Cruyffiaanse schoonheid in het Vlaamsch Broodhuys

Donderdag 15 December 2011 in categorie Het vaderlandsch cultuurgoed, Amsterdam Centraal

Ik zat in een Vlaamsch Broodhuys. Sinds enige tijd hebben wij in de stad namelijk ineens een keten van Vlaamsche Broodhuyzen. Het zijn er inmiddels een stuk of vier en daarbij blijft het waarschijnlijk niet. De archaïsche spelling moet ambachtelijkheid suggereren.
Het is de zoveelste formule om de doodgewone bakkerswinkel opnieuw uit te vinden. Je kunt tegenwoordig bijna geen bakker meer binnenlopen of je vindt er wel een hoek waar je ter plekke al die ludieke versche en ovenwarme broodsoorten kunt verorberen. Uiteraard ryckelyck belegd met allerhande buitenlandsche kazen en worsten.

Het vergt van de 'ouderwetsche' Amsterdammer het nodige aanpassings-vermogen.

Het vergt van de 'ouderwetsche' Amsterdammer (zoals ik) ook het nodige aanpassingsvermogen. Hij/zij moet zich verdiepen in de namen van al die uitheemse -sorry: uitheemsche- broodjes en broden. Van panini tot baquette, van ciabatta tot focaccia. Wel erg veel Frans en Italiaans trouwens voor een Vlaamsche bakker, maar goed. Gelukkig leggen ze die broodjes op de site van de Vlaamsche Broodhuyzen allemaal uit, dus het zaak vooraf je huyswerck te doen. Wie vraagt om een paar van die lekkere harde puntjes, een 'versch' kadetje of een maanzaadbolletje, wordt waarschijnlijk weggehoond. Of schaapachtig aangekeken: nooit van gehoord.

Ik was in de relatief kleine vestiging in de Vijzelstraat. Het was lekker en de bediening was goed en vriendelijk. Aan de lange houten tafel (men kan niet meer zonder tegenwoordig) zaten ook nog twee jonge vrouwen. Een beetje van die bijdehand-bitcherige marketing- of communicatietypes. Aantrekkelijk totdat ze hun mond opendoen, zulck werck. En dan niet om te eten. Ze waren de hele tijd nogal adhd met elkaar en met Macbook en iPhone in de weer.

Maar één van hen was wél goed voor een van de mooiste Cruyffiaanse uitspraken die ik sinds lange tijd heb gehoord.
Zij zegt serieus door haar iPhoontje: "Tja, als je 'ja' antwoordt, kom je in een heel ander traject terecht dan als je 'nee' antwoordt."
Ik heb daar nog lang over nagedacht.
Ik ga daar zéker nog eens heen, naar dat Vlaamsche Broodhuys. Want daar leer je nog eens wat onder het eten.

Het Vlaamsch Broodhuys, Vijzelstraat 109 (op de hoek van de Kerkstraat).

Tags: