Het vandalisme van Nijntje

Geschreven voor Amsterdam Centraal

Zondag 17 Juni 2012 in categorie Amsterdam Centraal, Milieu, flora, fauna

Parool en AT5 melden een konijnenplaag in Westerpark. De begraafplaats Sint Barbara en de schooltuinen worden geterroriseerd door honderden konijnen die bloemen en groenten opvreten. Vossen kunnen de populatie niet meer aan en afschieten mag niet.

De Nijntje-terreur is niet nieuw. Al in 2010 deed ik op Amsterdam Centraal verslag van de konijnenplaag op begraafplaats Westgaarde. Heel Amsterdam is vergeven van de konijnen. De overheid doet niets. Zolang konijnen niet in de straalmotoren van jumbojets vliegen, vormen ze geen probleem.

Diep konijnenhol in graf

Hierbij verklaar ik het jachtseizoen voor geopend!

Konijnen hoeven niet massaal te worden bestreden. Maar op sommige plekken getuigt het toch wel van betrokkenheid als er maatregelen worden genomen om het probleem enigszins in te dammen. Zoals op begraafplaatsen en schooltuinen. Wanneer je net een dierbare hebt begraven is het toch schokkend wanneer al de volgende dag de dure bloemstukken totaal zijn weggevreten (ik overdrijf niet). Bijna alle planten op graven lopen het risico met wortel en tak te worden geconsumeerd. Er worden bovendien diepe konijnenholen gegraven.

Voor kinderen op de schooltuinen is het een regelrechte afhaker wanneer de sla-plantjes zijn afgeknaagd nog voordat ze een beetje behoorlijk boven de grond staan. Het valt buiten de leerdoelen van een schooltuin om de kinderen ook nog eens te laten zien hoe je een oogst tegen vraat beschermt of hoe je omgaat met teleurstellingen.

Konijnenvraat op graf

De burger moet blijkbaar weer z'n eigen verantwoordelijkheid nemen op dit punt. Laten we daarom in de buurthuizen die de bezuinigingen hebben overleefd de volgende cursussen geven: 'Stropen voor beginners', 'Hoe slacht ik een konijn?', 'Nijntje als gerecht, in twintig heerlijke recepten'.
En hierbij verklaar ik het jachtseizoen voor geopend!

Konijnen schijnen de volgende planten niet te lusten: hortensia, begonia en vlijtig liesje. Doe er uw voordeel mee.

Tags: