De geest van Anton

Dinsdag 07 Juli 2009 in categorie Geldkwesties

Dictator Anton Dreesmann in 1982Vroom & Dreesmann is in het nieuws omdat het concern zijn personeel onder druk zet loon in te leveren. Anders gaan er ontslagen vallen. De bonden zijn er woedend over.

Het verbaast mij niet. Het is al eerder vertoond.
In 1982 ging directeur Anton Dreesmann heftig tekeer tegen de vakbonden vanwege de hoge looneisen:
"Een ondernemer moet nee durven te zeggen als dat nodig is. Ik laat de zaak niet in de soep draaien door de eisen van de vakbonden in te willigen." (bron: NRC, 15-2-2000).

Maar andere ondernemers moesten kennelijk wél in de buidel tasten voor hun personeel. Dreesmann was als lid van de S.E.R. juist tegenstander van de loonmatigingspolitiek in de jaren tachtig, anders hadden de mensen niet genoeg geld in hun zak om in zijn warenhuizen uit te geven.

V&D is het warenhuis van de saaie middelmaat.

Het bedrijf Vroom & Dreesmann bestaat sinds 1887. Het stamt uit de bevoogdende katholieke traditie, met in het begin zelfs internaten voor het personeel binnen de vestigingen. Op die manier kon er beter controle over de werknemers worden uitgeoefend.

Voor mij is V&D altijd symbool geweest van een krenterige katholieke werkgever. Een baas die rijk werd over de rug van z'n personeel.
Als tiener zocht ik eind jaren zestig mijn eerste zaterdagbaantje. Ik solliciteerde bij V&D. Voor een hele zaterdag werken van 8 tot 18 uur kon ik zeven gulden verdienen. Extreem laag, zelfs voor die tijd. Bij Albert Heijn verdiende je bijvoorbeeld twee gulden vijftig per uur met vakken vullen.
Ook als potentiële werknemer moet je nee durven zeggen als dat nodig is, dus dat heb ik toen gedaan.
Ik ben gaan vakken vullen bij Albert.

V&D is het warenhuis van de saaie middelmaat. Als je er elektronica koopt weet je bij voorbaat: waarschijnlijk had ik dit elders goedkoper kunnen krijgen. Wanneer je er kleding uitzoekt weet je: dit is niet hip, maar doorsnee. 
Je zult er nooit gematst worden, want de gierige geest van Anton Dreesmann kijkt mee over de schouders van het personeel. Het hele gebouw is doortrokken van die sfeer.
Een bezoek aan V&D resulteert in de beruchte kutmetperen-klantbeleving die het winkelen zo vermoeiend maakt.

Tags: