs haar kassa krijgt, gebruikt duizend lettergrepen minder als ze 'fijne' zegt in plaats van 'prettige'. In de aanloop naar de feestdagen heeft de regiomanager duizend keer 'prettige' zitten intypen, dit vervolgens zo snel mogelijk voorgelezen en ondertussen de tijd opgenomen. Dit proces heeft hij herhaald met het woord 'fijne'. Buiten adem heeft hij rochelend vastgesteld hoeveel minuten verschil dat oplevert. Waarschijnlijk dusdanig veel dat hij zijn onderknuppels heeft geïnstrueert 'fijne' te zeggen.

Nee, die man (vrouwen zij volgens mij genetische gevrijwaard van dit soort achterlijke bedenksels) is niet voor niets regiomanager geworden. Die komt er wel. Over een paar jaar zit hij in de top bij Ahold zijn bonussen op te strijken. Dit was nog maar een proefballon. Want er zijn straks beduidend hogere rendementen te halen met het afschaffen van: "Spaart u zegels?"

Tags: