Dat gaat naar Den Haag toe

Geschreven voor Amsterdam Centraal

Maandag 29 Oktober 2012 in categorie Amsterdam Centraal

Het Parool weet het zeker: wethouder Lodewijk Asscher vertrekt naar Den Haag om minister van Sociale Zaken en vice-premier te worden. Zelf weigert hij dit vooralsnog te bevestigen (update: inmiddels bevestigd).
Asscher stond in zijn tijd als raadslid aan de wieg van Amsterdam Centraal en dus gun ik hem deze mooie nieuwe ontwikkeling in zijn carrière van harte. Ik denk ook dat hij een goede minister zal zijn, zoals hij ook een goede wethouder was.
Het zou voor de stad dan ook een verlies zijn wanneer hij naar Den Haag vertrekt.

Er schuurt altijd wel iets wanneer lokale politici tussentijds naar Den Haag gaan. We hebben het vaker gezien. Dan blijkt de partij uiteindelijk een grotere vinger in de pap te hebben dan de kiezer: we hebben je nodig in Den Haag.

Het pluche prevaleert boven principes

Je kunt natuurlijk iets roepen als 'het landsbelang', maar dat is te makkelijk. Immers, een raadslid/wethouder heeft zich verkiesbaar gesteld voor een bepaalde termijn en de kiezer mag verwachten dat hij of zij die ook uitdient. Wie heeft verzonnen dat men zich zomaar aan dit mandaat en deze opdracht mag onttrekken? Feitelijk is er een soort 'contract' tussen kiezer en gekozene, dat alleen in zeer bijzondere omstandigheden mag worden verbroken, zoals om gezondheidsredenen.

In de huidige politieke praktijk prevaleert echter het pluche boven de democratische principes.
Maar laat ik niet zo flauw zijn om een dergelijke discussie ineens op te hangen aan de persoon van Lodewijk Asscher, ik gun hem en het land van harte zijn ministerschap. Het ging mij alleen om het principe. En wie weet blijft hij wel gewoon. Ik zou zeggen: place your bets...

Update: Inmiddels is bevestigd dat Lodewijk Asscher naar Den Haag vertrekt als minister van Sociale Zaken en vice-premier.

Tags: