Een onderdeurtje als burgemeester

Vrijdag 25 Januari 2008 in categorie Politieke Portretten

Ik was Jozias van Aartsen (VVD) alweer bijna vergeten, maar nu blijkt hij ineens burgemeester van Den Haag te zijn geworden. Dat is mooi, want daar kan hij volgens mij weinig kwaad. Stiekem hebben ze dat misschien bij de VVD ook wel gedacht. Want met Jozias is het altijd oppassen. Het is zo'n klein ambitieus mannetje, zo'n type dat als jongetje bij de intocht van Sinterklaas aanvankelijk achteraan stond, maar zich onopvallend tussen ieders benen door naar de beste plaats op de eerste rij wist te dringen.
En zo is dat eigenlijk altijd gebleven. Was hij even buiten beeld, ineens stond hij weer vooraan. En iedereen denkt met schrik: verrek, waar komt die kleine opdonder nou weer zo gauw vandaan? Den Haag zal wel een beetje moeten wennen aan Jozias. De vorige burgemeester Wim Deetman was relatief ongevaarlijk. Dat was toch meer zo'n stijfselpop die je eerst de goede kant uit moest draaien voordat hij zag wat hij moest doen. Wie herinnert zich niet de foto waarop de burgervader poseerde met een dronken ADO-supporter? Deze enthousiaste onderdaan had doodleuk z'n leuter uit z'n broek hangen zonder dat Deetman dat doorhad.

Dat gaat Jozias niet overkomen. Bij iemand van zijn postuur hangt elke lul op ooghoogte. Jozias neem je niet in de maling. Z'n onderdeurtjesformaat compenseert hij ruimschoots met het hoogste woord en brede gebaren. Z'n gelijk haalt hij altijd, desnoods met wat leugentjes om bestwil. Dat past prima in de Haagse politieke cultuur, naar 't schijnt.

Ja, Van Aartsen zit in Den Haag helemaal op z'n plek. Ze zullen alleen de ambtsketen een stukje moeten inkorten, anders sleept hij over de grond...

Tags: