Nog onbenutte mogelijkheden bij Ajax

Geschreven voor Amsterdam Centraal

Dinsdag 29 November 2011 in categorie Amsterdam Centraal, Sport

Dat veel mensen in Amsterdam Ajax een fijne en mooie voetbalclub vinden, gun ik ze van harte.
Ikzelf ben echter niet iemand van de clubliefde, ik ben hooguit een samenvattingenkijker.
Voor anderen is de club een levensvervulling. Niet omdat ze er voetballen of werken, maar omdat Ajax voor hen een religie is. Ajax is tenslotte een god, met wisselende zonen. Het houdt de supporters niet van de straat helaas, maar Amsterdam hoort nu eenmaal een grote voetbalclub te hebben.
Ook de niet-voetballiefhebbers in Amsterdam zullen dit gelaten moeten aanvaarden.

ArenA stadion in Amsterdam

Toch zijn ook hierbij grenzen aan de tolerantie. Of je nu Ajax-fan bent of niet, de overdosis Ajax die de Amsterdammers de afgelopen maand over zich heen kregen is regelrechte geestelijke mishandeling. Dat houdt geen mens vol.
Even heb ik zelfs op het punt gestaan om mij te gaan melden bij de supportersvereniging van Feyenoord.

Ik wist niet dat een voetbalclub zó ingewikkeld in elkaar kon zitten.

De aandacht voor Ajax in de media is hysterisch. Onze dorpskrant Het Parool pakte meerdere malen uit met tot over de randen gevulde katernen over Ajax en Cruijff. Het liefst zouden ze er volgens mij speciale edities aan hebben gewijd.

Diverse Pauwen en Wittemannen lulden vele uren zendtijd vol met hele regimenten betrokkenen. Ik wist niet dat een voetbalclub zó ingewikkeld in elkaar kon zitten. Raad van bestuur, raad van commissarissen, directie, technisch directeur, jeugopleiding, ledenraad, aandeelhouders, trainers, assistent-trainers, adviseurs, oud-spelers, ik weet bij god niet wie ik allemaal voorbij heb zien trekken. Je zou het Tahrirplein er makkelijk mee kunnen vullen (Museumplein mag niet meer geloof ik).

Overhead
Niemand die eens even een organogrammetje tekent voor een Ajax-onbenul als ik. Ik zeg u: die club heeft gewoon teveel 'overhead'.
Aardig ideetje voor de volgende campagne van Albert Heijn: voetbalplaatjes sparen, maar dan een serie met de bobo's van Ajax. Dan is de jeugd straks tenminste op De Toekomst voorbereid.

Boulevard
Misschien kan Albert Verlinde een speciale versie van Boulevard beginnen: Arena-Boulevard. Die uitzendingen had hij elke dag makkelijk vol gekregen met Ajax-trivialiteiten en roddels. Bijvoorbeeld dat Louis van Gaal en Johan Cruijff elkaar niet aardig vinden. Dat Cruijff geen mobieltje heeft. Dat Van Gaal achter de rug om van Cruijff tot technisch directeur is benoemd. Dat Cruijf een racistische opmerking heeft gemaakt tegen Edgar Davids. Dat er ook iets was met Marco van Basten en dat Tscheu La Ling aangifte heeft gedaan tegen Steven ten Have, de voorzitter van de raad van commissarissen. Dit alles afgewisseld met wetenswaardigheden over wie met wie vreemdgaat, wie een kindje verwacht (en van wie), wie in scheiding ligt en bij welke Ajax-coryfeeën prostaatblessures zijn geconstateerd. Want zo gaat dat bij Boulevard.

Kruimels en restjes
Laten we meteen een speciale zender toewijzen aan Arena-Boulevard. AT5 is hier de aangewezen kandidaat. Dan krijgen ze daar ook eens wat meer dan telkens de kruimels en de restjes van het Ajax-nieuws.
We kunnen het als Amsterdammers natuurlijk ook eens over een totaal andere boeg gooien: massaal lid worden van Blauw Wit.
Of bestaat die club niet meer?

Tags: