En zo word je dan afgemaakt

Vrijdag 14 November 2008 in categorie Media

Minister Ella Vogelaar is door Wouter Bos de laan uitgestuurd. Of ze nu wel of niet goed functioneerde is voor ons gewone burgers toch wat lastiger te beoordelen dan het op het eerste gezicht lijkt. Wij zijn namelijk afhankelijk van wat er via de media daarover tot ons komt. En hun berichtgeving is niet altijd eerlijk en betrouwbaar.

In de Volkskrant staat bijvoorbeel vandaag een haastig in elkaar geflanst artikeltje onder de kop 'Twintig maanden vol aanvaringen'. Daarin wordt verteld over haar conflicten met Wouter Bos, het mislukken van de 'prachtwijken' en haar ongelukkige optredens in de media.
De eerste twee onderwerpen kunnen wij niet controleren, het laatste onderwerp wel.

Over Vogelaars mediaoptreden schrijft de Volkskrant:


Of iemand 'genadeloos geschoffeerd' wordt, is een typering die eerder afhankelijk is van ieders persoonlijke fatsoensnormen. Ik vond het nogal meevallen. Je mag best kritisch zijn tegen een minister en het gesprek voeren zonder ouderwetse onderdanigheid. Ook Balkenende heeft wel eens moeten ondergaan dat hij door Ali B. heel popi ge-jij en -jouwd werd. Balkenende zit er nog, terwijl hij toch eveneens menig ongelukkig mediaoptreden op zijn conto heeft.

Verder haalt de Volkskrant Vogelaars afgang in een filmpje van GeenStijl aan. Dat is algemeen opgevat als een 'dieptepunt'.
Maar ook daarover is het oordeel door de media natuurlijk altijd te manipuleren. Het ligt er namelijk maar aan wie je als winnaar aanwijst, de zwijgende minister of de lastige Rutger Castricum.
Gek genoeg komen minachtend zwijgende voetbaltrainers namelijk in een vergelijkbare situatie meestal wél als morele winnaar uit de bus als een journalist naar hun oordeel de verkeerde vragen stelt.

De Volkskrant maakt het nog een graadje bonter door te stellen dat Vogelaar 'radeloos, met tranen in de ogen, tientallen seconden lang recht in de camera staarde zonder iets te zeggen.'
Die radeloosheid en die tranen zijn aantoonbaar onwaar.

Een portefeuille met controversiële onderwerpen als 'wijken' en 'integratie' is moeilijk en standaard onderhevig aan veel kritiek.
Maar zo te zien struikelde Ella Vogelaar waarschijnlijk toch vooral over de media.
Waar of niet waar, je doet er niets tegen.

Tags: