Kiezen uit de chaos

Zaterdag 01 September 2012 in categorie Persoonlijke notities, Politiek & Maatschappij

Ik heb mateloos veel bewondering voor mensen die je helpen bij het maken van keuzes. Niet dat ik van nature zo besluiteloos ben, maar wij leven in een maatschappij met een overvloed aan keuzes. En dan doel ik nog niet eens op het aantal partijen waartussen wij straks moeten kiezen bij de verkiezingen.

Nee, ik doel op sectoren met een werkelijk gekmakende hoeveelheid keuzemogelijkheden. Zoals de keukenbranche. Of het vloerenbedrijf. De tegelhandel. De gordijnenwinkel. Eigenlijk alles wat met interieur te maken heeft. Er zijn zoveel soorten, maten, uitvoeringen, kleuren, afmetingen, dessins, kwaliteiten en combinaties dat ik het allemaal niet meer kan bevatten.

Andere mensen kunnen dat blijkbaar wél. Zij behouden moeiteloos het overzicht in de chaos van frontjes, deurtjes, laatjes, kastjes, plankjes, schroefjes, afdekplaatjes en plintjes.
Zij kennen de kleurnummers van tienduizenden tegeltjes, stofjes en verven. Enthousiast leggen ze mij de ene keuze na de andere voor. Op zulke momenten word ik door gevoelens van diepe moedeloosheid en radeloosheid overvallen.
Ik ben in staat om te zeggen: "Kies in godsnaam zelf maar wat uit…"
Doe maar iets.
Ik overzie het niet meer.

Ineens ben ik toch weer terug bij de politiek. Ik besef dat dit mechanisme ook een rol speelt in het stemhok.
Doe maar iets.
Wij overzien het allemaal niet meer, met die crisis en zo.
En zo gaat de volgende regering ijverig aan de slag met gewoon maar iets doen.

Tags: