Scholierenprotest gaat nergens over

Vrijdag 30 November 2007 in categorie Ergernis, Woede of Frustratie

In sommige media tref ik enigszins smalende reacties aan op de scholierenprotesten tegen het 1040-urige schooljaar. Dat is nu altijd zo kleinzielig van die oudere generaties, dat ze de jeugd gewoon niet serieus nemen. Nou ja, 'oudere generaties', het zijn zo te zien vooral de 'hoogopgeleide' dertigers op hun stoffige kantoren. Ik kan me van die lichting trouwens weinig scholierenprotest herinneren, maar dat ligt misschien aan mij. Voor het échte werk moeten we terug naar het eind van de jaren zestig. Toen werd er actie gevoerd voor 'democratisering' van de scholen en dientengevolge belandde ikzelf toen nog in het 'schoolparlement'. De directeur stond het rumoer met uitgestreken smoel laconiek aan te kijken, in de verwachting dat het allemaal wel weer over zou waaien. En dat deed het op den duur. In 1970 deed Henk Westbroek nog van zich spreken bij de bezetting van het Gemeentelijk Atheneum in Utrecht, maar in de decennia daarna is het scholierenprotest geloof ik hooguit over doodgeknuppelde zeehondjes gegaan.
Het is dus goed dat de scholieren van vandaag weer eens naar het Museumplein trekken. Pedagogisch bezien is dat ook zeer bevorderlijk voor hun zelfvertrouwen. Ze leren voor zichzelf op te komen en beseffen het belang van solidariteit.

Ho, wacht, dit pak ik helemaal verkeerd aan! Ik neem mijn woorden ijlings terug. Als oudere jongere behoor ik het niet op te nemen voor de scholieren. Zodra de ouwe lullen het met je eens zijn, doe je als jonge actievoerder iets niet goed natuurlijk. Dan is er niks meer om je tegen te verzetten.
Ik moet dus doen wat van mij wordt verwacht en dat is zeiken over dat jonge verwende tuig dat niet beseft dat wij vroeger nog veel langer op school moesten zitten dan 1040 uur! De watjes! Wij hadden vroeger helemaal geen tijd over om te msn-nen, te gamen, te jumpstylen, te hiphoppen of te hockeyen! Wij werden voortdurend afgeknepen! Wij hadden dusdanig weinig vrije tijd dat we het blowen zelfs onder lestijd moesten doen! Kom daar nú eens om!

En ook nog dit:
Ander schoolleed is dat een Britse onderwijzeres in Soedan twee weken de gevangenis in draait omdat zij toestond dat een knuffelbeer in haar klasje door de kinderen 'Mohammed' werd genoemd. Voordat wij ons in deze kwestie superieur opstellen, kunnen we beter eerst even informeren hoe men in Staphorst denkt over een knuffelbeer die 'Jezus Christus' heet.
Daarna kunnen we natuurlijk gewoon zeggen dat het een achterlijke beleving van de religie is.

Tags: