Bier en voetbal

Maandag 10 Mei 2010 in categorie Observaties & Kritische beschouwingen

Frank LammersTijdens het WK voetbal gaan we hem straks weer volop tegenkomen: de stereotype Nederlandse man.
De man die alleen van bier en voetbal houdt.
Gek genoeg is hij er in twee uitvoeringen: het type Frank Lammers en het meer gestroomlijnde type zoals Heineken dat graag ziet.

Frank Lammers ziet eruit zoals je er uiteindelijk uit gaat zien van bier: ietwat vadsig, slonzig, uitgezakt en ongeschoren. Laten we zeggen: type I.
De mannen van Heineken en de andere biermerken zijn jonger, slanker en geslaagder. Want bier mag uiteraard niet worden geassocieerd met een bierbuik.
Laten we daarom de biermerkenmannen aanduiden als type II.

Zelfs als Nederland wereldkampioen wordt moeten we dat niet willen.

Beide typen zijn niet geëmancipeerd. Bij hen bestaat er steevast een duidelijk verschil tussen de mannen- en de vrouwenwereld.
Uiteraard, want bij een stereotype man hoort een stereotype vrouw. Zij houdt van inloopkasten vol schoenen, hij houdt van inloopkasten vol bier.

Type I is toch een beetje zielig en is daardoor een betere afspiegeling van de werkelijkheid. Voor hem zijn bijvoorbeeld kinderen een ietwat hinderlijk bijverschijnsel in het leven.
Ze eten al z'n borrelnootjes op, lopen voor het beeld langs en willen telkens aandacht.
Soms heeft hij het geluk dat hij een zoontje heeft dat hij langs de zijlijn van het voetbalveld kan aanmoedigen ("Schop hem dood!").

Allemaal een mooie vrouw...Type II hééft niet eens kinderen. De mannen van type II hebben zo te zien allemaal wél een lekker wijf een mooie vrouw, iets waar de mannen van type I alleen maar over kunnen fantaseren.
Maar als de mannen van type I nu maar genoeg kratten bier in huis halen, kunnen ze uiteindelijk hetzelfde bereiken als die mannen van type II.
Is waarschijnlijk de suggestie.

Ja, andere mannen van Nederland, we zullen er weer even doorheen moeten deze zomer. We zullen worden neergezet als ietwat kinderlijke, niet al te snuggere wezens met een beperkte belangstelling.
Van bier en voetbal houden mag natuurlijk best, zolang ons mannelijk imago er niet onder lijdt.
Als we doorgaan op de lijn van Frank Lammers zien we er straks allemaal uit als bierzuipende Batavieren in berenvellen.
Zelfs in het onwaarschijnlijke geval dat Nederland wereldkampioen wordt moeten we dat niet willen.

Tags: